Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jakiej broni używacie na polu bitwy?

Jednoręczna
    Dwuręczna
    Drzewcowa
    Kusza
    Łuk
    Rzucane

Autor Wątek: Wasza broń  (Przeczytany 6974 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SaddamKrK

• Użytkownik
    • Piwa: 59
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Wasza broń
    « Odpowiedź #30 dnia: Października 29, 2010, 19:05:43 »
    Ja używam różnego oręża. Zazwyczaj Morgensterna lub Ciężkiego Długiego Miecza. Do tego Trójkątną Tarczę Rycerską. A do oblężeń Kuszę Oblężniczą + Stalowe Bełty.

EDIT: Zapomniałem o Ciężkiej Lancy ;) Oczywiście wszystko Mistrzowskiego Wykonania (oprócz tarczy - Z Wzmocnieniami).
    EDIT2: Przepraszam za podwójnego posta, dałem na początku "Cytuj" zamiast "Zmień" i zrobił sie osobny ;/

Offline MikiBar

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #31 dnia: Października 29, 2010, 21:47:13 »
    Teraz latam tak:
    Singiel:
    Łuk (+strzały)
    jakieś 2h
    i ostatni slot zostaje na broń znalezioną na polu bitwy, na ogół jakieś rzucajki (lub przy większej bitwie dodatkowe strzały)
    Multi:
    Zależy od humoru, frakcji i mapy.

Offline Damek140

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #32 dnia: Listopada 06, 2010, 17:50:48 »
    Singiel:
    Miecz jednoręczny (najczęściej szabla bo nie lubię pchnięcia)
    Tarcza
    łuk wojenny i strzały khergickie ( duża torba)

Multi :
    mniej więcej tak jak wyżej, tylko czasami daje topór i dwa kołczany strzał

Offline Eloy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Listopada 07, 2010, 14:22:09 »
    Buława ;p bo to jedyna naprawdę stylowa broń dla wielkiego dowódcy , no i przebijanie bloku , niby ta właściwość szalu wielkiego nie robi ale ... i pistolet skałkowy ;p to w singlu, w multi nic bo łącze słabe :(

Offline Zawisza Czarny

• Użytkownik
    • Polegaj jak na Zawiszy
    « Odpowiedź #34 dnia: Listopada 10, 2010, 18:06:00 »
    Ja używam jako wojownik broni dwuręcznej
    a tak to łucznik no to najlepszy łuk i strzały no i jak jest dostępna szabla no to ją też biorę
    jeździec lanca najsłabsza tarcza i biały koń(jest szybki);)

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #35 dnia: Listopada 10, 2010, 18:53:46 »
    W zasadzie. to w M&B używałem 2-ręczniaka (w mpl do walki z ryckami itp to oburącz łapie topora - tego drewnianego z metalowym ostrzem, jakby co :D), a w spl przywykłem do półtoraka i tarczy.

Offline Krystian10

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 02, 2010, 11:52:50 »
    Ja zwykle na początku bitwy strzelam z łuku {mocny przedmiot: łuk khergicki i strzały ząbkowane} wraz z moimi strzelcami, potem przechodzę do walki w zwarciu
    {sarranidzki miecz kawaleryjski i tarcza migdałowa} z moimi Huskarlami.

Offline Shakyor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 02, 2010, 12:59:49 »
    Na MP często gram kusznikiem (wychowany na średniowiecznego snajpera ^^), a jak nie pomoże to nadziak metalowy i po sprawie. A w sp kusza oblężnicza, ciężka pawęż i sarranidzki miecz mistrzowskiej ręki :)

Offline Rezor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 02, 2010, 14:20:38 »
    ja tylko na koniu jade w single chyba że mi go zabiją a jak koń to i drzewc

Armie mam składającą się z 70 konnych :D

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 02, 2010, 15:47:41 »
    Ja walcząc o otwartej bitwie to walcze dwuręczniakiem wraz z moją armią rycerzy swadiańskich i husarklów ( po 30-tu).
    Jeżeli chodzi o obronę zamku, to łuk i więcej do szczęscia nie potrzebuję. Mało kto żywy dochodzi do murów, a jak już dojdzie to go rhodoccy kusznicy dobijają.
    Pytanie - a więc ile i jaką amrie mam w zamku/ mieście?
    85 łuczników sarranidzkich, 25 elitarnych łuczników khergickich, 120 łuczników nordyckich, po 50 kuszników rhodockich i swadiańskich (czyli 100 kusz).
    Plus do tego armia, która ze mną podróżuje (30 knightow swadianskich, 30 husarklow) i Bunduk, Alayen, Katrin.
    Jednak ma to swoje wady. Otóż, koszt utrzymania takiej armii nie jest mały, więc mogę mieć co najwyżej 2 lenna (nie licząc wiosek).

Offline Shakyor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 02, 2010, 17:16:19 »
    Po 1 : źle robisz że masz mieszaną armię (grasz np rhodokami to inwestujesz tylko w armię rhodocką, ja w mieście mam max 450 szkolonych osób [obowiązkowo przynajmniej 15 sierżantów i z 30 strzelców], w zamki inwestuj max 150 osób. Nawet jeśli stracisz zamek to nic się nie stanie (i tak nie przynosi zysków). Ja mam 5 miast z 450 osobami i zdarza się że dostaje jakieś zyski :P (Powiedz kim grasz to doradzę jakich wojaków dać do zamku :P)

Offline Diseant

• Użytkownik
    • GG - 496616
    « Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 02, 2010, 18:12:03 »
    Zgadzam się z przedmówcą - lepiej zrobić jedną armię składającą się tylko i wyłącznie z danej frakcji niżeli armię z 12 rodzajami wojaków z różnych sfer. Na własnym doświadczeniu powiem, że powinno się umieszczać w zamkach 75% lub 60% wojaków do walki wręcz a resztę na łuki i inne wynalazki strzeleckie czy miotane.

Co do armii, którą masz przy sobie. Nie polecam pakować dużo strzelców z własnego doświadczenia. Przy walce wręcz są beznadziejni a i na polu bitwy raz za jakiś czas kogoś odstrzelą. Lepiej pakować konnych czy piechotę, która wyrządzi więcej zysków niż strat.

Co do posiadanej broni. Jakoż, iż wolę ciskać na koniku to zazwyczaj pakuję się w coś ostrego, zadającego bardzo dużo obrażeń (berdysz, jakiś miecz dwuręczny i podręczny lub jakąś kosę). Przy oblężeniach berdysz czy kosa spisują się wyśmienicie (zazwyczaj 9 na 10 trupów pochodzi ode mnie a reszta od reszty). Nie lubię strzelać choć i czasem mi się przydarzyło skosić paru z kuszy. Miotanych sprawek nie za bardzo "kocham", choć w turniejach czasem trzeba się wysilić.

Co jeszcze... Te wszystkie ogłuszacze są dla mnie teoretycznie i praktycznie zbędne. Buławę kiedyś woziłem ze sobą i bardzo rzadko ją używałem. Wolę walkę krwawą niż walkę uderzającą :P

Co do mojej piekielnie mocnej i ostrej armii. 75 Swadiańskich Rycerzy i 20 Swadiańskich sierżantów powodują wielkie "halo" wśród wrogów. Wystarczy podczas bitwy popatrzeć na "czat" - co chwila ktoś zostaje zabity przez danego delikwenta. Rycerzy puszczam na przód, by pocięli jak najwięcej bydła a resztę dobijam sam albo piechotą, którą ustawiam w zależności od miejsca ucieczki.

Pozdr
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 02, 2010, 18:15:52 wysłana przez Diseant »
    CZOKOKABRA!! Oh yea - I'm back :D

"Windows jest jak winda, Linux jest jak schody. Może i windą jest szybciej i wygodniej, ale schody nigdy się nie zepsują."

Zapraszam do DropBoxa (inna maszyna). Otrzymasz 250 MB EXTRA!!

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 02, 2010, 21:34:40 »
    Po 1 : źle robisz że masz mieszaną armię (grasz np rhodokami to inwestujesz tylko w armię rhodocką, ja w mieście mam max 450 szkolonych osób [obowiązkowo przynajmniej 15 sierżantów i z 30 strzelców], w zamki inwestuj max 150 osób. Nawet jeśli stracisz zamek to nic się nie stanie (i tak nie przynosi zysków). Ja mam 5 miast z 450 osobami i zdarza się że dostaje jakieś zyski :P (Powiedz kim grasz to doradzę jakich wojaków dać do zamku :P)
    A więc wspomagam frakcje Nordów, jeżeli o to Ci chodzi :P

Offline Ukashq

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 02, 2010, 23:16:13 »

Zamki przynoszą zyski - w moim przypadku ok 1 k. W odniesieniu do podstawki w Warbandzie zamek nie jest łączony z wioską jako lenno i dlatego twórce zapewne zadecydowali, że obsadę też z czegoś trzebva utrzymać. W zamku opłaca się trzymać ok 150 ludu - balans opłacalności i w przypadku, gdy zamek broni się sam to liczy się ilość, a nie jakość i nie pomogą huskarlei i strzelcy. W przypadku gdy my się w zamku bronimy to już ma znaczenie. W miastach 200 ludzi wystarczy, bo i tak samo się nie obrni, gdyż zwykle na miasta uderza kilku lordów.

Co do broni stosowanej to preferuje morgentein (chyba tak się pisze) + tarcza. Ta broń ma zdolność przebijania bloku co w połączeniu z walka konną nie daje szans ofierze ;). A w czasie oblężeń czy w ataku czy w obronie - ŁUK! Super sprawa! Ostatnio gram łucznikiem i - po zwiększeniu ilość strzał w kołczanie - zabijam ok 50 ludzi, a w czasie obrone ok 100 :D
    Siła nmaciągu 10 + jakiś mocny łuk = rzeź

Offline Shakyor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 03, 2010, 14:11:32 »
    Może zamki coś dają ale lepiej mieć na początku miasto (zyski większe). W późniejszym okresie można sobie pozwolić na zamek (ja mam 5 miast więc nie inwestuje w zamki).  Kamillo18 jeśli grasz nordami to inwestuj tylko w jednostki nordyckie (radzę wziąć chociaż kilkunastu łuczników :D) . A do zamku rób pół na pół (przynajmniej wojownicy i na maxa wyszkoleni łucznicy). Bo zwykły nordycki łucznik troszku ssie w porównaniu z np Rhodockimi sierżantami... A u siebie noś większość wojów i kilkunastu łuczników (dla wsparcia :D). Pozdrawiam!