Zgadzam się z przedmówcą - lepiej zrobić jedną armię składającą się tylko i wyłącznie z danej frakcji niżeli armię z 12 rodzajami wojaków z różnych sfer. Na własnym doświadczeniu powiem, że powinno się umieszczać w zamkach 75% lub 60% wojaków do walki wręcz a resztę na łuki i inne wynalazki strzeleckie czy miotane.
Co do armii, którą masz przy sobie. Nie polecam pakować dużo strzelców z własnego doświadczenia. Przy walce wręcz są beznadziejni a i na polu bitwy raz za jakiś czas kogoś odstrzelą. Lepiej pakować konnych czy piechotę, która wyrządzi więcej zysków niż strat.
Co do posiadanej broni. Jakoż, iż wolę ciskać na koniku to zazwyczaj pakuję się w coś ostrego, zadającego bardzo dużo obrażeń (berdysz, jakiś miecz dwuręczny i podręczny lub jakąś kosę). Przy oblężeniach berdysz czy kosa spisują się wyśmienicie (zazwyczaj 9 na 10 trupów pochodzi ode mnie a reszta od reszty). Nie lubię strzelać choć i czasem mi się przydarzyło skosić paru z kuszy. Miotanych sprawek nie za bardzo "kocham", choć w turniejach czasem trzeba się wysilić.
Co jeszcze... Te wszystkie ogłuszacze są dla mnie teoretycznie i praktycznie zbędne. Buławę kiedyś woziłem ze sobą i bardzo rzadko ją używałem. Wolę walkę krwawą niż walkę uderzającą :P
Co do mojej piekielnie mocnej i ostrej armii. 75 Swadiańskich Rycerzy i 20 Swadiańskich sierżantów powodują wielkie "halo" wśród wrogów. Wystarczy podczas bitwy popatrzeć na "czat" - co chwila ktoś zostaje zabity przez danego delikwenta. Rycerzy puszczam na przód, by pocięli jak najwięcej bydła a resztę dobijam sam albo piechotą, którą ustawiam w zależności od miejsca ucieczki.
Pozdr