Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jaka jest twoja ulubioan frakcja ??

Sułtanat Sarranidów
    Królestwo Nordów
    Królestwo Swadii
    Królestwo Vaegirów
    Królestwo Rhodoków
    Khanat Khergitów

Autor Wątek: Jaka jest twoja ulubiona frakcja w Warbandzie  (Przeczytany 104842 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: Jaka jest twoja ulubiona frakcja w Warbandzie
    « Odpowiedź #180 dnia: Października 15, 2010, 16:53:51 »
    Nietety co do dezercji, u mnie gdy zagarnąłem Khergitów, Vaegirów, Swadię i pół Sułtanatu lordowie rozbiegają się co chiwla tracimy lorda lub 2!
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Teb

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #181 dnia: Października 27, 2010, 10:22:29 »
    Postawiłbym na Veagirow ale okazało się że nie mają już tych mistrzowskich łuczników. Są oni za to u Sarradów (czy jak to się nazywa). Mi jak na razie Sarradami najlepiej się gra ;P Czasem dostane wpierdol ( najczęściej w czasie walk z Rhodokami... ci kusznicy na siłke chodzili że tacy teraz dobrzy) no ale wojownik bez porażki to jak uczeń bez jedynki :D Wybieram Sarradów ze względu na ten zajebisty klimat i te pustynie! W końcu nie będę wpadał na te zasrane drzewa ^ ^'

Offline Kormo

• Użytkownik
    • All the light makes the shadow...
    « Odpowiedź #182 dnia: Października 27, 2010, 17:30:47 »
    Postawiłbym na Veagirow ale okazało się że nie mają już tych mistrzowskich łuczników. Są oni za to u Sarradów
    No tak, tak... Ale ta nazwa to taki jeden wielki pic na wodę... :D Otóż właśnie łucznicy Vaegirscy mają najlepszych łuczników (a przynajmniej lepszych od sarranidzkich), gdyż ich najlepszy łucznik ma 140 łucznictwa oraz 5 naciągu, przy czym sareanidzki "mistrz łuku" ma 130 łucznictwa i 4 naciągu.

PS: I na przyszłość - używaj mniej przekleństw to dużej pobędziesz na tym forum. Regulamin wart jest przeczytania :)

@DOWN: Hmm... Ciekawe, ale jak napisałeś sam trafiła się taka rozgrywka. Serio zdarza się to rzadko :)

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Października 27, 2010, 21:58:42 wysłana przez Kormo »
    Cytat rodem z tawerny:
    Nordycki huskarl - Najlepsza jednostka w swojej kategorii. Macie szczęście, że nordyccy dowódcy mają najwyżej paru w swoich kompaniach. Niezwykle groźni, świetnie się spisują przy szturmach na mury. Takie małe „chodzące” czołgi.

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #183 dnia: Października 27, 2010, 21:16:53 »
    Ok, pomyślałem, że warto by było zrobić coś aby wiedzieć pod jakim względem ocenić daną frakcję, gdyż jak wiadomo trzeba to robić nie tylko pod względem militarnym, gdyż o tym można porozmawiać w innym temacie. Przygotowałem poszczególne punkty oceny, przy których będziemy mogli pisać jak dana sobie z nim radzi. Robię to, gdyż "zbiera mi się" jak widzę zupełnie nieuzasadnione komentarze. Pod odnośnikami napiszę przykład jak według mnie spełnia dane kryteria królestwo Nordów. Oto one:
    1. Oczywiście najbardziej znane kryterium, czyli jednostki: piechota (jaka? np. średnia), kawaleria (jaka?), strzelcy (jacy?)[ew. łucznicy konni].
    -  bardzo dobra piechota, brak kawalerii :(, nieźli łucznicy
    2. Usadowienie na mapie, oraz teren (wpływa to na szybkość poruszania się i trudność bitew).
    - dobre usadowienie (rozciągnięcie miast nad morzem i Wercheg na cyplu), płaski teren co ułatwia szybkie poruszanie się, oraz trochę lasów.
    3. Częstotliwość zwoływania kampanii, ilość lordów, która bierze w nich udział oraz utrzymanie zdobyczy w swoich rękach.
    - kampanie zwoływane są często, król zawsze przyjeżdża, nie stawiają się na nie tylko ci lordowie, którzy nie zdążą lub bronią jakiegoś zamku. Po zdobyciu twierdzy wysyłane jest do niej ok. 60-70 zbrojnych, którzy utrzymują ją aż do przydziału.
    4.Przydzielanie lenn, dezercje lordów.
    - Król przydziela lenna sprawiedliwie, zazwyczaj nie ma jakichś faworytów, których co róż to obdarza nowym lennem. Lordowie zazwyczaj nie dezerterują.

Mam nadzieję, że teraz już problem oceny frakcji będzie rozwiązany. Gdyby ktoś miał jakieś uwagi lub sugestie to proszę pisać.

@DOWN: No tak, o tym pisałeś już wcześniej, ale jak zresztą sam wspomniałeś jest to spowodowane niedoborem "witaminy L" u wrogów. Mi chodzi o to, że lordowie z innych królestw np. pokłócą się z innymi i sobie odchodzą do innego państwa, a u Nordów to zjawisko występuje rzadko.

Pozdrawiam!

Trafiła mi się świetna rozgrywka. Zdradziłem Rhodoków i zabrałem i troszkę lenn, po czym moje królestwo sięgnęło Nordów (Swadii ostały się 2 zamki). Ragnar nie osiagnął zwycięstwa w wojnie ze Swadią (nic nie zdobyli) i wkurzony w ciągu 2 dni wyrzucił 3 lordów, a gdy w wojnie z Vaegirami stracili Werheg (wcześniej stracili Z. Alburq) to połowa Jarlów zmieniła przynależność państwową (co ciekawe, jeden łasy na ziemie lord (Turia lub Gearth/Gerlad?) zawsze przechodzi na moja stronę;). Przy okazji info dla tych, którzy nie wiedzą, czy lordowie przechodzą do królestwa gracza (własnego, jakby co): otóż, tak, przechodza do stolicy i mozesz ich zaakceptować jako lordów lub wygonić; lordowie też wieją poza Calradię).

Offline Krystian10

• Użytkownik
    « Odpowiedź #184 dnia: Października 28, 2010, 09:19:29 »
    NORDOWIE!!!
    Ich piechota miażdży wszystko co napotka...
    Oprócz konnych Swadii, ale wystarczy koniowi podciąć nogi i tak sie wyjebie że nieraz i Swadianin leży nieprzytomny...

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #185 dnia: Października 28, 2010, 11:54:22 »
    Najlepsze cięcie to załatwia i konia i jeźdźca - najbardziej widowiskowe;)

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #186 dnia: Października 28, 2010, 19:26:53 »
    Ja tam cenię efektywność nad efektowność. Jedna celna strzała w głowę i nie ma mocnego czy to huskarl czy swadiański rycerz;]

Offline Kormo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #187 dnia: Października 28, 2010, 19:28:54 »
    Jak to huskarl to jeszcze trochę pociągnie... :P A ogółem to jaką frakcję preferujesz? Bo tylko rhodocy i swadia nie mają łuczników.

@DOWN: A, tak sorki... nie zauważyłem. :/

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Października 28, 2010, 19:49:53 wysłana przez Kormo »
    Cytat rodem z tawerny:
    Nordycki huskarl - Najlepsza jednostka w swojej kategorii. Macie szczęście, że nordyccy dowódcy mają najwyżej paru w swoich kompaniach. Niezwykle groźni, świetnie się spisują przy szturmach na mury. Takie małe „chodzące” czołgi.

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #188 dnia: Października 28, 2010, 19:42:35 »
    Już wcześniej pisałem, że moją lubianą frakcją są Vaegirowie. Gram konnym łucznikiem a w oddziale głównie Vaegirscy strzelecy i trochę piechoty na wypadek gdyby jednak ktoś się doczłapał do łuków.

Offline Feniks

• Użytkownik
    • Jak Feniks z popiołów...
    « Odpowiedź #189 dnia: Października 29, 2010, 12:15:27 »
    Królestwo Nordów za klimat i Huskarli :D

Offline Mathus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #190 dnia: Listopada 01, 2010, 08:20:07 »
    Ja tam wole nordycką piechotę i swadańskich rycerzy.

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #191 dnia: Listopada 01, 2010, 15:44:22 »
    Czyli po prostu tak jak większość wolisz łatwiejszą(czyt. nudną) grę.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #192 dnia: Listopada 01, 2010, 16:03:07 »
    Czyli po prostu tak jak większość wolisz łatwiejszą(czyt. nudną) grę.
    Czyli mam rozumieć że Ty w armii masz tylko chłopów i grabieżców? No bo przecież silne jednostki są dla mięczaków, prawdziwy gracz lubi wyzwania.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #193 dnia: Listopada 01, 2010, 19:01:00 »
    Mam na myśli to, że granie tymi półbogami nie daje mi żadnej frajdy z gry. Gra swadią lub nordami staje się zwyczajnie nudna w chwili gdy wyszkolimy większą ilość rycerzy/huskarli. Bo jaki sens ma gra skupiająca się głównie na bitwach jeśli te wygrywamy bez większego wysiłku??

Offline Kormo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #194 dnia: Listopada 01, 2010, 23:16:19 »
    Cytat: michal3588
    Mam na myśli to, że granie tymi półbogami nie daje mi żadnej frajdy z gry. Gra swadią lub nordami staje się zwyczajnie nudna w chwili gdy wyszkolimy większą ilość rycerzy/huskarli. Bo jaki sens ma gra skupiająca się głównie na bitwach jeśli te wygrywamy bez większego wysiłku??
    Cytat: Griveous
    No bo przecież silne jednostki są dla mięczaków, prawdziwy gracz lubi wyzwania
    Heh. Dlatego lepiej jest zdobywać twierdze półbogami, zostawiać ich w nich i ruszać na spotkanie przygodzie z max. dwoma kompanami. Nie no serio, po pewnym czasie, gdy zdobędzie się dużo terenów fajnie jest sobie polatać wolno, wypełniać drobne questy od mistrzów gildii oraz niezbyt lubiących cię lordów (po prostu dają fajniejsze questy :D), a także rozwalać kryjówki bandytów. Trzeba być tylko odpowiednio wyposażonym :) Taki chill out jest bardzo przydatny, wywietrza umysł :P Może trochę offtop, ale odpowiadam na pozornie retoryczne pytanie Michała.

Pozdrawiam!
    Cytat rodem z tawerny: