Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Lagi  (Przeczytany 5709 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Unsuccesfool
    Lagi
    « dnia: Marca 10, 2010, 20:07:55 »
    Czy tylko ja mam takie niesamowite lagi w czasie gry? Praktycznie uniemożliwiają jazdę konną, a ciosy są opóźnione o kilka sekund. I jeszcze jedno. Podczas gry zauważyłem, że wszyscy mają pingi 30-70, ja w okolicach 400. Da się to jakoś obniżyć, żeby nie szkodzić?

DOWN: Raczej chodziło mi o coś w stylu pomocy, nie założyłem tematu żeby się skarżyć.
    « Ostatnia zmiana: Marca 10, 2010, 20:44:14 wysłana przez Zizka »
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Piteq

• Użytkownik
    Odp: Lagi
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 10, 2010, 20:20:50 »
    @Up mam to samo ;/ znaczy się ping mam 40-80 ale lagi mam to fakt ;(

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 10, 2010, 22:01:05 »
    Jeśli masz  Router ( Rozdzielany internet) I twój braciuszek, lub mama nie wiem kto grają na innym komputerze lub przeglądają strony w internecie to lagi są uzasadnione. Co do lagów twoich Piteq najprawdopodobniej masz lagi od kompa, tak jak ja mam, a więc pozostaję kupić nowy ;p.

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 10, 2010, 22:18:27 »
    Są dwa rodzaje lagów, nawet trzy...

Pierwszy rodzaj to lagi z łącza, czyli im większy ping tym większe opuźnienie tym większe możliwości zaliczenia laga + spowolnienie
    + ewentualnie to co powiedział ^IvE

Drugi rodzaj lagi wtedy zależą od kompa, jak jest stary komp (nowe też wysiadają mimo wszystko) jak podjeżdża dużo konnicy to się lagi często robią (bo nagle władowuje się masa tekstur ruchomych) albo gdy nagle wpadnie tłum graczy albo botów...
    To tak muli kompa że spadając do 4 FPSów masz lagi zależne od kompa.

Trzeci rodzaj lagów zależy od tych co tworzą gre, na razie w warbandzie w kodzie jest tak nasrane że szkoda gadać, brak optymalizacji masa śmieci na łączach... to wszystko spowalnia gre...
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 10, 2010, 23:16:08 »
    Dawno takich głupot nie czytałem. Trzy rodzaje lagów... :/

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #5 dnia: Marca 10, 2010, 23:32:59 »
    Dedal daj spokój kalsiver ma rację... szczególnie w wb widać te 3 rodzaje lagów.
    No niestety  jest mnóstwo niepotrzebnych rzeczy   ale kiedyś tam obiecywali, że na premierę usuną te śmieci

Kiedy ktoś wreszcie naprawi opcje sprawdź ortografię....

Offline Shrama

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 10, 2010, 23:46:14 »
    Dawno takich głupot nie czytałem. Trzy rodzaje lagów... :/

Zapewne chodzi o trzy przyczyny powstawania lagów, a nie o trzy rodzaje lagów, hehe :P
    "Gdy ktoś Ci zarzuci brak profesjonalizmu, powiedz mu, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanica profesjonaliści..."

"Pusty wóz hałasuje najbardziej"

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #7 dnia: Marca 11, 2010, 00:10:22 »
    No nie wiem...
    Dla mnie zawsze Lagowanie oznaczało opóźnienia w czasie gry sieciowej powodowane usterką sieci (zanikanie sygnału...), obciążeniem sieci (aktualizacje programów, ściąganie plików). Jeśli komuś przycina gra (czuć spadek FPS-ów), to nie jest lag, tylko "zwieszenie"/"ścinanie" i łącze nie ma tu nic do powiedzenia. Więc za ściny obwiniajcie sprzęt, optymalizacje gry, a nie łącze...

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Marca 11, 2010, 00:14:09 wysłana przez NIFN »

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #8 dnia: Marca 11, 2010, 07:57:46 »
    Jezu. Te lagi od kompa nie pochodzą. Ale dla pewności obniżyłem maksymalnie wszystkie ustawienia wideo. I jest jeszcze gorzej. Szkoda grać. Temat raczej do zamknięcia, nikt nic konstruktywnego nie powiedział.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #9 dnia: Marca 11, 2010, 08:33:48 »
    Nie jest to ocena specjalisty, ale według mnie jednym z najważniejszych powodów jest to, że... Warband ma tak zasyfiony gównem wszelakim kod odpowiadający za komunikację z serwerem, że w cholerę za dużo śmieci jest przesyłanych na łączu. Jako przykład mogę podać... Tak, tak macie rację. :D Battlefield Bad Company 2. Mimo tego że gra wygląda 100x lepiej i jest 100x bardziej rozbudowana, to nie spotkałem się z ŻADNYM lagiem, a w WB to codzienność...
    Do tego sama gra jest również bardzo słabo zoptymalizowana, przez co komputery mogą siadać. Jest dużo gier lepszych graficznie, które działają u mnie jak należy, a taki Warband potrafi złapać ścinę na całej linii... ;d Niestety ale przed chłopakami z Turcji jeszcze trochę roboty, jeśli chcą zaliczać się do dobrych producentów gier...

Offline Szero

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Marca 11, 2010, 09:59:07 »
    Proud nie każdy tak ma, przykładowo pewien użytkownik na YouTube wrzuca gameplay'e z Warbanda jak gra w sieci, na każdym z filmów nie zauważyłem ani jednego laga...

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #11 dnia: Marca 11, 2010, 10:40:30 »
    Dedal daj spokój kalsiver ma rację... szczególnie w wb widać te 3 rodzaje lagów.

Następny... Poczytajcie sobie może co to jest lag, zamiast pisać głupoty. Już chociażby NIFN to w przystępny sposób wytłumaczył. Lag to opóźnienie między wysłaniem, a odebraniem pakietu w sieci. Do sprawdzania lagu służy np. polecenie "ping". To, że komuś gra ścina przez słaby komputer, czy jej złą optymalizację, nie ma nic wspólnego z lagiem.

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #12 dnia: Marca 11, 2010, 13:36:52 »
    No tutaj masz rację, ale jak już proud powiedział optymalizacja  to główny powód ścin.
    Np mass effect 1 chodzi u mnie na  troszkę mniej niż średnich detalach i odrobinkę scina, ale za to mass effect 2 ma  odrobinkę więcej detali  gram na średniej grafice, a może lepiej na średnio-wysokiej i żadnej ściny do tej pory nie miałem.
    Lagów jako takich to ja niemam ale zdarza się, że ping skoczy  do tej setki ale jakoś aż tak strasznie mnie to nieprzeszkadza bo to tylko sekunda góra 2.
    Naprawcie wreszcie te opcję sprawdź ortografię....

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #13 dnia: Marca 11, 2010, 14:44:12 »
    No tutaj masz rację, ale jak już proud powiedział optymalizacja  to główny powód ścin.
    Np mass effect 1 chodzi u mnie na  troszkę mniej niż średnich detalach i odrobinkę scina, ale za to mass effect 2 ma  odrobinkę więcej detali  gram na średniej grafice, a może lepiej na średnio-wysokiej i żadnej ściny do tej pory nie miałem.
    Lagów jako takich to ja niemam ale zdarza się, że ping skoczy  do tej setki ale jakoś aż tak strasznie mnie to nieprzeszkadza bo to tylko sekunda góra 2.
    Naprawcie wreszcie te opcję sprawdź ortografię....

A co mnie to obchodzi, jak ci chodzi komputer, nie o to chodzi w temacie.

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Marca 11, 2010, 15:46:53 »

Następny... Poczytajcie sobie może co to jest lag, zamiast pisać głupoty. Już chociażby NIFN to w przystępny sposób wytłumaczył. Lag to opóźnienie między wysłaniem, a odebraniem pakietu w sieci. Do sprawdzania lagu służy np. polecenie "ping". To, że komuś gra ścina przez słaby komputer, czy jej złą optymalizację, nie ma nic wspólnego z lagiem.

Wiem jakie jest standardowe wyjaśnienie laga...
    Ja to nazywam "lagami" (co fakt faktem lagiem nie jest" bo objawy są podobne... (przynajmniej u mnie) a wiem skąd pochodzą...
    Tak macie racje że lag to tylko z winy połączeń internetowych...

Tak czy siak zwał jak chciał... podałem inne możliwości...
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.