Oblivion Lost?
Seria Oblivion Lost to nie mody, a gry typu freeware (całkiem darmowe).
Tworzy je studio GSC Game World, a powstawały przed S.T.A.L.K.E.R.'em SoC. A wiąże się z tym krótka i ciekawa historia związana z całą marką STALKER:
W chyba 2003 roku GSC tworzyło grę nazwaną Oblivion Lost. W grze miały się pojawić duże nawiązania space-fiction, czyli portale między planetarne, akcja rozgrywająca się w bardzo dalekiej przyszłości i inne pierdoły tego typu. Tych wersji była masa, i co każda miała coś nowego.
Coś nowego aż w końcu powoli robili całą Zonę, Czarnobyl, to co dziś oferuje nam STALKER. W chyba ostatnim Oblivion Lost (X-Ray Engine build 2205) pojawiła się już w końcu prawie wszystko to co w Cieniu Czarnobyla.
Takie przejście, i powstał Stalker, a gdyby coś inaczej poszło, byłaby gra pokroju Dead Space/Mass Effect.
No ale dalej. Jeżeli chodzi o zagranie w Oblivion Lost jest to całkiem darmowe. Tego jest w sumie mało, choć niby GSC zrobiło tego masę a znaleziono mało.
W każdym bądź razie polecam wam forum o stalkerze (Mam nadzieje że to nie reklama, bo w sumie forum jest o innej grze i nie powinno być konkurencyjne)
stalker.pl
Jeżeli chodzi o mody do tej gry, jest bardzo dużo i nawet całkiem sporo spolszczonych. Nowa fabuła, bronie, postacie, miejsca. Osobiście mi się nie podobają mody co zmienia grę w coś zupełnie nowego, ale są inne ciekawe mody, przede wszystkim mody na grafikę.
A modowanie w tej grze jest dziecinnie proste. Unpacker z Czystego Nieba, wypakować ponad 1,5GB notatników i innych pliczków i w grze można takimi pliczkami tekstowymi dużo pozmieniać.
Ja tak do Zewu Prypeci zrobiłem że Egzoszkielet może mieć hełm, SEVA też. Do tego maska z SEVY - niezniszczalny naukowiec, ot to.