Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Nasze pulpity  (Przeczytany 86884 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    Odp: Nasze pulpity
    « Odpowiedź #435 dnia: Lipca 03, 2015, 12:10:49 »
    Ło Matko! To ma być po prostu fajna babeczka w zbroi, żeby przemycić na raz dwie rzeczy, które jak zakładam Lew może lubić - a wy mi tu dorabiacie ideologię.
    Jak powiedział Freud - "czasami nawet cygaro, jest tylko cygarem", parafrazując te słowa, panowie - czasami nawet moje posty, nie mają drugiego dna. W razie wątpliwości przedstawiam kontrpropozycje na tapetę dla Lewa:
    (click to show/hide)
    z kolej tapeta dla beanshee -
    (click to show/hide)
    Armata atomowa - czad, bo to fizyka, w zasadzie fizyka teoretyczna, czyli ta najbardziej praktyczna strona nauki.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #436 dnia: Lipca 03, 2015, 12:16:11 »
    Nowa tapeta trochę lepsza... ale czemu tak mało widać??

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #437 dnia: Lipca 03, 2015, 12:27:03 »
    Żeby ci mama nie zbabrała kasy z kieszonkowego.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #438 dnia: Lipca 03, 2015, 12:47:54 »
    Nie dostaję kieszonkowego ;)
    BANG

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #439 dnia: Lipca 03, 2015, 13:51:15 »
    Archeolodzy nie wykopują dinozaurów. Siadaj, pała.
    :)
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #440 dnia: Lipca 03, 2015, 16:39:35 »

Dobra, nie było tematu. Tak, wiem paleonteololodzy, peleantelodzy, tfu, tfu,... paleontolodzy wykopują dinozaury. Zmieńmy temat, nie będziemy teraz tego roztrząsać, szkoda czasu.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #441 dnia: Lipca 03, 2015, 19:42:10 »
    też chcę być paleoteologiem. brzmi bardzo pratchettowo.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #442 dnia: Lipca 03, 2015, 21:32:44 »
    kto to pratchett?

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #443 dnia: Lipca 03, 2015, 22:16:44 »
    Bardzo miło, że pytasz. Cieszy mnie twój głód wiedzy.
    Terry Pratchett to niezwykła osobowość, na temat której masę informacji znajdziesz w sieci - zachęcam do osobistych poszukiwań.
    Dla mnie i dla hutha to modelowy przykład wybitnego pisarza, człowieka którego osobę, jak i twórczość można podziwiać i naśladować.
    Jego książki tętnią humorem, wspaniale ilustrował je Josh Kirby -
    (click to show/hide)
    O ile mi wiadomo nie ma niestety moda o Świecie Dysku, czyli najlepiej sprzedającym się produkcie Pratchetta. W tym uniwersum wszystko zbudowane jest z uproszczeń i mitów, które potraktowane są z naukową konsekwencją. Czyli masz świat fantasy, w którym zadłużony w knajpie heros, sprzedaje sandały, żeby spłacić długi.
    Genialny talent Pratchetta polegał na tworzeniu świata w którym czytelnik się zapadał, czy tego chciał czy nie - nie miał wyboru. Atakowany jesteś błyskotliwym poczuciem humoru, zaskakującymi pomysłami i niosącą przekaz fabułą.
    Zasmuci cie, że niestety Pratchett niedawno zmarł. Toczył też walkę z chorobą Alzheimera, jednak pomimo tego tworzył wybitne książki, których łączny nakład przekroczył 50 milionów egzemplarzy i stał się inspiracją dla gier i filmów. Był tez zwolennikiem eutanazji.
    Cechowała go erudycja, umiejętność wyśmiewania problemów naukowych, którymi chętnie żonglował w swoich książkach w sposób absolutnie przystępny dla czytelnika. To zdecydowanie nieprzeciętna osoba.
    W kontekście wypowiedzi hutha, "pratchettowo", oznacza że zwrot "paleoteolog" brzmi zabawnie, gdyż niesie z sobą zaskakującą ilość płaszczyzn interpretacji, co cechowało pomysły Pratchetta.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #444 dnia: Lipca 03, 2015, 23:12:07 »
    Wykopać skamieniałości bogów i demonów! Fantastyczne... choć siłą rzeczy oczywiście nie mógłby to już być aktualnie czczony bóg, skoro leżał sobie w ziemi tysiące lat... Jeszcze zaczęto by w niego wierzyć, no to mogłoby się źle skończyć dla etatu Śmieci..
     Ale to jeszcze nic... wykopać jakiś dogmat, to dopiero coś, co tam naoczne szczątki jakiegoś boga, co po tym kapłanom, skoro to już martwe? Najwyżej na relikwie się nada. Dogmat, który każdy może zobaczyć, który nie potrzebuje rad kapłanów i innych zgromadzeń, zeby przez wieki go dopasować do kultury i ludzi, a koszty propagandy, marketing.... Największa świątynia, a w niej 'szkielet' nieomylności najwyższego kapłana. Ktoś by kwestionował - proszę bardzo, proszę zobaczyć, tutaj jest nieomylność, widzi pan, leży sobie i leżała tak tysiące lat i pan to kwestionuje, paaaaaniee!

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #445 dnia: Lipca 03, 2015, 23:25:13 »
    To idealnie pasują tu sławne święte tablice Mormonów, jako przykład paleoteologi.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    « Odpowiedź #446 dnia: Lipca 04, 2015, 14:17:47 »
    Na pocieszenie masz to Octavian:
    (click to show/hide)

Wykopać skamieniałości bogów i demonów! Fantastyczne... choć siłą rzeczy oczywiście nie mógłby to już być aktualnie czczony bóg, skoro leżał sobie w ziemi tysiące lat... Jeszcze zaczęto by w niego wierzyć, no to mogłoby się źle skończyć dla etatu Śmieci..
     Ale to jeszcze nic... wykopać jakiś dogmat, to dopiero coś, co tam naoczne szczątki jakiegoś boga, co po tym kapłanom, skoro to już martwe? Najwyżej na relikwie się nada. Dogmat, który każdy może zobaczyć, który nie potrzebuje rad kapłanów i innych zgromadzeń, zeby przez wieki go dopasować do kultury i ludzi, a koszty propagandy, marketing.... Największa świątynia, a w niej 'szkielet' nieomylności najwyższego kapłana. Ktoś by kwestionował - proszę bardzo, proszę zobaczyć, tutaj jest nieomylność, widzi pan, leży sobie i leżała tak tysiące lat i pan to kwestionuje, paaaaaniee!
    Ta myśl jest tak genialna, że musiała być użyta w jakiejś książce. Jeśli jednak nie została użyta to musisz ją napisać :D
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #447 dnia: Lipca 04, 2015, 15:33:38 »
    Duża poprawa.
    Ta niech huth pisze, a my będziemy czytać na bieżąco. Pisze w czasie rzeczywistym i my czytamy pojawiające się literki - najbardziej bezpośredni kontakt z literaturą.
    Indiana Jones to też jest archeologia religijna, a pan Samochodzik i Templariusze to już nie.
    Przypominam o ważnej roli pancerników w archeologii, była za to nagroda Ignoble. Pewnie przekopując ruiny starożytnych miast mogą nieźle namieszać w paleoteologi.
     - Archeologom udało się całkowicie odszyfrować napis na płytach darowanych Mojżeszowi. Okazało się, że przykazanie było tylko jedno:
    "Nie z czasownikami pisze się osobno. Na przykład: nie zabijaj, nie kradnij, nie cudzołóż, itd."
     - Archeolodzy odnaleźli na głębokości 20 m szkielet mamuta. To kolejny dowód
    na to, że mamuty żyły w norach.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #448 dnia: Lipca 04, 2015, 17:32:55 »
    No i nie zapominajcie, że dzisiejsza katastrofa to jutrzejsza archeologia :)
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #449 dnia: Lutego 01, 2016, 13:10:10 »
    Dawno nie czyniłem zmian na pulpicie, albo może inaczej- dawno go nie sprzątałem.

Dzisiaj w końcu udało mi się na nowo rozplanować pulpit według swoich potrzeb, mam nadzieję że na najbliższy miesiąc lub dwa taki porządek wystarczy. Przy okazji, zabierając się za trzecią część Wiedźmina, ustawiłem adekwatną tapetę otrzymaną wraz z innymi plikami od CDP, która nadała nieco kolorytu czarnej tapecie. Rozkład pulpitu tym razem jest bardzo prosty- po lewej teksty oraz wszystko co z pisaniem związane, z naciskiem teksty bezpośrednio na pulpicie, które nadal czekają na ukończenie i dlatego nie są chowane w folderach oraz same foldery, gdzie gromadzą się różnorakie gotowe przemyślenia i ciekawostki.

Z kolei po prawej jest rozrywka, czyli gry oraz muzyka. W tym wypadku gry jak gry, jednak po prawej znajdują się materiały bezpośrednio związane z moją kolekcją, czyli zdjęcia, spisy oraz listy zaplanowanych zakupów, a także rzadkich zdobyczy, które postawiłem sobie za tegoroczny cel.

(click to show/hide)
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/