Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Niemcy vs Rosjanie (kto był potęgą pancerną II wojny światowej)  (Przeczytany 11898 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    Odp: Niemcy vs Rosjanie (kto był potęgą pancerną II wojny światowej)
    « Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 14, 2009, 11:14:49 »
    To właśnie przez idiotyczne rozkazy z samej góry 3 Rzesza przegrała wojne. Problemy z partyzantami na wschodzie można było łatwo rozwiązać sprzymierzając się z nimi a nie wprowadzając terror na modłę ZSRR(z własnymi modyfikacjami). Dodając do tego rozkaz "umrzeć a nie cofać się" który wykluczał możliwość elastycznej obrony wojna została skazana na porażkę.
    PS. Wśród generałów było popularne powiedzenie że w 3 Rzeszy tylko Admirałowie mają spokój z Hitlerem który nie ukrywał że nie zna się na zasadach prowadzenia wojny morskiej(w jego mniemaniu był mistrzem strategi jeżeli chodzi o walkę naziemną).

Offline Crusader

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • 7,62mm
    « Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 14, 2009, 17:02:24 »
    Kałasznikow zostaw stworzony na bazie niemieckiego karabinu
    O jakim karabinie mówisz? StG44? On jest tylko trochę podobny z wyglądu, a sposób ryglowania zamka, układ gazowy, umiejscowienie sprężyny etc. są zupełnie inne. Poza tym średnia żywotność StG44 wynosiła 300 strzałów, podczas gdy AK47 według niektórych jest niemal niezniszczalny (link do filmu: http://www.youtube.com/watch?v=eNAohtjG14c) . A słyszałeś o czymś takim jak Avtomat Fiodorowa? To był pierwszy karabin automatyczny, powstały jeszcze przed wojną. StG44 NIE był pierwowzorem AK47.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2009, 11:58:42 wysłana przez Crusader »

" Albowiem Bóg stworzył ludzi, a Samuel Colt uczynił ich równymi.. "

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 14, 2009, 17:17:25 »
    Ja wtrącę swoje 3 grosze. STG44 było tak mało wytrzymałe głównie z powodu słabej jakości materiałów.

Offline Crusader

• Użytkownik
    • 7,62mm
    « Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 15, 2009, 17:28:12 »
    Podobnie jak FG42. Tak czy inaczej uważam że III Rzesza wyprzedzała technologicznie ZSRR i USA. Ktoś pewnie zaraz wtrąci coś o bombie atomowej - jednak Amerykanie mieli dużo lepsze warunki, a projekt trwał do końca wojny, zobaczcie jednak ile wynalazków technologicznych powstało w III Rzeszy w tym samym czasie (mówię o rzeczach wykorzystywanych do dziś).

" Albowiem Bóg stworzył ludzi, a Samuel Colt uczynił ich równymi.. "

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 15, 2009, 19:11:06 »
    A ja dodam że powinno się porównać Hortena

Z bombowcem strategicznym B2

Dodam że w czasie wojny były gotowe dwa działające prototypy Hortena, były bardzo skuteczne (w tych czasach niewykrywalne) ale 3 Rzeszy nie było stać na wprowadzenie ich do seryjnej produkcji.
    Dla porównania powiem że B2 został wyprodukowany dopiero pod koniec lat 80.

Offline Misiumen

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 15, 2009, 21:03:31 »
    Ktos mowil o bombie atomowej, a zastanwialo was skad Amerykanie ja wytrzasneli ? Brali nazistowskich naukowcow ot co, III Rzesza technologicznie wyprzedzala pozostale nacje o dobrych pare lat, brak im bylo jednak surowcow dostepnych USA i ZSRR...

Offline Jeferiaz

• Użytkownik
    • Komisarz ds. Propagandy, Zbrojnego Ramienia Ludu
    « Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 15, 2009, 21:05:35 »
    III Rzesza z łatwością mogła podbić świat,ale brak surowców zrobił swoje...

Moje GG - 12485152 Jeśli znów mnie zbanują...

Offline Misiumen

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 15, 2009, 21:50:04 »
    Dodam jeszcze to ze to wlasnie oni pierwsi zbudowali komputer, a dokladniej za sprawa Konrada Zuse, jednak jak to w wypadku przegranych bywa zostal zapomniany i to Amerykanom przypadl tytul "pierwszych" wynalazcow komputera.

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 16, 2009, 11:09:15 »
    A bombe atomową zrobił amerykańcom Werner von Braun, zresztą kupa niemieckich naukowców brała  udział w projekcie Manhattan. Inna sprawa gdyby Stalin nie wykończył kilku swoich naprawde świetnych naukowców i generałów (Tuchaczewski..twórca pierwszych jednostek dywersyjnych)..to kto wie czy obecnie nie cierpielibyśmy pod jarzmem komunistycznego Związku Radzieckiego. A tak..mieliśmy 4 co do wielkości armię w 2 wojnie i przegraliśmy..zdradził Churchill i Rosevelt. Tak na marginesie , dawno temu byłem u brata we Francji , widziałem książke od historii z francuskich szkół podstawowych.Szlag mnie trafił..4 dłonie rozrywajace swastykę..amerykańska, brytyjska, rosyjska i o zgrozo ....francuska..n/c..do dziś w moim łbie to tkwi.

Openhaimer deadly toys....(akurat był pochodzenia żydowskiego,ale to co zrobił chwały mu nie przynosi)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 16, 2009, 11:24:43 wysłana przez harryangel »
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 16, 2009, 11:39:07 »
    III Rzesza z łatwością mogła podbić świat,ale brak surowców zrobił swoje...

I ludzi

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 16, 2009, 11:48:07 »
    Heh..racja Skrzetusky))

Wracając do technologii ,,pancernych,,..jak dziś, pamiętam kłótnie mego dziadka z moim ojcem. Która maszynka lepsza ..Sherman czy T-34, każdy miał swoje argumenty..dziadek walczył na shermanach w armii gen. Maczka (wrzuce wam zdjęcia tylko musze przeskanować)...z kolei mój stary w latach 50 tych był pancerniakiem , nigdy nie zapomnę tych dyskusji...chociaż byłem jeszcze gołowąsem..)) . Kończąc ..wg mnie,  T-34 był najlepszym czołgiem czasów 2 wojny.

Imperium Słońca vs Chiny..wojna z niespotykanym okrucieństwem ze strony japończyków...przegrali..,chociaż udało im sie sporą część terytorium Chin zająć. Z zapisków żołnierza japońskiego podczas inwazji można wywnioskować baardzo prosta taktykę żołnierzy chińskich czego sie nie wstydzili również rosjanie. Taktyka to mięso armatnie...żołnierz japoński pisze o niebywałych zasobach ludzkich po stronie chińskiej, gdzie lufy automatów japońskich grzały sie do czerwoności i nie mogli powstrzymać tego ,,zalewu,, zasobów ludzkich.Rosjanie też ten proceder z baardzo dobrym efektem stosowali.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 16, 2009, 12:09:37 wysłana przez harryangel »
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline Jeferiaz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 16, 2009, 12:23:17 »
    Stąd w wielu RTS'ach taktyka "NA RUSKAAAAA!" innymi słowy masowa szarża jednostek

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 16, 2009, 16:17:39 »
    Z tego wniosek,że technologie nie wygrywają wojen (chociaż bardzo sie przydają). Wracając do Openhaimera zacytuję jego słowa po udanym teście jądrowym  "Jasność Tysiąca słońc, rozbłysłych na niebie oddaje moc Jego potęgi. Teraz stałem się Śmiercią, niszczycielem światów."

Skrzetusky..to byli tak zwani komisarze ludowi( u rosjan, chińczycy też mieli takich darmozjadów), których zadaniem było pranie mózgu i kształtowanie morale. Ale mieli też za zadanie likwidowanie dezerterów i  żołnierzy ,którzy dopuścili się odwrotu z pola bitwy. Mieli swoje oddziały wewnetrzne złożone z kryminalistów i różnej maści bandziorów. Call of Duty  1 część fajnie to oddaje, grając kampania rosyjską.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 16, 2009, 16:40:58 wysłana przez harryangel »

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 16, 2009, 16:22:33 »
    Imperium Słońca vs Chiny..wojna z niespotykanym okrucieństwem ze strony japończyków...przegrali..,chociaż udało im sie sporą część terytorium Chin zająć. Z zapisków żołnierza japońskiego podczas inwazji można wywnioskować baardzo prosta taktykę żołnierzy chińskich czego sie nie wstydzili również rosjanie. Taktyka to mięso armatnie...żołnierz japoński pisze o niebywałych zasobach ludzkich po stronie chińskiej, gdzie lufy automatów japońskich grzały sie do czerwoności i nie mogli powstrzymać tego ,,zalewu,, zasobów ludzkich.Rosjanie też ten proceder z baardzo dobrym efektem stosowali.

Nie wiem jak u Chińczyków było ale Sowieci zabijali tych którzy wycofywali się(uciekali)choć nie mieli żadnych szans.

Offline Jeferiaz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 16, 2009, 17:54:40 »
    Skrzetusky > To to każde dziecko wie (np. ja xD) I to nie tylko u sowietów i chińczyków... w wielu narodach takie coś "działało"