Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: tornada (trąby powietrzne)  (Przeczytany 2916 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    Odp: tornada (trąby powietrzne)
    « Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 24, 2009, 16:34:17 »
    No to ja siedziałem w środku tego wszystkiego:)

Ale póki się czegoś takiego nie przeżyje samemu to nic nie można powiedzieć.....ta siła była niewyobrażalna....ale to i tak jeszcze nic do tego co się dzieje za oceanem...

Offline Balian

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Nigdy nie za wiele Rock and Rolla ;)
    « Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 24, 2009, 16:37:21 »
    Mówisz o Stanach Zjednoczonych?

Owszem tam mają nie za ciekawie. Tornada są tam na porządku dziennym. Rocznie notuje się tam ponad 1400 tornad. W Polsce rekord padł w 2006 roku, chyba 45 tornad, nie pamiętam dokładnie. Z resztą co ja się będę wysilał, tu macie napisane wszystko o Tornadach:
    http://twojapogoda.pl/encyklopedia/tornado.htm

Offline Vampire

• Użytkownik
      • CullenFamillyTeam
    « Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 27, 2009, 18:58:50 »
    Ocieplenie klimatu itd. to wszystko jest przyczyną powstawania tornad. To prawda w USA tornada są na porządku dziennym ale jak ostatnio mówili w telewizji. Ponad połowa obywateli USA mieszkających w zagrożonych obszarach nie ma ubezpieczonych domów. A potem to tylko płaczą, a mogli by o siebie zadbać. Wiadomo że z ubezpieczenia mieli by małą sumkę ale przynajmniej by coś dostali.

Offline Balian

• Użytkownik
    • Nigdy nie za wiele Rock and Rolla ;)
    « Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 28, 2009, 00:45:03 »
    W USA jest przede wszystkim inny system budowy domów niż u nas. Tam ludzie budują bardzo nietrwałe domy aby zaoszczędzić, co jest dobrym kęsem dla pędzącego tornada. Taki domek nie wytrzyma pędzącego z taką silą Tornada. U nas Tornado F3 - F4 zostawiłoby z jedną nienaruszoną ścianę, a u nich? Totalna demolka. Właśnie dlatego możemy się cieszyć ze straty u nas nie są tak ogromne (domy z cegieł, pustaków itp), a u nich? dom z tektury? Jednak oni mają coś czego my możemy pozazdrościć. Mam na myśli system wczesnego ostrzegania przed niebezpiecznymi zjawiskami. Amerykanie dzięki temu dowiadują się o nadejściu tornada nawet 20 minut przed jego przyjściem, a u nas? O tornadzie dowiadujemy się w tedy kiedy niszczy nasz dom. W USA nie jedno życie zostało ocalone przez właśnie taki system, szkoda że nasi urzędasy i inni ważniacy nie pokwapią się aby takie coś wprowadzić, no ale cóż? Takich mamy zarządców od IMGW.

Offline Jan Skrzetuski

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 29, 2009, 23:38:26 »
    Hmmm, interesuję się burzami, ale tornada są ciekawsze. Nie widziałem żadnego na oczy, ale chciałbym go zobaczyć raz w życiu, jednak nie chciałbym, aby rozwalił mój dom. Tornada w Polsce występują częściej niż sądzicie, w 2008 roku było ich ponad 70, nie podam wam linka to tematu, aby potwierdzić moje słowa. Słyszałem o tym gdzieś, chyba w telewizji na TVN Meteo.