Mod jest swietny.
Zaczne od minusow.
Wg mnie zle autor podszedl do nacji Kosciola. Mozna bylo zrobic normalne czarne charaktery (Inkwizycja, zli krzyzowcy, fanatycy itd.) Osobiscie nie podobaja mi sie zakonnice czy kaci w strojach rodem z filmow sado maso. To zenujace i infantylne. Sam pomysl walki ze zdemoralizowanym kosciolem jest bardzo ciekawy.
Golizna innych jednostek mi nie przeszkadza. Do nacji amazonek pasuje idealnie. Przy okazji... Swietna jest biala przeswitujaca sukienka ktora nosi ta podrozniczka w tawernach. Kupilbym dla "zony" ale nie moge nigdzie znalezc. ;)
Barbarzyncow z (niezbyt wielkimi) "toporami" jest niewielu.
Minusem jest zdecydowanie zbyt mala ilosc zbroii (meskich) i brak normalnego sklepu w palacu z imperialnymi gadzetami. Te ktore sa dostepne szybko sie koncza bo do ubrania mamy wielu NPC
Najwiekszy plus to oczywiscie fabula, mimo tego ze jest liniowa. To najlepiej opowiedziana historia jaka spotkalem w modach.
Nowe misje sa interesujace. Ciekawe sceny: labirynty, lochy, ogrody, areny, wawozy zblizaja M&B w strone klasycznego RPG.
Walka o wzgledy ksiezniczki i mozliwosc zawierania malzenstwa to tez dobra zabawa.
Z rydwanow nie korzystam bo zle sie zachowuja na pagorkach (podskakuja).
Katapulty sa calkowicie nieskuteczne. To sztuka dla sztuki. Czasami wcale nie da sie oddac strzalu. Trzeba bawic sie z ustawieniami sily i dlugo czekac na zaladowanie amunicji. W tym czasie lucznicy wroga zabija obsluge katapulty, albo wielu naszych wojakow.
Zarzadzanie panstwem jest bardzo proste. Zdecydowanie lepsze niz w SoD: invasion
Mod ma wiele nowatorskich ciekawych rozwiazan
- upgrady (rydwany, katapulty, konstrukcje)
- mozliwosc swoibodnego chodzenia po obozie. (sa 3 typy w zaleznosci od okolicy rownina, las i pustynia) Gdy jestesmy atakowani podczas odpoczynku w dziczy, to walczymy wlasnie na terenie obozu.
- osobista gwardia dla krolowej i dla nas. (Osobne rozkazy dla naszej osobistej gwardii)
- mozliwosc szkolenia NPC i powolywania ich jako wlasnych lordow.
- zmiazna wygladu wiosek w zaleznosci od wybudowanych budynkow. (+ nowy budynek - spichlerz)
- przeprowadzanie rozpraw sadowych w ktorych sadzimy wiesniakow, mieszczan i LORDOW! W zaleznosci od wyroku mozemy zyskac uznanie u okreslonej grupy lub zdobyc troche kasy.
- krowy, kozy, swinie, i bardzo szybkie kury biegaja po wsiach ;)
- mozna szpiegowac inne nacje
- bojki w tawernach
- hordy barbarzyncow na mapie
- pojedynki ze smialkami ktorzy rywalizuja z nami o ksiezniczki
- Wrozki ! (wroza i rozdaja karty tarota ;) )
Szkoda ze autor moda zle podszedl do promocji moda skupiajac sie na emanowanie golizna i walka z klerem. Przez to wiele osob moglo pochopnie skreslic tego moda. A to jest bardzo krzywdzace, bo to jeden z lepszych w jakie gralem ;) Kto jeszcze nie mial okazji niech sprawdzi koniecznie.
Mam tez jedno pytanie:
Jaka misje wykonuje sie w obozie przemytnikow? Kto ja zleca?