Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Granie tak aby było jak najtrudniej  (Przeczytany 4174 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hawkwood

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Granie tak aby było jak najtrudniej
    « dnia: Kwietnia 18, 2009, 16:03:15 »
    Ciekawi mnie czy ktoś jeszcze próbuje sam narzucać sobie pewne ograniczenia, tak aby grało się trudniej. Oczywiście można nieco pozmieniać w opcjach (ja np. gram z obrażeniami dla mnie i friendly ustawionymi na normal i AI na average, a ostatnio powyłączałem wszystkie komunikaty tak że nie wiem ile dmg zadaję i nie orientuję się jak moje party walczy), ale postanowiłem pójść krok dalej i narzuciłem sobie parę ograniczeń. Na przykład postanowiłem werbować rekrutów tylko jednej nacji (czyli wybierając Nordów lub Rhodoków pozbawiam się łatwego dostępu do kawalerii), sprzedałem od razu konia i walczę zawsze na piechotę, zrezygnowałem w ogóle z npc (można ograniczyć sobie liczbę npc w party np. do trzech).

Może to trochę dziwne podejście, ale nie z mojego punktu widzenia gra daje największą frajdę kiedy jest bardzo trudna - im więcej ma się do stracenia tym większą satysfakcję daje zwycięstwo. Po prostu kiedy wiem, że bez problemu pokonam dziesięć razy liczniejszych wrogów to przestaje mnie to bawić i przy okazji znika złudzenie że "jestem w średniowieczu" (zamiast tego czuję, że oglądam hollywoodzki film klasy B z dużą ilością ketchupu). Zupełnie inaczej się gra gdy każda bitwa może skończyć się klęską, a każdy kupiony czy zdobyty przedmiot wymagał dużo wyrzeczeń.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    Odp: Granie tak aby było jak najtrudniej
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 18, 2009, 16:09:09 »
    Już jest podobny temat http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=1743.0
    Tam napisałem swoje zdanie o tym. Ty także możesz pisać tam, by nie zaśmiecać forum identycznymi tematami. I dodam, że także uwielbiam arcytrudne gry, bo jak gra jest łatwiejsza niż arcytrudna, to dla mnie jest słaba ;].
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Hawkwood

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 18, 2009, 16:18:45 »
    Tamten temat to nie do końca to o co mi chodzi, bo dotyczy on ustawień opcji tak by % był jak najwyższy - innymi słowy odbieranie sobie pewnych możliwości, a mnie chodzi o samodzielne narzucanie sobie pewnych ograniczeń, czyli "mogę to zrobić, ale tego nie robię". Takim czymś byłoby np. nie awansowanie swoich podkomendnych (Swadiańskich czy Vaegirskich) do poziomu knight, bo np. uważamy że to nierealistyczne.

Offline harryangel

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 18, 2009, 16:50:31 »
    stary to graj rekrutami))..jakie to odkrywcze...
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline Hawkwood

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 18, 2009, 17:03:13 »
    stary to graj rekrutami))..jakie to odkrywcze...

Kurcze. Miałem jeszcze jakieś złudzenia, ale rzeczywiście tu nie ma sensu zakładać nowych tematów. Wszystkie "odkrywcze" już zajęte i w grę wchodzą tylko "wasz najtrudniejszy strzał" albo "kto ma screena z największą ilością trupów"...szkoda klawiatury

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 18, 2009, 17:44:32 »
    Zastanawiam się czy Tobie chodzi o konwencję RPG (fabularyzowanie gry), czy o ustawienia trudności?
    Bo w temacie piszesz, że chodzi o to by było jak najtrudniej.
    W takim przypadku masz 2 opcje - albo zmienić ustawienia gry na najtrudniejsze, albo wybrać najtrudniejszą z możliwych rozgrywkę, jaką oferuje gra, czyli "Rebelię na własny rachunek" (lub obie te opcje jednocześnie).

Ale zaraz piszesz, że chodzi Ci o własne narzucanie ograniczeń w grze, a to już nie jest utrudnianie gry w prawdziwym słowa znaczeniu lecz o kierowanie gry na tory RPG, czyli posiadaniu wpływu na fabułę gry.
    Innymi słowy co innego masz na myśli, a inny dajesz tytuł wątku, stąd nieporozumienia z czytającymi.

Offline Patriko97

• Użytkownik
    • This is Sword. This is Dead.
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 19, 2009, 07:47:07 »
    Chyba chodzi mu o to żeby było realniej (dziwnie wygląda atak 10 na 100, a na dodatek jeszcze wygrywa 10, bo my wszystkich rozwaliliśmy jednym cięciem, a wrogowie zabierali nam po 2,3,5 opkt obrażeń). Jak ustawi się zabieranie hp sobie i swoim żołnieżom na normalny to gra się bardziej realnie. Mamy się poczuć jak średniowieczy wojownik, a nie jak wymiatacz który zabija 100 wrogów bez większych obrażeń własnych.

Już nie mogę się doczekać tego moda!

Piszę poprawnie po polsku.

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 19, 2009, 08:10:17 »
    Chyba jedynie ja go zrozumiałem .. chodzi mu oto ,że np nie kupi sobie hmm zbroi płytowej bo takie sobie zarzucił ograniczenie. Nie kupi broni takie j i takiej  takie sobie zarzucił ograniczenie.
    Według mnie można tak robić dodaje to troche poziomu trudności,  ja np nigdy nie kupuje płytówek.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2009, 10:25:11 wysłana przez Tario »

Offline Patriko97

• Użytkownik
    • This is Sword. This is Dead.
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 19, 2009, 09:17:41 »
    Jak już wyżej napisałem robi sobie większy poziom trudności. Dobrze tario powiedziałeś, ale chyba nie będzie walczył na golasa :) Jak chce mieć trudniej to kupi sobie jakąś lekką zbroje skórzane buty i słabej lub średniej jakości miecz i tarczę ( nawet niech wogule nie kupuje tarczy). I będzie miał trudny poziom trudności.

Już nie mogę się doczekać tego moda!

Piszę poprawnie po polsku.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 19, 2009, 11:22:00 »
    Ja również nie walczę w płytówce. Mało tego, żaden z moich Herosów nie używa jej, ponieważ jest zbyt ciężka. Ale to kwestia wyboru, a nie utrudnienie.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2009, 11:23:40 wysłana przez pc_maniac »

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 19, 2009, 12:37:14 »
     Huh... Jest rok 1257 i zbroje płytowe nie są zbyt rozpowszechnione. A dokładniej: są dosyć dużą rzadkością, są produkowane tylko przez znakomitych płatnerzy (no, chyba że ktoś chciał sobie kupić coś, co się rozlatywało po pierwszym uderzeniu), bo sklecenie takiego pancerza wymagało niemałej ilości czasu i ogromnej dokładności (wykucie i zespolenie zbroi płytowej mogło trwać wiele miesięcy). Według mnie takie zbroje powinny być o wiele droższe niż są np. w Native i dawać może trochę mniejszą ochronę. Ja na przykład ich nie używam bo według mnie ktoś w takiej zbroi jest po prostu wymiataczem i może przeżyć nawet atak rozpędzonego lansjera a to jest w realu mało prawdopodobne.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 21, 2009, 08:55:29 »
       Utrudnienie M&B poza opcjami jest bananie proste- trzeba być tylko trochę kreatywnym. Np. strzelaj z zamkniętymi oczami, albo wal do wrogów tylko z piąchy.
       Nie wiem jak wy, ale mnie 70% trudności w zupełności wystarcza. Ale jak ktoś jest masochistą, to niech się tak bawi.
    pozdro

Offline Reger26

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 21, 2009, 22:20:32 »
    mozna tez grac bez monitora, klawiatury lub myszki

Offline Vampire

• Użytkownik
      • CullenFamillyTeam
    « Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 14, 2009, 20:35:53 »
    Jest tylko jeden sposób Batlle Size na 1000 i już nie ma zmiłuj.

Offline Ans

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Lipca 03, 2009, 12:09:48 »
    taa... 1000 na mapie to bezsens, ta gra nie jest przygotowana na takie bitwy.