Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [M&B] [SP]Western Invaders  (Przeczytany 176027 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    Odp: Western Invaders
    « Odpowiedź #15 dnia: Marca 19, 2009, 17:00:05 »
    Alkhadias  dodał je pewnie jako dodatek do hełmu.Gdze zamierzasz umieścić te frakcje?

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #16 dnia: Marca 19, 2009, 17:06:41 »
    Alk, a nie możesz w BRFeditor zrobić szkieletu słonia? Bo na forum TW widziałem jak ktoś zrobił całkiem zacnego smoka i jego jeźdźca ;)
    A co do szkotów, to staraj sie ich jakoś zbilansować a nie żeby mieli wszystko, nie można zapominać o bilansie :/ Albo miecze albo włócznie :/

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #17 dnia: Marca 19, 2009, 17:21:32 »
    fajne te flagi tylko że nie zauwarzyłem ich w zbrojach ze zwykłego native... fajnie by było gdyby były we wszystkich "lepszych" zbrojach samurajów.... mam nadzieje że do zbroi z native też je dodasz ;]
    Bo chorągwie na plecach zrobiłem sam. Póki co ta zbroja ma 4 różne chorągwie, a potem dodam pare nowych armorków z chorągiewkami i bez. Zbroja z Native jest bez flagi i taką niech pozostanie.

Słoni dodawać nie będę, bo kto widział szkota na słoniu i to w górach! No może jak już poczuję się pewniej to jakąś nową słoniową jednostkę do khergitów dam...
    Druga frakcja będzie w górach, które mocno przerobię.
    Co do robienia szkieletu to jestem w tym zielony i raczej teraz nie ma co na to liczyć. Poza tym nie widzę problemu aby górale mieli włócznie i miecze. Bilans bedzie. Imperium ma tyle jednostek i bilans jest kiepski, ale z zupełnie innego powodu, bo zbyt odpicowałem statystyki samurajów.
    Ogólnie na razie zajmę się najważniejszymi czyli tworeniem frakcji, mapy i modeli. Potem drobiazgi jak na przykład zrównoważenie wszystkiego, nowe herby, najemnicy, party itp.

EDIT: Cóż wiele osób naciska aby nie dawać samurajów i jednostek imperialnych razem. Dostawałem propozycję aby stworzyć szogunat samurajski jako jedno państwo, a Imperium jako drugie. Założyłem ankietę, aby zobaczyć co Wy o tym sądzicie.
    « Ostatnia zmiana: Marca 22, 2009, 12:58:28 wysłana przez Alkhadias »
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #18 dnia: Marca 22, 2009, 13:16:36 »
    Z góry przepraszam za multiposting.
    Wiec kilka osób zaproponowało mi stworzenie dwóch orientalnych frakcji. Jednej Samurajskiej, drugię Imperialnej, nowocześniejszej.
    Wziąłem pod uwagę ten pomysł, bo:
    - Lepiej wszystko zbalansować.
    - Mod szybciej by powstał.
    - Samurajowie mieli by większe drzewko.
    - Ich armię lepiej by się prezentowały.
    - Aktualnie ta frakcja jest zbyt silna. Mógłbym to zbalansować, ale nie jestem pewny czy nadal nie górowała by nad innymi. W 7 dni podbić 4 zamki mało kto potrafi ;p

Pomysł mi się spodobał, ale jeżeli mam udostepnić tego moda forumowiczom, to wolę znać ich zdanie.
    Więc wypowiadajcie się! Niedługo zamieściłbym projekt drzewek obu frakcji.
    « Ostatnia zmiana: Marca 22, 2009, 13:21:53 wysłana przez Alkhadias »

Offline Szczepan_r

• Użytkownik
    • DzIEcIom NEo MóWIMy LoL!
    « Odpowiedź #19 dnia: Marca 23, 2009, 11:55:58 »
    Co do ankiety to wybrałem aby podzielić na samurajów i imperialnych.
    fajnie by było jak w "Ostatnim Samuraju" poprowadzić samurajów przeciw imperialnym (w filmie samuraje byli "zdrajcami" cesarza więc trwała między nimi taka "mini wojna")
    Oczywiście imperialni mieli broń palną itp za to nieużywali koni (jedynie dowódcy je mieli)
    http://www.takeagift.pl/polecam:49969       Bardzo proszę was o pomoc wystarczy się zarejestrować. Dzięki wam będę mógł sprawić sobie nową klawiaturę aby grać w Mount & Blade. Z góry dzięki za rejestrację

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #20 dnia: Marca 23, 2009, 12:31:40 »
    Więc wreszcie mogę coś napisać. ;]
    Tak, usunąłem już jednostki imperialne z drzewka Tai Qou Empire.
    Teraz drzewko jest takie samo, ale chyba jednak dodam jeszcze jednostkę wojowników z bronią drzewcową.

Oto projekt drzewka:
                                                     Recruit-->L ight Footmen,       Light Skirmisher.
                                                                           |                          |
                                                                        Ronin                 Light Archer
                                                                     /          \                     |
                                                   Mounted Samurai    Samurai     Samurai Archer
                                                  /                      \
                                   Samurai Horse Archer     Elite Samurai

Tu mam zadanie dla Drogich Userów ;]
    Postanowilem, że jednostki będą nosił w miarę możliwości, japońskie nazwy. Jednak ja jestem kompletnie zielony. Interesuję się historią Japonii, ale tu bardziej liczę na fanów anime.
    Więc niech każdy zgłasza swoje propozycję i uwago co do nazw jednostek. Póki co mam:

Recruit- Ikki, ale czy to jest poprawne słowo, nie wiem.

Light Footman- Ashigaru

Light Skirmisher-

Ronin- W zasadzie to samuraj bez pana, więc chyba zrobię z niego wojownika z bronią drzewcową. Dałbym tu Bushi.

Samurai- Albo Samurai, albo Bushi, chociaz ta druga nazwa może być zbyt ogólna.

Mounted Samurai-

Samurai Horse Archer-

Samurai Archer- Myślałem nad czymś w stylu "Wojownik/Samuraj ścieżki łuku" Ale nie wiem jak to zapisać. Może Bushi no kyodou?

Elite Samurai- Hatamoto

Więc proszę o propozycję nazw, wszystko ze zgodnością historyczną. Nie proponować nazw lekkiej piechoty dla ciężkiej jazdy.
    Teraz wracając do informacji o WI. Mod się cały czas rozwija, nie wiem co planuję dodać, bo nie wiem co będę potrafił. Modele są jakie są i tego raczej szybko nie zmienię ;p
    Dodałem skrypt formacji, dziś go przetestuję, jeżeli się spisze to zostawię jak mnie zawiedzie do wywalę. Chciałem też dodać możliwośc rekrutacji w maistach, ale nie wiem jak, więc to nadal siedzi w sferze planowań.

Screeny:

« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2009, 13:43:21 wysłana przez Alkhadias »

Offline Kuroi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Marca 23, 2009, 14:08:19 »
    Radzę ci przystopować z tymi japońskimi jednostkami. O ile z francuskiego można się jako tako połapać(chodzi o moda 100 years war) to japońskich nazw nikt nie będzie rozumiał i będą kłopociki ;)
    A jeszcze coś, to "coś" co wystaje z hełmów ze screenów wygląda jak królicze/zajęcze uszy xD

(666 postów :P)

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #22 dnia: Marca 23, 2009, 14:17:47 »
    Bo to są zajęcze uszy, Kuroi ;]
    Głównie wzorowałem się na tym hełmie http://www.japanesearmor.com/samurai_armor_details_8000_gold_mon_oni.html
    Cóż, Samurajowie mieli bardzo wymyślnę uzbrojenie, mające na celu wystraszenie przeciwnika, wyeksponowanie siły lub po prostu miały ładnie wyglądać. Zbroja niejako świadczyła o pozycji i bogactwie samuraja, więc takie ozdóbki były bardzo popularne, podkreślały status wojownika.

Offline Kuroi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Marca 23, 2009, 14:25:19 »
    Mam pytanko, czy palujesz dodanie modelu Łuku Yumi? czyli inaczej Łuku japońskiego? Bo Łuk długi który jest już w Native jest..Taki trochę brzydki, wygląda trochę jakby był nie oteksturowany, jakby był zwykłym brązowym modelem z czarnym majdanem :/
    http://pl.wikipedia.org/wiki/łuk

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #24 dnia: Marca 23, 2009, 15:57:14 »
    Łuk być może zrobię, bo szczerze mówiac mi też nei odpowaidają te z Native. Jednak od moich textur nie można wiele wymagać.
    Poza tym sprawdziłem skrypt formacji i nie podoba mi się on. Nie będę go jednak dodawał. To samo ze skryptem morale, wojownicy zbyt szybko uciekają.

EDIT: Potem przejrzę ten skrypt. Tylko jeszcze pousuwam te komunikaty, bo bardzo wkurzają.
    « Ostatnia zmiana: Marca 23, 2009, 16:25:59 wysłana przez Alkhadias »

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #25 dnia: Marca 23, 2009, 16:24:43 »
    Ale skrypt morali da się zmodyfikować. Wprawdzie go nie widziałem ale zwiększenie odwagi ludzi to chyba tylko kwestia zmienienia jednej liczby.

Offline Kuroi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Marca 23, 2009, 18:10:27 »
    Jeśli będzie można zmieniać morale danej jednostki w tym skrypcie to jestem za, jeśli nie to przeciw. Dlaczego? Bo wątpię żeby zaprawieni w boju samuraje byli tak samo skłonni do ucieczki jak jacyś chłopi :/ Taka sama sprawa kogo się bać. Bo pewnie skrypt nie rozróżnia strachu przed armią chłopów a armia samurajów :/

Offline Diego

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Jestem cziterem bo jeżdżę rowerem z wh
    « Odpowiedź #27 dnia: Marca 23, 2009, 18:14:54 »
    Kuro ma rację, bo przecież taki samuraj wolałby zginąć ewentualnie sobie harakiri strzelić niż uciec z pola walki.
    To sprawa honoru.
    Zastanawia mnie też dlaczego Elite Samurai "pochodzi" od konnego, a nie od zwykłego samuraja.
    « Ostatnia zmiana: Marca 23, 2009, 18:17:23 wysłana przez DIEGO »

89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do
    podpisu!

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #28 dnia: Marca 23, 2009, 19:20:26 »
    Hmm nie o to mi chodziło. Miałem na myśli zwiększenie ogólnej liczby morale po której wszyscy uciekają. Zobacze kod i może uda mi się zrobić to co sugerujecie (ilość morale zależna od poziomu jednostki). jeżeli mi się uda dodam ją do FB moda i  udostępnię innym.

Offline Pawello

• Użytkownik
    • Life goes on, come of age...
    « Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 02, 2009, 21:28:38 »
    Jak sonda wykazała, większość chce aby podzielić frakcję Japońską na Samurajów i Federalną (?)
    A mój pomysł brzmi następująco :
    Żeby do frakcji Federalnej dodać broń palną, jedak ich jednostki były by słabo rozwinięte (17-20 lvl)
    Samurajów pozostawić tylko z bronią białą i łukami , jak to oni mieli w zwyczaju, jednak mieliby oni znacznie większe lvl'e ,a co za tym idzie , więcej HP i lepsze umiejętności w władaniu bronią

I jeszcze chciałbym napisać o tym, choć wiem że jest to praktycznie niemożliwe do zrobienia: Samurajowie wyźsi rangą nosili ze sobą dwa miecze (katany) i niekiedy walczyli oni obiema naraz
    Można by to przenieść do M&B. Wiem że to by wymagało mnóstwa nowych animacji i ciosów, ale wtedy mod zyskałby niesamowity klimat (wg mnie :])

Edit: Jeszcze samurajom pozostawić ciężkie zbroje (40-50 ochrony) a Japońcom pozostawić jedynie mundury, co by miały 5 max 15 obrony
    Edit2: Aha i do broni palnej dodać bagnety, żeby można je było ustawić jak piki, i dodać cios kolbą... wiem wiem, za bardzo się rozmarzyłem :), ale lepiej coś powiedzieć niż milczeć

Co wy na to, a szczególnie ty, Alk?
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 03, 2009, 07:54:07 wysłana przez pawello166 »
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."