Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328686 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline daver194

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #1680 dnia: Grudnia 11, 2009, 15:42:41 »
    No właśnie przydałoby się coś ala arena, tylko, że walki byłyby aranżowane przez nas. Np. walka jednego z naszych bohaterów z którymś wojakiem. Możnaby też dodać to armii lordów giermka, takiego bohatera niezależnego i oragnizować walki między np. naszym giermkiem, a giermkiem wyjątkowo denerwującego nas lorda o więźniów, czy honor. Fajnie byłoby popatrzeć jak ktoś za nas odwala brudną robotę... ;) Pytanie, czy Deadalus będzie chciał coś takiego wprowadzić i czy wogóle wam się to podoba.

Offline Kasparus

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1681 dnia: Grudnia 11, 2009, 15:54:31 »
    (...)
    Fajnie by też było jakby, gdy mamy jakiegoś wrogiego lorda, albo podpadliśmy jakiemuś miastu, wyżej wspomniani wysyłali by na nas płatnych zabójców. Np. odpoczywamy w obozie, czy karczmie i nagle pojawia się, że jesteśmy napadnięci w nocy. Potem jakbyś my zabili już tego zbója, to można by przy nim znaleźć kartkę prowadzącą do jakiegoś lorda, któremu moglibyśmy, przed królem udowodnić winę.

Jak wiemy od czasu do czasu we wsi/ mieście w nocy napadają nas złoczyńcy. Jeśli ich pokonamy pokazuje się okno, w którym jest między innymi mowa, że mogli to być wynajęci zabójcy, którzy mieli dopełnić naszego losu. Otóż wydaję mi się, że jeśli od czasu do czasu będziemy w stanie odnaleźć coś więcej przy zwłokach bandytów niż kilka miedziaków, jakąś wskazówkę, która mogłaby powiedzieć, że to nie był zwykły napad... Wtedy moglibyśmy rozpocząć "dochodzenie" oraz jeśli dojdziemy do tego kto stał za wydaniem rozkazu spróbować się zrewanżować.

Myślę, że urozmaiciłoby to rozgrywkę, ale nie wie czy to jest możliwe. Czekam na Wasze opinie na temat tego pomysłu, no i przede wszystkim na komentarz Daedalusa;)

Wynajęci zabójcy też będą na nas napadać, spoko... ;)

Fajnie, że będą. Swoją drogą oryginalny pomysł, ale spoko, tak tylko jako ciekawostkę wstawiłem, wiem że to jednak 100 stron. Ja teraz jak zwykle najpierw powiem, że jeśli było, to nie bijcie.
    Pomyślałeś o bankach/pożyczkach/przechowalniach? Moglibyśmy w mieście wziąć pożyczkę (ale na duży procent), wpłacić do banku pieniądze, bo niebezpiecznie czasem jeździć z dużą sumą (ale musielibyśmy za taki "konto" płacić) no i przechowalnie - zostawialibyśmy przedmioty. Jeszcze myślałem o aukcjach. Moglibyśmy tam znaleźć "perełki" po niższej cenie, czy coś sprzedać. Oczywiście tradycyjne - nie wiem, czy to się da zrobić, przepraszam za pomysł :D. Pozdrawiam "Dedalusie"!

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1682 dnia: Grudnia 11, 2009, 15:58:47 »
    Pomyślałeś o bankach/pożyczkach/przechowalniach? Moglibyśmy w mieście wziąć pożyczkę (ale na duży procent), wpłacić do banku pieniądze, bo niebezpiecznie czasem jeździć z dużą sumą (ale musielibyśmy za taki "konto" płacić) no i przechowalnie - zostawialibyśmy przedmioty. Jeszcze myślałem o aukcjach. Moglibyśmy tam znaleźć "perełki" po niższej cenie, czy coś sprzedać. Oczywiście tradycyjne - nie wiem, czy to się da zrobić, przepraszam za pomysł :D. Pozdrawiam "Dedalusie"!

A nie byłoby to za duże ułatwienie? W końcu wtedy jakieś ryzyko jest, że jak przegramy to trzeba robić coś "od nowa", a tak z każdą sumą byśmy do banku latali i wpłacali, przez co przy przegranej walce mielibyśmy od razu kasę na sprzęt, co jest trochę bez sensu...

Krótko mówiąc - jestem na nie, pomysł zbyt ułatwia grę, a ma być ona coraz trudniejsza...

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1683 dnia: Grudnia 11, 2009, 16:18:08 »
    Od wpłacania kasy będą skarbce - to tylko wtedy, gdy będzie się miało własne, obwarowane lenna (zamki lub miasta). Banków na pewno nie wprowadzę, dość mam ich już w rzeczywistości. ;) Przypomniały mi się jednak teraz sesje RPG, które kiedyś z kumplami rozgrywaliśmy i możliwe, że dodam możliwość zakopywania pieniędzy gdzieś na mapie. Będzie oczywiście szansa, że ktoś się na naszą kryjówkę natknie i kasę stracimy...

Offline Atlor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1684 dnia: Grudnia 11, 2009, 16:26:01 »
    A można by zrobić coś takiego jak pojedynki dowódców?
    Mam na myśli coś takiego że przed bitwą można wyzwać przeciwnego lorda na pojedynek.
    Jeżeli wygramy pojedynek to np. wojsko nieprzyjaciela byłoby "zdemotywowane" i ktoś by tam uciekł albo coś.
    Można by też wprowadzić bitwy na ogromna skale.A mam na myśli coś takiego że bitwa nie trwa cały czas bo w rzeczywistości nikt by czegoś takiego nie wytrzymał.A mam na myśli coś takiego że jak w walce bierze ponad 250 oddziałów po każdej ze stron walka jest rozdzielona na jakby takie tury a w każdej z nich walczymy.Podczas odpoczynku można by zaatakować jakąś cześć obozu wroga przez co potem będzie osłabiony albo trzeba będzie się bronić przed atakami które przeciwnicy przeprowadzali by na nas.Co wy na to?

Offline Hitex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1685 dnia: Grudnia 11, 2009, 17:52:56 »
    @up
    Beznadziejny pomysł...
    Kto na polu bitwy podczas walki rozkładał obóz? Czy wyobrażasz sobie scenę typu:

- Ej, ziom, jestem zmęczony, rozbijmy obozy na noc, jutro skonczymy walczyć - powiedział lord X
    - Dobra, spoko maroko - mówi lord Y.

Potem lord Y napada na lorda X i w nocy powyżynane wszystko. Fajnie, co nie? :))

Offline Atlor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1686 dnia: Grudnia 11, 2009, 17:59:54 »
    Nie mowie tu o walce 10v10 tylko o starciach które mogą trwać dość długo ze względu na ilość żołnierzy i powolną walkę.Pozatym czasem w średniowieczu podczas walk był czas na zabranie rannych i posprzątanie pola by można było kontynuować walkę.

Offline TomekDex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1687 dnia: Grudnia 11, 2009, 18:21:44 »
    Od jakiegoś czasu w wolej chwili czytam to forum i natrafiłem na tego moda i mnie zaciekawił jak do dotąd galem w 2 duże mody PoP i SoD I kilka rzeczy mi się bardo spodobało i nabrałem ochoty na więcej :P może napisze co chciałbym widzieć w tym modzie

1. Bardziej dopracowany system automatycznego wybierania przedmiotów przez NPC, Tzn system jest fajny ale nie dopracowany bo na przykład daje gościowi żeby ubrał tarce w 2 slocie ale chce tylko tarcze a nie Pawęż której nie można używać konno za to Pawęż może mieć w 4 slocie w razie ataku na miasto / zamek a na przykład bronie są bronie drzewcowe które można używać na koniu a są takie które nie można to samo z lukami a i do tego nie można wybrać czy maja to być bronie obuchowe do łapania niewolników czy obojętne

2. Zwiększyć limit rodzaju jednostek lub NPC dać jako jeden rodzaj ja osobiście lubię mieć bardzo dużo NPC przy sobie ale na dłuższą metę są gorsi od innych jednostek wiec tylko się na tym traci :P przynajmniej w mim wypadku nie wiem jak inni :P

3. Napisaliście "Zbierz wreszcie rzeczywisty łup poległych, a nawet ograb zwłoki Twoich eks-kompanów, jeśli zechcesz" z każdego gościa wszystko się zdejmie do rosołu od hełmu po przez bronie, buty aż do kopyt konia :P ale nikt tego wszystkiego nie udźwignie (a zwłaszcza sam dowódca) proponuje żeby pozostałe przedmioty które nie zostały wzięte, zostały spakowane do skrzyni a żeby nie było za łatwo przedmioty spakowane już nie można by było wyciągnąć ale za to można by było to sprzedać, rozdać ludziom, wykorzystać do szkolenia

4. Widzę ze chcecie wprowadzić system zarządzania lennami tylko nie wiem czy można by budować na odległość jak nie to proponuje system kolejki budowania na przykład max budowli w kolejce to 1/2 inżynierii
    Formułowicz A: "Nawet szkoda mi punktować ,ale 2 z logiki ,czytania ze zrozumieniem i ortografii."
    Formułowicz B: "Użycie par (przecinek, spacja) w tym zdaniu to jest dopiero strzał w stopę."

Offline Zdunio

• Użytkownik
    • Życie i śmierć dla narodu
    « Odpowiedź #1688 dnia: Grudnia 11, 2009, 18:31:27 »
    Przerwy są w bitwach... bitwa jest 50 v 50 chyba, jedna strona wygrywa  partie, i nadchodzi następna. Chyba, że grasz od początku na battlesizerze.
    A co do pojedynków, to trudno powiedzieć, czy armia pokonanego lorda by utraciła morale, może by podwyższyła? Przecież ich dowódca został pokonany, nienawiść do wrogów się wzmacnia, nie koniecznie strach.

Czy na dodatkowych umiejętnościach się traci?! Ale będą nowi bohaterowie. Sam nie wiem, czy jest jakiś limit jednostek? Nie sprawdzałam, największą armie jaką miałem to 230 wojów.
    1/2 inżynierii ? Stanowczo za mało, to co w kolejce układam sobie 8 budynków? :D Inżyniera zawsze mam w grupie, lub sam nim jestem, to podstawa dobrego oblężenia.

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #1689 dnia: Grudnia 11, 2009, 20:24:43 »
    Ja mam taki pomysł (jeżeli już był to przepraszam).Ostatnio dowiedzieć chciałem sklepy w środku nocy no i mnie napadli zbóje.W małym mieście to łatwiej ich dorwać (nie trzeba za nimi biegać) a co będzie jeśli miasto będzie duże?Tak jak te w RES mod?I tu naszła mnie myśl że można było by wprowadzić straż.Chodzi o to że gdy Cię ktoś napadnie to załóżmy po 30sek pojawiają się strażnicy i robią swoje.Bo trochę dziwne że napadają na Ciebie a nie ma straży nikogo.To tyle ode mnie myślę że napisałem zrozumiale ;)

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1690 dnia: Grudnia 11, 2009, 20:32:01 »
    Straż mogła być przekupiona, co zresztą widać, że to nie są zwykli bandyci (jest to napisane po pokonaniu ich) i że ktoś ich najął. Mógł więc też sypnąć grosza straży... :]

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #1691 dnia: Grudnia 11, 2009, 23:12:09 »
    No tak ale wiesz jeżeli miasto będzie większe niż te w native to jest problem ;/ pewnie grałeś w Rus XIII Century to tam miasta są bardzo duże i jak mnie kolesie napadły i jeszcze były włączone morale to zaczął jeden uciekac i musiałem go z 1min ścigac za nim posmakował mego topora.

Offline Zdunio

• Użytkownik
    • Życie i śmierć dla narodu
    « Odpowiedź #1692 dnia: Grudnia 12, 2009, 20:05:31 »
    Minuta to dużo według ciebie?

Offline Dorogon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1693 dnia: Grudnia 12, 2009, 20:50:19 »
    A ja mam takie propozycje co do bitw i oblężeń:

1.Trochę według mnie bez sensu jest coś takie, dajmy na to że mam 50 ludzi, wróg ma 300 a wielkość bitwy jest na 100, i ja mam tak że (może to tylko u mnie) moich ludzi przychodzi mniej więcej 7 a wrogów przychodzi mi pozostałe 93 lecz dzieje się to tylko w bitwach gdy oni ogólnie mają dużo więcej ludzi odemnie. Więc gdybyś umiał to mógłbyś pozbyć się tego błędu.

2.Oblężenia.Przydatne by było w oblężeniach żeby ludzie nie stawiali jednej drabiny, bo ja mogę mieć nawet przewagę ale stanie się 5 najlepszych ich ludzi przy drabinie i mi połowę armii wybiją, więc mógłbyś zaprojektować to tak że nasi ludzie z 5 drabin by postawili, oczywiście gdy by wrogowie nas oblegali to też by stawali kilka.

3.Urzeczywistniło by trochę grę to że jak atakujesz zamek, miasto to gdy już cię przenosi do bitwy to wyskakiwał by po lewej napis że "katapulty ostrzeliwując mury wrogiego zamku/miasta zabiły 6(np) wrogich żołnierzy".Bo każdy pewnie zauważył że koło nas stoi trebeusz (chyba tak się to pisze, ta katapulta bez kół), przy atakach na miasta domki się palą (a przy ataku na zamki chyba są zniszczone mury nie?) więc skoro trafiają w domki i mury to przy okazji zabić kilku ludzi to na pewno by zabiły (to nie musi być dużo wystarczyło by żeby tak 5-6 zabiło) a zawsze dodało by to grze realizmu.

Tam coś jeszcze chciałem napisać ale zapomniałem :)
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 12, 2009, 21:11:56 wysłana przez Dorogon »

Offline PissInPeace

• Użytkownik
    Odp: Coś dla oka
    « Odpowiedź #1694 dnia: Grudnia 12, 2009, 21:22:19 »
    Jestem zafascynowany tym modem i chciałbym wcisnąć swoje 2 grosze :)

1. Zawsze wkurzało mnie to, że kobiety w m&b nie pełniły innej roli, niż stanie w zamku. Poczułbym się jak w siódmym niebie gdyby kobiety też dowodziły wojskiem itd. (czyli Lord tylko, że w wersji kobiecej :P)
    2. Jeżeli mamy broń obuchową to ona ZAWSZE ogłusza co jest nierealne, no bo przywal ktoś komuś 15 kg młoem prosto w łeb z konia pędzącego jakieś 60 km/h. Jak przeżyjesz, to pokryję koszty leczenia (sygnatura ;d). Można dodać, że jeżeli uderzymy przeciwnika za dmg większe niż np. 3/4 jego hp to zamiast ogłuszony będzie martwy.
    3. Headshoty... No sorry was, ale jak koleś dostaje headshota z łuku i strzała trafia mu pomiędzy oczy to powinien być MARTWY! A nie, że jeszcze pędzi na mnie ze swoim toporkiem i chce mi oddać.

Jak coś wymyslę to jeszcze napiszę :P

Pozdrawiam.

EDIT: Przepraszam pomyliłem tematy proszę o przeniesienie do Ogólne sugestie, pomysły.