Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 329106 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • UNCUREABLE MANIACK
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #735 dnia: Lipca 01, 2009, 13:00:49 »
    Przecież jest już medyk(bodajże Jeremus). Nie ma tak łatwo, że na start dostanie 8 chirurgii, leczenia ran itp. Trzeba go wyszkolić :>
    Te jogurt, przeczytałeś dokładnie to co napisałem? Chyba nie. Chodzi o to, żeby jak nasz Jeremus padnie w bitce, to nie pociągnął za sobą fest dużo naszych ludzi do grobu, tylko żeby chirurgia przeszła na nas dzięki umiejętnościom medyków najemnych. Np. byliby bardzo drodzy, 3k za sztukę, ale opłacałoby się ich brać z oczywistych przyczyn.

Offline Kefir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #736 dnia: Lipca 01, 2009, 13:05:37 »
    Aaa, tobie chodzi o to, żeby była osobna jednostka zajmująca się leczeniem oddziału ? Jeśli nie o to chodzi to czy możesz to bardziej rozwinąć, bo nie rozumiem.

PS. Wypraszam sobie jogurta. Co najwyżej półtłusta osłodo życia :>

Offline matrix0999

• Użytkownik
    « Odpowiedź #737 dnia: Lipca 01, 2009, 14:06:10 »
    W Native zawsze denerwowali mnie Khergici, wszyscy na koniach, a za nimi lord na piechotę. Dałoby się coś z tym zrobić?

Lord khergicki na piechotę??? Pierwsze słyszę...
    « Ostatnia zmiana: Lipca 01, 2009, 14:18:21 wysłana przez Daedalus »

http://aod.xaa.pl/ Serdecznie zapraszam na forum klanu Angels of Death.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #738 dnia: Lipca 01, 2009, 14:24:04 »
     Chodzi o to, że skille są w grupach, np. potężne naciągi i takie tam to umiejętności osobiste postaci, wpływające tylko na postać. Taktyki i takie tam to umiejętności dowódcy, czyli tylko i wyłącznie dowódca oddziału ich potrzebuje i tylko on może ich używać. A umiejętności drużynowe, np. medyka pojawiają się w oknie drużyny po lewej stronie. Jeśli bohater ma umiejętność handlu na 3, a jakiś tam Mistrz Karawany ma na 2, to po lewej będzie pisało np. tak:
    Ymira:
    Handel: 3+1

Jednostki "bez twarzy", czyli żołnierze inni, niż NPC'e mogą dodawać swoje umiejętności w jakimś stopniu do skilli twoich towarzyszy. Masz to opisane w książeczce od M&B.

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • SAY CHEESE
    « Odpowiedź #739 dnia: Lipca 01, 2009, 15:58:34 »
    Nizyn - plusowanie jest zdaje się tylko przy spotting (drużyna może mieć więcej niż 1 jednostkę jako zwiad - no przynajmniej ja zawsze traktowałem Deshavi jako zwiadowczynię - podróżującą przed drużyną i przepatrującą teren.
    A co do tych niebojowych NPC, to jak już wspomniałem - dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest możliwość zaznaczania poszczególnych członków drużyny (chociażby tylko NPC) jako niebiorących udziału w bitwie (nie pojawiają się na polu bitwy) I tak Jeremus nikomu nie padnie, bo nie walczy tylko leczy, jak na medyka przystało. Pytanie czy to wykonalne
    Gdybym był moderem... bada bada bidu bada bada bidu bidu bam...

Offline Hermit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #740 dnia: Lipca 01, 2009, 17:41:55 »
    Tak, bardzo się przyda, ale będzie wtedy wolno awansował, bo tylko ze skilla do trenowania :D

Uuu, bardzo ryzykowne. Śmierci raczej nie wprowadzę (choć może się pojawić jako opcja wł/wył.), ale myślę, że dobry system długotrwałych ran załatwiłby sprawę.

Tak, to dobry pomysł, ale zamiast ostatecznej śmierci, rany na dłuższy okres, powiedzmy 2 m-cy i do tego gdy jesteśmy w mieście opcja "zostań w gospodzie i odpoczywaj" chociaż trzeba by było zmieniać dialogi, zablokować zwykła opcje zwolnienia ze służby itp, wiec niewykonalne. Ale sam pomysł ran jest ok.

5 Mieć już jako takie eq(no nie wiem kolczugę?)
    A ty wiesz, że kolczuga to był wybór, a nie przymus? To dyskryminacja tych którzy wolą lekkie pancerze!! na stos z nim!!

Ogólnie bohaterowie w grze będą się dzielić na dwie grupy - tych, którzy korzystają z systemu Native (system dialogów i relacji), czyli takich trochę "seryjnych", z produkcji taśmowej, oraz na nowych, specjalnie przygotowanych, że tak powiem "ręcznie robionych". ;) Tych drugich nie tak łatwo będzie nająć.

Nie wiem jak to będzie wyglądało, ale czy nie lepiej w ostateczności usunąć NPC Z Native, a zrobić wszystkich takich samych? Ew edytować tych z Native i zrobić podobnie jak z tymi twoimi.

Nie wiem czy coś takiego jest, ale proponuje dodać kary np. Dla kogoś z ciężką zbroja z łukiem *-*
    Nie mogę gdy widzę, że gracz/bohaterowie w zbroi płytowej strzelają z łuku tak jak ktoś obok w lekkiej zbroi czy szacie..

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #741 dnia: Lipca 01, 2009, 19:25:37 »
    Kary Daedalus już powiedział, że zrobi.

Eeeee, nie pamiętam, bym coś takiego mówił. To było na liście "może zrobię". I nadal tam jest.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 01, 2009, 20:26:56 wysłana przez Daedalus »
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Paladyn Siekacz

• Użytkownik
    • Bloody Harvest!
    « Odpowiedź #742 dnia: Lipca 02, 2009, 14:16:53 »
    Mi się marzy walka dwoma brońmi naraz... Nie wiem na ile byłoby to wykonalne, bo zdaje mi się że prędzej musiałbym ten pomysł zgłosić twórcom gry.

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    « Odpowiedź #743 dnia: Lipca 02, 2009, 14:32:08 »
    Była już o tym mowa,
    - Po 1: jest to w tej chwili nie możliwe (chyba, że podmienimy broń zamiast tarczy jednak nie będzie można ją atakować, tylko bronić)
    - Po 2: jest to raczej nie historyczne, bo nawet barbarzyńcy rzadko kiedy używali 2 broni.

Offline Michal

• BANITA
    • Użytkownik
    • Arrrr
    « Odpowiedź #744 dnia: Lipca 02, 2009, 18:51:27 »
    Wpadłem na taki pomysł: Rozstawianie warownego obozu. Jeżeli gramy głównie piechotą byłoby to bardzo przydatne. Jeżeli widzimy idącą w naszym kierunku wrogą armię rozstawiamy taki obóz. Dzięki niemu będziemy mieli większą szansę na zwycięstwo. Nie wiem czy obóz otoczony wałem lub jakąś prostą palisadą byłby realistyczny więc wpadłem na pomysł żeby wprowadzić możliwość ustawienia wagenburga. Wcześniej musielibyśmy kupić wozy w mieście. Nie wiem czy to nie za wczesne czasy na wagenburg więc niech wypowie się jakiś znawca.
    To może niezbyt potrzebny bajerek więc jeśli nie w tej, to może w następnej wersji? ;)

EDIT dół:
    Co do wagenburga to chodziło mi o ustawienie wozów w taki sposób, aby ochraniały obóz. To taki pierścień lub prostokąt złożony z wozów bojowych, w środku którego jest obóz lub jeszcze jeden pierścień. Wozy bojowe biorące udział w bitwie byłyby całkiem fajne. Rzeczy te są pewnie trudne do zrobienia i wymagałyby dużo pracy, a Daedalus ma na pewno ważniejsze rzeczy do zrobienia niż zajmowanie się takimi pierdółkami.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 02, 2009, 23:41:46 wysłana przez Michal »
    Nie ma mnie
    Dezaktywowane konto. Nowe konto -> (klik!)

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #745 dnia: Lipca 02, 2009, 21:27:38 »
    Pozwolę się odnieść do tych wagenburgów, choć nie czuję się tu specjalistą. Jeżeli dobrze mniemam te wymienione przez Ciebie wagenburgi to wozy taborowe? Jeśli tak, to jak najbardziej można umieścić (jeżeliby się dało) wozy taborowe, gdyż Daedalus wspominał, że jednostki rhodockie starał się odwzorowywać na Husytach, a ci ostatni dzięki wozom taborowym odnieśli nie jedno zwycięstwo. Sam myślałem nad takim pomysłem.

Offline Kasparus

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #746 dnia: Lipca 02, 2009, 22:25:37 »
    Jaka niespodzianka. Jeszcze tydzień temu nie wiedziałbym czym są wagenburgi, ale przeczytałem już 2. tom Trylogii Husyckiej i wiem :D. Nawet nie wiedziałem, że rhodocy będą wzorowani na husytach, ale to bardzo miła niespodzianka. Ale cepy - takie ruszające się (no wiecie o co chodzi) są chyba niewykonalne :P.

PS. 100 post - nareszcie :)

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #747 dnia: Lipca 02, 2009, 23:21:29 »
    Yyyy... To ja może od razu rozwieję nadzieje - na 100% cepów nie będzie. Niewykonalne. Wozów bojowych raczej też nie zobaczycie, przynajmniej w najbliższym czasie. Potem się zobaczy...

Offline Gzdnkh

• Użytkownik
    « Odpowiedź #748 dnia: Lipca 03, 2009, 00:48:47 »
    Hmmmm... wozy bojowe. Takie jeżdżące z obsadą to duży problem. Tylko, że pomysłodawca napisał "wagenburg" czyli raczej statyczne barykady zbudowane z taborowych wozów, a walki toczone na terenie obozu prawie na pewno już widziłem w jakims modzie (część questu w Light & Darknes(?)

Dla mnie pomysł bronienia polowych umocnień jest bardzo ciekawy.

Offline Cezar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #749 dnia: Lipca 03, 2009, 09:10:57 »
    Ja bym jeszcze 1500 100 900 rzeczy dodał żeby mod wyszedł za 2-3 lata...