Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328740 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mannerheim

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #270 dnia: Maja 14, 2009, 16:10:43 »
    Tylko kto przy zdrowych zmyslach szuka realizmu w grach komputerowych.
    Ekhm, jak to kto? Toż o to przecież chodzi, żeby gry były jak najbardziej realistyczne, zbliżone do rzeczywistości.
    Nie mówię tu oczywiście o zręcznościówkach itp, ale o grach ocierających się o symulacyjny realizm (a do takich gier zalicza się moim zdaniem M&B).
    Tym zdaniem trafiłeś jak kulą w płot, i to w sąsiedniej wsi... ;)
    « Ostatnia zmiana: Maja 14, 2009, 16:12:57 wysłana przez Mannerheim »

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #271 dnia: Maja 14, 2009, 16:22:16 »
    Ekhm, jak to kto? Toż o to przecież chodzi, żeby gry były jak najbardziej realistyczne, zbliżone do rzeczywistości.
    Nie mówię tu oczywiście o zręcznościówkach itp, ale o grach ocierających się o symulacyjny realizm (a do takich gier zalicza się moim zdaniem M&B).
    A ja się zgadzam, że szukanie symulacji w rozrywce elektronicznej jest według mnie bez sensu. Nie wiem, ale ja nie chce mieć gier (niemal)rzeczywistych ponieważ po to wale w rozrywkę elektroniczną, aby poczuć coś innego niż życie realne.

a do takich gier zalicza się moim zdaniem M&B

Cytując ciebie:

Offline Mannerheim

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #272 dnia: Maja 14, 2009, 17:32:46 »
    A ja się zgadzam, że szukanie symulacji w rozrywce elektronicznej jest według mnie bez sensu. Nie wiem, ale ja nie chce mieć gier (niemal)rzeczywistych ponieważ po to wale w rozrywkę elektroniczną, aby poczuć coś innego niż życie realne.

Powiedz to twórcom (i graczom) symulatorów lotniczych, wyścigowych, pola walki itp. którzy nie mając takiej możliwości w rzeczywistości (ja np. nie mam możliwości zasiąść za sterami AH-64D, choć dałbym za to dużo - stąd moja miłość do symulatorów lotu) chcą poczuć choćby namiastkę odczucia prowadzenia samochodu rajdowego czy Cessny 750 CitationX.
    Napisałem wyraźnie i powoli, że są gry, w których realizm gra ogromną rolę, są też takie, w których liczy się co innego. Szukanie realizmu w M&B to chyba nie jest zła rzecz.

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #273 dnia: Maja 14, 2009, 20:32:58 »
    Nie jest zła ale też może wyglądać jak podążanie za białym króliczkiem ;]

Offline kubektheone

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #274 dnia: Maja 15, 2009, 08:56:04 »
    To nie byl argument, nawet nie twierdzenie - jedynie teza wiec w nic ani w nikogo nie celowalem. Skoro juz postanowiles udowodnic ze jest bledna to traktuj ja spojnie. Juz wiem ze szukasz realizmu w grach (byc moze substytutu rzeczywistosci) ale udowodnic ze spelniasz lub nie zdefiniowany przeze mnie warunek bedzie bardzo trudno. Bez urazy - to nic osobistego, po prostu z gory skazane na niepowodzenie sa proby dowiedzenia wlasnej poczytalnosci( a moze to tylko mentalne skrzywienie ?). Tak czy inaczej mi to nie przeszkadza, w koncu wszyscy mamy jakies wady.

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #275 dnia: Maja 16, 2009, 12:38:39 »
    My tu gadu, gadu a autor milczy:)

Daedalus może jakaś aktualizacja pierwszej strony?:)

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #276 dnia: Maja 16, 2009, 20:52:40 »
    Będzie, już niedługo. I będzie kilka fajnych screenów. Na razie wolę posiedzieć przy skryptach, prezentacjach i jednostkach, niż główkować i przypominać sobie co ja to już zrobiłem. ;P

Ktoś tu wspominał o rekrutowaniu i zabijaniu jeńców. To będzie, bo dodałem "prisoner talk". Zabijanie lordów domyślnie będzie wyłączone (ze względu na komplikację gry), ale w opcjach będzie sobie to można włączyć na własne ryzyko.

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #277 dnia: Maja 17, 2009, 00:32:51 »
    A ta komplikacja może mieć jaki charakter? Chodzi tu o coś technicznego (wysypki do windy) czy po prosty jest to wg. Ciebie naruszenie grywalności?

Raczej to drugie, ale nie wiem też jak zachowa się gra, kiedy wybije się większość, albo wręcz wszystkich lordów.
    « Ostatnia zmiana: Maja 17, 2009, 01:44:27 wysłana przez Daedalus »

Offline Aradax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #278 dnia: Maja 17, 2009, 09:14:12 »
    JEsli wlaczymy zabijanie lordow beda pojawiali sie nowi,slabsi , o slabszej,mniejszej armii czy poprostu bedzie jednego lorda mniej w grze ?

Będzie jednego mniej.
    « Ostatnia zmiana: Maja 17, 2009, 10:51:50 wysłana przez Daedalus »

Offline pablo_80

• Użytkownik
    « Odpowiedź #279 dnia: Maja 17, 2009, 11:14:15 »
    Czyli - teoretycznie, jeśli nic się przedtem nie wysypie - jeżeli zabijemy wszystkich lordów danej frakcji, do zdobycia pozostaną tylko zamki wraz z garnizonami w nich stacjonującymi, nie będzie żadnych potyczek w polu bo przecież komputerowe armie bez lordów nie będą się przemieszczać po mapie?

Offline Shrama

• Użytkownik
    « Odpowiedź #280 dnia: Maja 17, 2009, 11:56:36 »
    Czyli jednak dobrze, że będzie to opcja włącz/wyłącz.
    "Gdy ktoś Ci zarzuci brak profesjonalizmu, powiedz mu, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanica profesjonaliści..."

"Pusty wóz hałasuje najbardziej"

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #281 dnia: Maja 17, 2009, 15:34:19 »
     Mam pomysł co do Zendar: fajnie by było, gdyby oprócz mieszczan po ulicach przechadzaliby się różni najemnicy. Albo żeby w tawernie było kilka "stałych" postaci.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #282 dnia: Maja 17, 2009, 19:03:08 »
    Zendar już nigdy nie będzie takie, jak kiedyś. ;) Miałem je tworzyć od zera i zrobić z niego dość spore miasteczko, ale... No właśnie, jako że tworzeniem scen się nie zajmowałem, to szło mi to mozolnie a z efektów nie byłem zadowolony. Jednak dziś nastąpił mały przełom, bo uzyskałem od jednego forumowicza z TW (który dodatkowo okazał się Polakiem ;) ) pozwolenie na użycie doskonałej, gotowej sceny miasta, która niemal idealnie pasuje do mojej wizji Zendar. Mogę się więc zająć samą modyfikacją i dodawaniem nowych rzeczy.

Ogólnie rzecz biorąc Zendar będzie zupełnie innym miastem, niż wszystkie pozostałe. Planuję uczynić z niego swoiste centrum, serce Calradii.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #283 dnia: Maja 17, 2009, 19:12:57 »
     I bardzo dobrze, Dedal! Właśnie to mi nie pasowało nigdy, że Zendar to mała, biedna i słaba mieścina. Dobrze by było wprowadzić w dialogach informacje o tym, że np. władca miasta jest wybierany demokratycznie i inne duperele... Albo unikatowe questy od burmistrza Zendar czy jego konkurenta (któremu moglibyśmy pomóc przejąć władzę w mieście za odpowiednią opłatą w szeregu pomniejszych misji). Czy planujesz może dodawać jakieś unikatowe wojsko występujące tylko w Zendar i patrolujące jego okolice (np. jakaś straż miejska czy coś w tym stylu).

Zendar będzie wolnym miastem. Pewnie dodam mu jakiegoś lorda protektora, zarządcę, lub coś w tym stylu, ale tak jak mówiłem, będzie to na zupełnie innych prawach niż w innych miastach. Podobnież - Zendar będzie jedynym miastem z mieszaną ludnością. Wszędzie indziej (wioski i miasta) ludność zależeć będzie od frakcji, znaczy spotkamy tam tylko rdzennych mieszkańców i (w mniejszej ilości) nowych osiedleńców (jeśli lenno zostało przejęte przez inną frakcję).

Obecnie okolice Zendar patrolowane są przez oddziały łowców (Rangers. Gdzieś na którymś screenie była ikonka tego oddziału) oraz łowców głów. Ale pojawią się też i nowi najemnicy, którzy będą chronić miasta.
    « Ostatnia zmiana: Maja 17, 2009, 19:28:07 wysłana przez Daedalus »

Offline Aradax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #284 dnia: Maja 18, 2009, 19:03:43 »
    Mam 2 pytanka.

1.Skoro Zendar bedzie wolne to da rade je podbic ?
    2.Kiedy jakas aktualizacja ?