Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [PB: Rosja] Działania  (Przeczytany 313 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Movart

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    Odp: Działania
    « Odpowiedź #15 dnia: Lutego 18, 2017, 12:15:20 »
    Hmm, chyba się nie rozumiemy. Nie ma takiego państwa jak Orda Nogajska, bo nie ma go na mapie, a chanat astrachański i kazański dalej istnieje i jest niezależny.

Ok, teraz rozumiem. Tzn. tylko chanat astrachański istnieje, bo kazański jest włączony do mnie wnioskując z mapy.

Więc:

Poselstwo do Chanatu Astrachańskiego

Do chana zostaje wysłane poselstwo z ofertą wasalizacji. Jako, że bratnie chanaty (m.in. kazański) zostały wcielone do Rosji, oferujemy Chanatowi przyłączenie się do Carstwa. W zamian chan nadal będzie sprawował pieczę nad terenami należącymi do Chanatu i będzie za te tereny odpowiedzialne przed carem. Ponadto, na żądanie Cara, Chanat będzie musiał wystawić armię do dyspozycji Cara. Chan wejdzie także w skład ewentualnego Soboru Ziemskiego. Na terenie chanatu zostaną wprowadzone prawa obowiązujące w całym Cesarstwie.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 82
    « Odpowiedź #16 dnia: Lutego 18, 2017, 15:55:38 »
    Ok, teraz rozumiem. Tzn. tylko chanat astrachański istnieje, bo kazański jest włączony do mnie wnioskując z mapy.
    Mój błąd, przepraszam. Chodziło mi oczywiście o Chanat Kazaski, nie Kazański ;)

Chan zgadza się jednak, twierdzi że kraj jest biedny i w sytuacji zagrożenie będzie mógł wystawić co najwyżej 2 oddziały jazdy tatarskiej.

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Lutego 18, 2017, 16:02:40 »
    Wysyłam w takim razie do Chanatu urzędników i geologów.

PS. Napiszesz o wasalizacji w wydarzeniach czy mam w dyplomacji to napisać?

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Lutego 18, 2017, 18:45:10 »
    napisz o tym w dyplomacji.

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Lutego 18, 2017, 19:32:54 »
    Uzupełnienia armii

Uzupełniam straty z poprzednich wypraw kolonizacyjnych (-6 denarów)
    Rekrutuje 1x jazdy Tatarskie (-18 denarów, - 5 pkt. zbrojeniowych)

Dalsza ekspansja! Cel: Jakucja

Wśród plemion podbitych w trakcie kolonizacji Syberii krążą plotki o niezrównanych bogactwach znajdujących się na północny-wschód. Imperium nie może stracić takiej okazji. Grupa kolonizacyjna zostaje uzupełniona o jazdę tatarską i dodatkowo zostaje tam przydzieleni dodatkowi pikinierzy, aby sformować szwadrony zgodne z nową taktyką wojskową. Podobnie jak wcześniej każde napotkane miasto lub osada ma dostać ofertę dobrowolnego dołączenia do Imperium. Powinno ich przekonać szczególnie fakt, że dotychczas podbite plemiona nie zostały eksterminowane, ani specjalnie ograbione. Do każdego dołączonego miasta mają zostać wysłani urzędnicy Imperialni aby zaprowadzić porządek Rosyjski na podbitych terenach. Ostatecznym celem wyprawy jest Jakucja (mapa).
    Wraz z wojskiem zostają wysłani tam koloniści razem z 40 j. zaopatrzenia i 30 denarami. Wśród kolonistów mają być geolodzy, którzy przy okazji sprawdzą czy plotki okazały się prawdziwe. Koloniści powinni osiedlać przede wszystkim te tereny, gdzie odnaleziono złoża.

Zaangażowane wojsko: 1x Artyleria polowa (Armia Imperialna) 2x Strzelcy (Armia imperialna,  Armia północna), 1x Jazda Tatarska (Armia Imperialna), 2x Pikinierzy (Armia Imperialna)

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2017, 19:43:57 wysłana przez Movart »

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Lutego 26, 2017, 10:55:04 »
    Uzupełniam straty (-5 denarów) i rekrutuję jazdę Tatarską (-18 denarów -5 pkt. zbrojeniowych)

Ps. I przypominam o geologach :D

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Lutego 26, 2017, 11:38:36 »
    W następnym półroczu (po i turze wojennej) mi przypomnij ;d

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Lutego 28, 2017, 16:16:13 »
    A więc przypominam :D I będziesz aktualizował mapę względem zdobytych przeze mnie kolonii?

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Lutego 28, 2017, 16:26:11 »
    A okolicach Archangielska odnaleziono nieduże złoża kamieni szlachetnych.

Cena kopalni: 30 sztuk złota
    Zysk: 15 sztuk złota/ tura
    Maks. jedna taka kopalnia w tym rejonie

Na uralu znaleziono duże złoża żelaza oraz nieduże złoża złota

Cena kopalni (żelaza): 30 sztuk złota
    Zysk: 10 sztuk złota/ tura, obniżenie następnego poziomu rzemieślnictwa o 50%
    Maks. dwie takie kopalnie w tym rejonie

Cena kopalni (złota): 50 sztuk złota
    Zysk: 27 sztuk złota/ tura
    Maks. jedna taka kopalnia w tym rejonie

Okazało się, że badania na nowo skolonizowanych terenach zajmą więcej czasu, ze względu na niepomyślne warunki (wyniki na początku następnego roku, przypomnij).

Tak, będę aktualizował mapę, pewnie wieczorem.

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Lutego 28, 2017, 16:35:15 »
    Zsyłki

Reformą Cara zostają wprowadzone nowe kary za przestępstwa. Od teraz przestępcy będą lądowali w karnych obozach pracy. Pierwszy z nich powstanie na Uralu, aby wspomóc w budowie tamtejszych kopalń. Kolejne obozy powstają również na dalekiej Syberii, gdzie mają zwiększyć efektywność na polach/w tartakach i innych miejscach pracy zbiorowej. W obozach pracy może znaleźć się każdy przestępca, na różny okres czasu w zależności od czynu, który popełnił.

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Marca 02, 2017, 20:18:05 »
    Gorączka żelaza

Na uralu z pomocą więźniów zostają wybudowane dwie kopalnie żelaza. Tym samym, na tamtejszych terenach powstaje Uralski Okręg Przemysłowy. Celem jest całkowite uniezależnienie Rosji od dostaw  materiałów i narzędzi z zewnątrz. Na terenie tego okręgu panują specjalne prawa ułatwiające prowadzenie zakładów rzemieślniczych. Okręg przemysłowy jest ściśle ukierunkowany na wydobycie i obróbkę żelaza. Dawne reformy Cara (dotyczące m.in. ulg podatkowych i ściąganiu specjalistów z zachodu) powinny również zwiększyć efekt tejże reformy. W kopalniach pomagać w wydobyciu również będą więźniowie pobliskich obozów pracy.

//Ps. Mogę liczyć na jakieś obcięcie kosztów budowy, poprzez zaciągnięcie do tego więźniów? I jakieś efekty dotyczące poprzedniej reformy? (zsyłki) Jednak to zawsze większa siła robocza na polach itd.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Marca 02, 2017, 20:35:33 »
    Więźniowie to raczej słaba baza robocza, tym bardziej, że aktualnie nie prowadzona jest żadna wojna, więc nawet jeńców do roboty nie ma ;<

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Marca 02, 2017, 22:13:17 »
    Więźniowie to siła robocza jak każda inna tylko, że tańsza. A Carstwo to kraj duży i na pewno w więzieniach znajdzie się wystarczająco dużo ludzi, tym bardziej, że była Wielka Smuta i jak wiadomo przestępczość wtedy wzrosła.

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Marca 04, 2017, 20:29:42 »
    To mogę liczyć na jakieś skutki/obniżki?

Przesyłam zasoby i pieniądze do Holandii (Ąrie już chyba napisał tam ile u siebie)

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Marca 07, 2017, 13:14:15 »
    To mogę liczyć na jakieś skutki/obniżki?
    Niestety nie ;(