Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [PB: Osmani] Rozmowy z GM  (Przeczytany 734 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 82
    Odp: Rozmowy z GM
    « Odpowiedź #15 dnia: Lutego 11, 2017, 16:18:50 »
    Nie posiadają floty.
    W Arabii tak jak pisałem prawie same pustynie. Jemen oczywiście nie jest zadowolony z europejskich kolonistów.

1) 40 sztuk złota to cena najęcia szpiega, i najpewniej jedyna opłata za niego. Chyba, że planujesz jakieś poważniejsze akcje jak np. przygotowanie powstania, wtedy złoto jest wymagane.
    2) Można swobodnie operować szpiegami, przenosić ich między państwami a nawet do kontrwywiadu.
    3) Dokładniejsze dane w następnej turze.
    4) To tak jakby porównać wojska Polski z przed powstania listopadowego, do wojska Polski w trakcie powstania listopadowego ;d Nic Ci to nie da.
    5) Tylko Maskat
    6) No raczej nie wypadało by ;/

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #16 dnia: Lutego 12, 2017, 14:21:52 »
    Sułtan poirytowany jest zamieszaniem w Rzeszy. Prosi o wyjaśnienie, które z niżej wymienionych państw (czy w ogóle jakieś państwa) dołączyły do owej "Ligi Katolickiej"
    Ogłasza się powstanie Ligi Katolickiej [...]
    Zaproszeni władcy (NPCty, proszę o zgodę GM)
    -Arcybiskup Kolonii
    -Arcybiskup Salzburga
    -Arcybiskup Trewiru
    -Arcybiskup Moguncji
    -Książę Alzacji
    -Książę Lotaryngii
    -Książę Bergsko-Kliwijski
    [...]

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Lutego 13, 2017, 14:34:10 »
    Jako powód do wojny z Persją, uznaję szerzenie szyickiej propagandy na terenach Imperium Osmańskiego, liczne przypadki podburzania szyickiej ludności do buntu oraz przygraniczne zaczepki wojsk Perskich. Po za tym, te tereny należą się Imperium Osmańskiemu, gdyż zostały przyznane w pokoju z 1590, a Osmanowie zostali oszukani i nie dostali tych terenów! (PS. Tak, są to historyczne powody wojny turecko-perskiej z lat 1578-1590 ;) )

Żeby przekonać możnych mojego państwa, oprócz w/w powodów, należy brać pod uwagę opanowanie ważnego szlaku handlowego, dojścia do morza Kaspijskiego oraz terenów na których są bardzo ważne hodowle jedwabników, które pozwolą stać się Imperium Osmańskiemu potęgą, jeśli chodzi o ten ważny i drogocenny produkt.

PS. Jeśli to możliwe: proszę, przy znacznych zwycięstwach Imperium Osmańskiego, podaj dla Gonzo na "tajnym forum" Persji, propozycję pokoju: http://i.imgur.com/BqYpbeL.png
    -Imperium Osmańskie dostaje tereny za "czerwoną granicą";
    -Persja przestaje prowadzić szyicką propagandę na terenach Osmańskich;
    -zwolnieni z niewoli zostali szyiccy imami i przekazani Persji;
    -Persja zobowiązuje się nie posiadać floty na Morzu Kaspijskim;
    -Persja zobowiązuje się płacić trybut w postaci 1/6 dochodu na rzecz Imperium Osmańskiego;
    -Persja zakazuje statkom europejskim wstępu do swoich portów;
    -Persja zobowiązuje się nie zakłócać traktu handlowego Indie->Imperium Osmańskie, jeśli prowadzi ono przez wody bądź ziemie Perskie;
    -zostaje zawiązany co najmniej (!) 10letni pokój (Persja może zaproponować jak długi)

Jeśli Persja (bądź jego mocodawcy :D) się zgodzi, proszę przerwać ze strony moich wojsk działania wojenne, oraz wprowadzić w życie ów pokój.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Lutego 13, 2017, 14:35:40 »
    Sułtan poirytowany jest zamieszaniem w Rzeszy. Prosi o wyjaśnienie, które z niżej wymienionych państw (czy w ogóle jakieś państwa) dołączyły do owej "Ligi Katolickiej"

Na chwilę obecną żadne z tych państw.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Lutego 16, 2017, 13:38:53 »
    1) Kiedy dostanę info od szpiega o wojskach perskich?
    2) Czy te "zdobycze wojenne "(pkt gospodarki) nie są zbyt skromne w porównaniu do wartości okupowanych terenów? W końcu to serce gospodarki perskiej...
    3) Absolutnie żaden statek wenecki nie wypłynął z portu w drugiej połowie roku, że nie uzyskałem z tytułu piractwa żadnych korzyści?
    4) Proszę o kontakt z cesarzem Imperium Wielkiego Mogoła, Muhammad Akbarem. Sułtan chce wiedzieć, czy Mogołowie chcieliby podpisać pakt sojuszniczy, bądź zaatakować wspólnego wroga i rywala jakim jest Persja. Dodatkowo sułtan gwarantuje wolną rękę dla cesarza w tamtym rejonie świata, gwarantuje pomoc z europejskimi najeźdźcami (mając na uwadze wydarzenia na Cejlonie) oraz proponuje podpisanie paktu handlowego na wymianę towarów europejskich z tymi oferowanymi na rynkach indyjskich oraz azji wschodniej i południowo-wschodniej.
    5) Czy któraś z jednostek piechoty specjalizuje się w oblężeniach - a co za tym idzie, we wszystkim związanym z "rzemiosłem saperskim"?
    6) Plus rozumiem, że jedno miasto Chiwy jest nadal oblegane przez Persów?
    « Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2017, 11:19:06 wysłana przez Kradus »

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Lutego 17, 2017, 15:22:48 »
    1. W tej turze.
    2. Są adekwatne do wartości perskiej gospodarki. Nie każde państwo ma 27 poziomów gospodarki. Po za tym prawie cały handel i rzemieślnictwo skupia się w miastach, a te mają fortyfikacje.
    3. Oczywiście że wypływają, ale myślałem, że wolisz złupić statki, które przywiozą dobra kolonialne z afryki. A ten kursuje raz w roku. Jeden statek handlowy napotkany na morzu nie jest w stanie przynieść zysku nawet w wysokosci 1 sztuki złota
    4. Muhammad Akbar nie zgadza się na sojusz. Ma teraz inne sprawy na głowie niż Persja. Zgadza się jednak na pakt handlowy
    5. Nie ma takiej jednostki w Twojej armii.
    6. Tak. Chiwa jest oblegana.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Lutego 18, 2017, 16:07:45 »
    Co do 5. Mógłbym stworzyć więc jednostkę która byłaby wyspecjalizowana w oblężeniach? Tak się składa, że Mehmed Zdobywca powołał specjalne oddziały inżynierskie pod nadzorem Lağımcı Ocağı (zrzeszenie górnicze z tego co czytam - klik). Były to luźne grupy, także można by również uznać, że wchodzą w skład "artylerii oblężniczej". Jako jej pododdział :P

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Lutego 18, 2017, 18:44:27 »
    Jeśli chcesz stworzyć jednostkę inżynierów to opisz ją a ja ją wycenię.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Lutego 18, 2017, 19:42:18 »
    Tylko problem byłby chyba z liczebnością? Bo chyba każdy regiment ma ustaloną konkretną liczbę żołnierzy, tak? A przy wojskach inżynierskich byłoby to trochę kłopotliwe. W razie czego rozpiszę reformę dot. artylerii. Bo głównie z nią by te wojska współpracowały...

Plus jeszcze jedna kwestia? Jak politycznie uznać te tereny pomiędzy Persją (tereny zdobyte przeze mnie w wojnie) a Kaukazem oraz Gruzją a morzem Kaspijskim? Są pod władzą jednego organizmu, czy rozdrobnione? Tam rządzi jakieś kolegium czy jednostka? Bo nie wiem do kogo wysyłać poselstwo i w jakim charakterze.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Lutego 19, 2017, 09:00:01 »
    Te szare? To Chanat Gazikumucki. Struktura państwa jak w Chanacie.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Lutego 19, 2017, 20:20:24 »
    Pardon, że znów nudzę na ten sam temat.. Ale. Widziałem jak się dało to zrobić w Rosji - w sprawie Chanatu Astrachańskiego, który tam w ogóle nie powinien się znaleźć bo już go dawno nie było. Także myślę, że analogicznie można by zrobić z Gruzją oraz Czerkiesami. Po prostu niech uznają moje zwierzchnictwo, i będę mógł korzystać z ich wojsk bądź niech płacą trybut. Jeśli mi nie wierzysz, proszę - http://imgur.com/a/NIxxV

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Lutego 20, 2017, 14:38:24 »
    Gra już ruszyła i poprawki nie są wprowadzane.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Lutego 24, 2017, 14:27:30 »
    Wytłumacz mi, czym tak naprawdę są "pkt zbrojeniowe"? Bronią, metalami do obróbki czy czym? Bo chciałbym przeprowadzić reformę, która pozwalałaby na wykorzystanie tych niezużytych na turę - ew specjalne określenie konkretnej ilości, którą bym nie mógł wykorzystać co turę - na naprawę narzędzi, tworzenie nowych bądź ulepszanie ich. Oczywiście sama reforma pochłonęłaby jakąś tam sumę złota, ale to właśnie też chciałbym się dowiedzieć jaką.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Lutego 24, 2017, 19:43:50 »
    Punkty zbrojeniowe to potencjał jaki maksymalnie mogą wytworzyć nasi rzemieślnicy. Czyli, przykładowo mając 4 poziomy rzemieślnictwa werbujesz 3 regimenty jakiegoś wojska, gdzie potrzeba jest łącznie np. 15 punktów zbrojeniowych. Znaczy to, że rzemieślnicy będą w stanie wyprodukować jeszcze 5 uzbrojenia, jeśli taka będzie potrzeba.

Nie wiem jakbyś chciał je wykorzystać inaczej ;o

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Lutego 24, 2017, 19:55:08 »
    Spoko. Nie wiedziałem jako co to określasz :P W każdym razie, ponawiam pytanie. Ile musiałbym zainwestować złota w narzędzia rolnicze dla chłopów?

PS. Proszę, podaj forty Austrii oraz RON, dziękuję.
    PS2. Proszę, wytłumacz mi (ponownie :P) jak liczysz te lata w technologiach, bo dostaję sprzeczne informacje...
    Załóżmy chce zbadać "Robienie świeższych placków ziemniaczanych", które trwa 3 lata. Zaczynam w 1601. To kiedy mogę korzystać z bonusu z tej technologii? 1601-I, 1602-II, 1603-III, i mogę korzystać w 1604, czy już w 1603 :P?
    « Ostatnia zmiana: Lutego 24, 2017, 20:23:32 wysłana przez Kradus »