Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Rozbicie: Saksonia] Działania  (Przeczytany 270 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Movart

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    Odp: Działania
    « Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 29, 2017, 20:02:19 »
    Działania w tej turze
    Budowa siedziby inżynierów w Budziszynie (-30 )

Możesz mi wysłać jak wygląda teren wokół Wittenbergi (tzn. wiem że leży nad Łabą, ale z której strony są budynki itd.)

Wysyłam także specjalistów, aby znaleźli złoża na terenach otaczających Chociebuż.

Przeprowadzam reformę zbrojeniową formując lub zmieniając następujące jednostki:
    - Średniozbrojni   - odziani w pełne kolczugi, stosujący glewie, bądź długie włócznie do walki z kawalerią oraz topory i miecze do walki z piechotą. Noszą ze sobą tarcze migdałowe.

- Kusznicy - do ich ekwipunku zostają dodane pawęże, które chronią ich w trakcie przeładowania.

- Spieszeni rycerze - odziani w kolczugi, hełmy garnczkowe, bardzo dobrze wyszkoleni. Uzbrojeni w miecze i tarcze trójkątne.

- Kusznicy konni - odziani w skórzane przeszywanice oraz osłonę głowy w postaci kapturów kolczych czy hełmów sekretnych. Ich głównym uzbrojeniem jest kusza.
    W obronie na bliski dystans używają różnorodnego uzbrojenia m.in toporów, obuchów. Oczywiście w walce zwarciu mało skuteczni.

- Lekka kawaleria - Stanowią ją uboższe rycerstwo czy mieszanie zbrojni. Uzbrojeni i przeszkoleni w posługiwaniu się włóczniami i mieczami. Do ochrony używają migdałowych tarcz.  Posiadają podstawowe uzbrojenie ochronne.

(Prosiłbym o wycenę i może poradę czy to w ogóle mi coś da, bo przyznam szczerze nie mam doświadczenia w tego typu rzeczach i wiedziałbym na przyszłość co zrobiłem źle)

Mam jeszcze pytanie, czy jest możliwość zbudowania takich tańszych umocnień typu wałów obronnych z nadzianymi palami itd. Chodzi o to, żeby niekoniecznie miało utrzymać oblężenie, ale żeby przeszkodziło najeźdźcy. No i żeby to był mniejszy wydatek niż kasztel.

Jak odpiszesz to w zależności od tych umocnień, terenu i tych jednostek to wyślę dalsze działania.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 82
    « Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 29, 2017, 20:16:57 »
    To z której strony są budynki to możesz sobie wymyślić. Jeśli coś więcej cię interesuje to napisz dokładnie co.

Znaleziono niewielkie pokłady żelaza. Budowa kopalni będzie kosztowała 20 sztuk złota a przewidywany zysk to 8 sztuk złota/rok.

Średniozbrojni  - Cena: 32 sztuk złota, 5 pkt. zbrojeniowych
    Kusznicy - Cena: 31 sztuk złota, 4 pkt. zbrojeniowe.
    Spieszeni rycerze - Cena: 42 sztuk złota, 7 pkt. zbrojeniowych
    Kusznicy konni - 26 sztuk złota, 4 pkt. zbrojeniowych

Są to ceny za opisane przez Ciebie jednostki. Koszt przezbrojenia obecnych jednostek wynosi różnicę kosztów.
    Lekka kawaleria już jest w jednostkach, bardzo podobna do tej co opisałeś.

No niby można, ale taka fortyfikacja będzie stanowiła praktycznie żadnej przeszkody dla wroga. Także lepiej zaoszczędzić i zbudować coś porządnego moim zdaniem.

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 29, 2017, 20:23:11 »
    Buduję w takim razie kopalnie w pobliżu Chociebuża.
    Oraz Warsztaty szczytnicze w Chociebużu.

Ustalmy w takim razie, że budynki w Wittenberdze znajdują się po południowej stronie Łaby i rozkazuję przygotować się do ew. obrony przeprawy.

Ulepszam jednostki stacjonujące w Wittenberdze.

A i nowe oddziały posługujące się bronią drzewcową mają być przetrenowani w walce w tzw. Schiltronie (https://pl.wikipedia.org/wiki/Schiltron)

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 30, 2017, 22:29:47 »
    Przekazuję jednostki stacjonujące w Jelczu Bojarowi.

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 31, 2017, 17:53:50 »
    Czy moi szpiedzy mogą mi zameldować o rozmieszczeniu i liczebność wojsk w Brandenburgii? A także o umocnieniach tamtejszych miast.