Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Rozbicie: Kalisz] Działania  (Przeczytany 661 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tymus3

• Użytkownik
    • Piwa: 15
    Odp: Działania
    « Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 19, 2017, 22:15:45 »
    Wysyłam zatem 30 złota razem z posłaniem do Rzymu, w sprawach biskupa Michała(mamy poparcie biskupów z innych terenów królestwa) oraz z prośbą o zezwolenie na koronację królewską.

Offline tymus3

• Użytkownik
    « Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 20, 2017, 13:47:03 »
    Ogłaszam ponadto zjazd szlachty i duchowieństwa z księstw Królestwa do Kalisza(piszę tu z wyprzedzeniem, żeby nie było niedomówień ale chcę to skoordynować z koronacją ewentualną i wielkim turniejem).

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 82
    « Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 21, 2017, 11:37:53 »
    Cisi ludzie donoszą, że przez poznańskie maszeruje wojsko saksońskie. Zmierzają ku Wrocławiu.

Offline tymus3

• Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 21, 2017, 11:41:29 »
    To jak z arcybiskupstwem i odpowiedzią papy?

Poza tym, inne księstwa miały mi coś wysłać w działaniach, ile dokładnie dostałem? :O

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 21, 2017, 11:44:17 »
    No skoro masz poparcie 3 biskupów i dałeś hajs papie to jeśli chcesz możemy już zrobić z Michała arcybiskupa.

A o tym to nic nie wiem. o wszelkich daninach i wysyłaniu czegokolwiek musicie informować się sami.

Offline tymus3

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 21, 2017, 12:10:04 »
    No to robię z niego arcybiskupa, bo po co czekać...
    Dalej, jak papież zapatrzył się na dodatkowe dary i prośbę o zezwolenie na koronację?

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 21, 2017, 12:48:15 »
    O koronacji papieżowi jeszcze nie wspominałeś.

Offline tymus3

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 21, 2017, 12:50:00 »
    Wysyłam zatem 30 złota razem z posłaniem do Rzymu, w sprawach biskupa Michała(mamy poparcie biskupów z innych terenów królestwa) oraz z prośbą o zezwolenie na koronację królewską.

Tutaj fragment, poza tym papa na bank by dowiedziałby się o takiej deklaracji książąt ;-;
    Zważ że specjalnie wydałem więcej kasy na posłanie!

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 21, 2017, 13:02:33 »
    Nie widziałem tego jak mi Bóg miły.

Papież jednak ma wątpliwości co do tego czy zgoda na koronacje ma w ogóle sens. Papież nie ma pewności czy Bolesław ma aż taki prestiż i taką pozycję by móc koronować się na króla (Polski?). Sam włada jedynie malutkim księstwem kaliskim, a więc przyznanie zgody na koronację na króla (Polski) jest chyba przesadzone.

Offline tymus3

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 21, 2017, 13:34:56 »
    Arcychrześcijański król Francji włada zaledwie małym obszarem Ile-de-France(przyp. red. resztą kraju rządzą wasale, udzielni książeta lub królowie angielscy), a nikt mimo wszystko nie kwestionuje jego statusu. Mimo, iż ma domena zbyt duża nie jest, to uznają mnie książęta większości obszarów dawnego królestwa. Co więcej poprzez małżeństwo mamy i zapewnione poparcie króla Węgier(Bolesław hajtnął się z jego córką). Co gorsza, osoby kwestionujące prawa Bolesława do tytułu chcą osłabić i opodatkować kościół, co jest rzeczą, na którą Bolesław się nie godzi i jest gotów bronić kościoła, zarówno przed heretykami jak i sługusami cesarza niemieckiego(1).

1 - taka ciekawostka kościół na ziemiach polskich, prócz dodatkowych opłat(jak beneficja roczne) czy dobrowolnych opłat nie był opodatkowany, aż do XVIII wieku!

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 21, 2017, 15:23:09 »
    Nikt nie kwestionuje jego statusu bo sytuacja jest w ogóle nieporównywalna. Po pierwsze od kilkuset lat każdorazowy władca od jest jej królem. Po drugie tam władca już jest królem a nie księciem starającym się o koronę. Po trzecie prestiż króla Francji jest chyba nieco wyższy od prestiżu księcia kaliskiego, więc kwestionowanie jego jego królewskości jest sprawą innego kalibru. Gdyby nie to, że popiera Cię cześć książąt to niczym nie różnisz się od innych książąt. Nie mogę uznać poparcia Węgrów bo zgodnie z zasadami nie prowadzimy polityki z władcami NPC.
    Urośnij trochę w siłę albo zdobądź poparcie jeszcze 2 książąt (polskich np. pomorskiego i sieradzkiego)i wtedy staraj się o koronę ;)

Offline tymus3

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 22, 2017, 12:50:25 »
    Wiesz przecież, że od Sieradza dostanę jak przyjdzie kolega Kooxusa, a nikogo z Konfederacji nie przekonam -.-
    Mimo, że uznaje mnie więcej ziem niż Przemysła II :/

Buduję w Kaliszu - Kasztel, Ratusz i Browar
    Ogłaszam, że w przyszłym roku w Kaliszu zostanie zorganizowany duży turniej rycerski na cześć nowego księcia zwierzchniego Bolesława.
    Szpiegmistrzowi nakazuję aby postarał się zorganizować grupę profesjonalnych zabójców(szekle pójdą jak dostanę odpisik).

Plan handlowy dla kupców:
    Na towary księstw nadodrzańskich zostają nałożone wysokie cła, w ziwązku ze stwierdzniem przez tamtejszych władców nieważności umów handlowych. Cła mają być na tyle wysokie, lecz tylko dla osób, które nie należą do Gildii Kaliskiej. Równocześnie gildia(działania innych graczy) zostaje rozszerzona na wszystkie ziemie uznające moje zwierzchnictwo. Główne szlaki handlowe, będą teraz biegły na trafi północ--południe(Kraków-Kalisz-Gniezno-Gdańsk).

W związku z ostatnimi wydarzeniami zapraszamy na audiencję prywatną przedstawicieli społeczności żydowskiej.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2017, 13:30:39 wysłana przez tymus3 »

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 22, 2017, 17:51:02 »
    Wszystko ok, tylko zważ, ze Przemysł miał pod sobą całą wielkopolskie i pomorze ;p. Poparcie dwóch książąt wymagane + podarek dla papy w wysokości powiedzmy 60 sztuk złota i masz koronę.

Reszta ok. Tylko jak nałożysz cła na towary z (wychodzące czy przychodzące) z Niemiec to stracisz ogromną cześć dochodów z handlu którego przez Kalisz jesteś pośrednikiem.

Offline tymus3

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 22, 2017, 20:09:55 »
    Dobra.... to cła chwilowo nie wprowadzam xd
    Może jutro z rana zmienię jeszcze zdanie

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 25, 2017, 13:09:07 »
    Kupcy (wywiad) którzy odwiedzali Wrocław donoszą o intensywnych zbrojeniach księcia Henryka. Ponadto w księstwie Wrocławskim obozują 4 drużyny zaciężnych z saksonii.