Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [NW][23pp]23. Pułk Piechoty  (Przeczytany 33576 razy)

Opis tematu: Zapraszamy!

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    Odp: [NW][23pp]23. Pułk Piechoty
    « Odpowiedź #180 dnia: Maja 03, 2017, 13:56:54 »
    Zapytał bym się ciebie o to samo. Jeżeli twoim zdaniem znieważyliśmy hymn Rzeczpospolitej to ci współczuje twojego ograniczenia mózgowego. Ja jestem patriotą, dla mnie było to ważne wydarzenia więc postanowiłem uczcić go hymnem.
    W pełni Cie rozumiem i szanuję za to ! Mało tego, uważam, ze liderzy pozostałych pułków z NW, klanów w Native i Deluge powinni brać z Ciebie przykład i również uczcić ważne wydarzenie dla pułku/klanu hymnem RP na TS ! Takie postawy niestety dzisiaj zanikają. Ludzie myślą, że są patriotami, bo założą koszulki z napisem "Żołnierze Wyklęci", a gubią się przy drugiej zwrotce naszego hymnu. Ty zaś pokazujesz, że dla Ciebie to nie jest zwykły utwór, który można porównać z najnowszym kawałkiem Cypisa "Czy leci z nami pilot", lecz coś, co ma ogromne znaczenie i dużą wartość. Szanuję !

Offline Rivet

• Użytkownik
    • Piwa: 128
    • Terror belli, decus pacis
    « Odpowiedź #181 dnia: Maja 03, 2017, 17:11:51 »
    Mało tego, uważam, ze liderzy pozostałych pułków z NW, klanów w Native i Deluge powinni brać z Ciebie przykład i również uczcić ważne wydarzenie dla pułku/klanu hymnem RP na TS

ty tak na serio ? czy bejtujesz ?
    (click to show/hide)

Rivet uczy, Rivet bawi. Jeśli masz pytania odnośnie Epoki Napoleońskiej wal do Riveta

Offline Łukasiewicz

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #182 dnia: Maja 03, 2017, 18:50:13 »
    Argument ad personam zawsze na propsie. Tak przy okazji:
    Art. 13. 1. Hymn państwowy wykonuje się lub odtwarza publicznie w układach, o których mowa w art. 12.
    2. Publicznie hymn państwowy wykonuje się lub odtwarza w szczególności w czasie uroczystości oraz świąt i rocznic państwowych.
    3. (uchylony)
    Art. 14. 1. Podczas wykonywania lub odtwarzania hymnu państwowego obowiązuje zachowanie powagi i spokoju. Osoby obecne podczas publicznego wykonywania lub odtwarzania hymnu stoją w postawie wyrażającej szacunek, a ponadto mężczyźni w ubraniach cywilnych – zdejmują nakrycia głowy, zaś osoby w umundurowaniu obejmującym nakrycie głowy, niebędące w zorganizowanej grupie – oddają honory przez salutowanie. Poczty sztandarowe podczas wykonywania lub odtwarzania hymnu oddają honory przez pochylenie sztandaru.
    2. Przepisy wydane na podstawie ustawy określają zachowanie się osób w umundurowaniu, występujących w zorganizowanej grupie.
    Art. 1.
    1. Orzeł biały, biało-czerwone barwy i „Mazurek Dąbrowskiego” są symbolami Rzeczypospolitej Polskiej.
    2. Otaczanie tych symboli czcią i szacunkiem jest prawem i obowiązkiem każdego obywatela Rzeczypospolitej Polskiej oraz wszystkich organów państwowych, instytucji i organizacji.
    3. Symbole Rzeczypospolitej Polskiej pozostają pod szczególną ochroną prawa, przewidzianą w odrębnych przepisach.
    Art. 5.
    1. Barwy Rzeczypospolitej Polskiej stanowią składniki flagi państwowej Rzeczypospolitej Polskiej.
    2. Każdy ma prawo używać barw Rzeczypospolitej Polskiej, w szczególności w celu podkreślenia znaczenia uroczystości, świąt lub innych wydarzeń, z uwzględnieniem art. 1 ust.
    Art. 12.
    3. Tekst muzyczny hymnu państwowego w układach: na jeden głos, na fortepian oraz na głos i fortepian zawiera załącznik nr 5.
    Art. 16.
    2. Dozwolone jest umieszczanie na przedmiotach przeznaczonych do obrotu handlowego godła lub barw Rzeczypospolitej Polskiej w formie stylizowanej lub artystycznie przetworzonej.

Offline Yuzu

• Użytkownik
    • Piwa: -10
    « Odpowiedź #183 dnia: Maja 03, 2017, 22:59:36 »
    [...]
    Z przytoczonych przez ciebie siedmiu wpisów ponad połowa nie odnosi się do hymnu w żaden sposób, a reszta nie broni tego co robisz ani trochę.

Odgrywanie hymnu przy takich pierdołach jest po prostu smutne, bo pokazuje brak szacunku osób które to robią wobec niego.

Offline Azorekt

• Użytkownik
    • Piwa: 113
    • MAKE ZT GREAT AGAIN be_azorekt/husarzdominik
    « Odpowiedź #184 dnia: Maja 03, 2017, 23:29:41 »
    Wraz z wyjściem BL powstanie nasza narodowa społeczność nowej części m&b. Wydaję mi się, że z tej okazji powinniśmy razem na ts odsłuchać hymnu, mało to zaśpiewajmy go. Przecież to też będzie dla nas uroczystość tym bardziej, że czekamy na bl kilka dobrych lat.

(click to show/hide)

Offline Veinrus

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #185 dnia: Maja 04, 2017, 03:20:00 »
    ...moj dziad nie o taka Polshe walczyl...
    (click to show/hide)

Offline Łukasiewicz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #186 dnia: Maja 04, 2017, 06:48:57 »
    Z przytoczonych przez ciebie siedmiu wpisów ponad połowa nie odnosi się do hymnu w żaden sposób, a reszta nie broni tego co robisz ani trochę.

Odgrywanie hymnu przy takich pierdołach jest po prostu smutne, bo pokazuje brak szacunku osób które to robią wobec niego.

Brak szacunku ? W jaki sposób odgrywają hymn na Ts przy pełnej powadze i skupieniu nie ma się szacunku ? Dla mnie to było ważne wydarzenie i postanowiłem uczcić je hymnem. Zresztą Trojan tak samo chciał odsłuchać hymn Polski na swoim 4 leciu i szanuje to. A ludzie którzy ustawiają sobie godło Rzeczpospolitej na awatarze na steamie, też nie mają szacunku do godła ?

A ja myślałem, że to Ragen nie wie w jakim państwie mieszka... Tam nie ma żadnego "y"!

PS. Co nie zmienia faktu, że Cię popieram. Jeśli faktycznie tam była powaga. Z drugiej strony, jakoś nie chce mi się wierzyć, że nagle wszyscy stanęli przed komputerami na baczność i założyli coś na dziurawe majtki... A mamusie się dziwią co ich syn od... No w każdym razie dziwnie to musiało wyglądać. // Kradus
    « Ostatnia zmiana: Maja 04, 2017, 08:09:57 wysłana przez Kradus »

Offline Tomato

• Użytkownik
    • Piwa: 36
    « Odpowiedź #187 dnia: Maja 04, 2017, 10:14:45 »
    I tak policja Ciebie dojedzie.

Offline Ragen

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • 5 letni weteran, ex Pułkownik 14. Pułku Piechoty
    « Odpowiedź #188 dnia: Maja 04, 2017, 13:58:07 »
    Kradusie, obie formy są poprawne, jednak oficjalnie wyraz Rzeczpospolita traktuje się jako słowo złożone z dwóch członów (w tym przypadku rzecz i pospolita..zaglądając dalej po prostu res publica itp itd ale to korzenie korzeni.. Kiedyś stosowano się tylko do zasady odmienności dwóch członów - Rzeczypospolitej, Rzecząpospolitą), więc można zmieniać końcówkę ostatniego członu, lub dwóch.
    Forma druga, czyli w tym przypadku "Rzeczypospolitej" jest bardziej staranna, i używana bardziej oficjalnie, przy uroczystych okazjach.
    Jeśli więc tak bardzo pewny byłeś swojej racji najeżdżając na mnie tekstem, iż "nie wiem w jakim państwie mieszkam" to polecam jednak na przyszłość się upewnić :)

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Maja 04, 2017, 14:13:24 wysłana przez Ragen »

Głównodowodzący 14pp. Ex Major 16pp, Porucznik 12pp oraz Furier 5pp

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #189 dnia: Maja 04, 2017, 14:13:36 »
    Skoro twierdzisz, że obie są poprawne, to dlaczego odejmujesz Jarlowi piwo za poprawnie napisaną nazwę?
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Ragen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #190 dnia: Maja 04, 2017, 14:16:01 »
    Piwo i tak chciałem mu odjąć i tak z uwagi na ogólną bezsensowną treść, a to mi wpadło w oko, więc powiedziałem, że lepiej użyć tej bardziej oficjalnej wersji. Lepsze chyba to niż danie w treści "-1" czy "+1"
    Nawet w cytowanych przez niego artykułach prawnych jest wyraźnie "Rzeczypospolitej" :)
    « Ostatnia zmiana: Maja 04, 2017, 16:37:13 wysłana przez Ragen »

Offline Stasiulek

• Użytkownik
    • Piwa: 88
    • 2002 <3
      • Kanał Yt
    « Odpowiedź #191 dnia: Maja 04, 2017, 14:47:25 »
    Nie ma to jak Fiszek, który ślepo boostuje karmę swojemu ziomkowi, a odejmuje, osobie, która ma odmienne zdanie od jego koleżki. ^^ Czyżbym zaimponował mu przykładem na jarlu?
    « Ostatnia zmiana: Maja 04, 2017, 14:50:04 wysłana przez Stasiulek »
    (click to show/hide)

Offline Ragen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #192 dnia: Maja 04, 2017, 14:49:56 »
    Nie ma to jak Fiszek, który ślepo boostuje karmę swojemu ziomkowi, a odejmuje, osobie, która ma odmienne zdanie od jego koleżki. ^^

Jeszcze zabrał mi piwo z dodatkiem "skończ" posługując się wiadomością, która była odpowiedzią na Kradusa i Dyktatora XD Nie rozumiem, miałem im nie odpisywać czy co?
    Fiszku mam wrażenie, że nawet nie czytałeś o co chodzi tylko z automatu zminusowałeś, bo dotyczyło to Twojego chłopaka towarzysza Jarla xD
    « Ostatnia zmiana: Maja 04, 2017, 14:51:40 wysłana przez Ragen »

Offline Łukasiewicz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #193 dnia: Maja 04, 2017, 15:35:10 »
    Piwo i tak chciałem mu odjąć i tak, a to mi wpadło w oko, więc powiedziałem, że lepiej użyć tej bardziej oficjalnej wersji.
    No, a Fiszek dał ci i tak i tak minusowe piwo.

Offline Mikimak

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #194 dnia: Maja 04, 2017, 17:02:49 »
    Mam rozumieć, że Napoleonic Wars również profanuje nasz hymn odtwarzając go na koniec rundy?
    (click to show/hide)