Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Oszacowanie i mała pomoc  (Przeczytany 7331 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Oszacowanie i mała pomoc
    « Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 08, 2015, 23:49:12 »
    Fajny zestaw ale co do obudowy i zasilacza od SilentiumPC to sie bym zastanowil.
    Co do obudowy SilentiumPC to mam Brutus'a M25 i nie narzekam za bardzo. Jakość wykonania jest do przyjęcia, a sama obudowa posiada wiele ciekawych dodatków. Obecnie SilentiumPC wydało kilka obudów, które jeszcze mają bardzo dobrą aranżację okablowania, poza tym dyski hdd i ssd są  zainstalowane w obudowie w taki sposób, aby nie zaburzały cyrkulacji powietrza, a to zawsze kilak stopni mniej. Wiadomo, że nie jest to produkt z najwyższej półki, ale wyższa półka charakteryzuje się głównie grubszą blachą i możliwością np. wykręcania tych klapek z tyłu obudowy, zamiast wyrywania. Jeśli ktoś nie grzebie często w kompie i nie ma zamiaru w niego kopać, to ich obudowy są dobrym rozwiązaniem.

Chodza sluchy o kiepskiej jakosci kondensatorow uzytych w ich zasilaczach a obudowy to sprzet od randomowych chinskich firm z dodanym logo SPC. Zasilacze serii Deus byly opracowane i produkowane przez firme SAMA (chinskie nołnejmy). Przy tym wszystkim SPC ciagle zarzeka sie ze to produkty polskie i wgl ich patenty.
    Zaznaczam ze nie mam pojecia jak jest z seria Vero ale jednak smrod sie ciagnie. Poswiecajac tyle pieniedzy na zestaw komputerowy lepiej miec pewnosc ze mozna w 100% polegac na jednym z najwazniejszych... O ile nie najwazniejszym podzespole.
    Niektorzy odradzaja produkty SPC i ja tez odradzam. Majac alternatywy lepiej nawet troche dolozyc niz pchac sie w potencjalnie tania chinszczyzne.
    Ciężko mi się odnieść do twojej wypowiedzi, bo nie mam dużej wiedzy w tym temacie, ale pewnie większość zasilaczy różnych znanych firm wychodzi z tej samej chińskiej fabryki, więc nie tutaj szukałbym problemu. Z tego co wiem na żywotność kondensatorów spory wpływ ma temperatura, więc jak ktoś miał obciążony zasilacz na 100%, a wiatrak ciągnął powietrze z obudowy(taką konstrukcje miały po prostu kiedyś obudowy) to z pewnością kondensatory szybciej się sypały. Nie chce tu bronić tych produktów, bo mogły być felerne, ale dla mnie pewnym wyznacznikiem jakości jest gwarancja. W swoim komputerze mam zasilacz Vero 600 M1 od 2-3 miesięcy. Możliwe, że w przyszłości go wymienię, ale póki mam gwarancje to za bardzo się nie martwię za bardzo. Poza tym zasilacz Vero L1 500 często polecany jest w zestawach PurePC, więc tragiczne raczej nie są. Na ogół wszelkiej maści recenzenci/portale polecają zasilacze firm: Antec, SPC, thermaltake i bequiet.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 09, 2015, 00:19:48 »
    Wielu testow pod obciazeniem nie bylo na zasilacze SPC. W jednym z nich wybuchly dwa Deusy zabierajac ze soba gtx 480. Za dobrze to o zabezpieczeniach nie swiadczy, sam fakt ze zasilki poszly to pol biedy ale za nic nie wzialbym zasilacza firmy ktorej sprzet spalil karte graficzna w tescie. Jak naprawie neta w kompie to bede mogl zarzucic link, ewentualnie mozesz wygoglowac.
    Oczywiscie ze niemal kazda firma produkuje w chinach to znany powszechnie fakt, jednak porzadne marki opracowuja wlasne konstrukcje i dbaja o uzyte do budowy materialy/podzespoly. Tego o SPC nie mozna powiedziec. Predzej nazwalbym ich importerem ktory nakleja wlasne logo na sprzet produkowany prawdopodobnie z przeznaczeniem dla chinskiego rynku.

Ja osobiscie bym nie ryzykowal kompa za 3k ktory bedzie czesto dzialal pod sporym obciazeniem montujac zasilacz firmy co do ktorej jakosci produktow jest sporo watpliwosci.

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 09, 2015, 08:43:16 »
    Sprecyzuje trochę. Chce złożyć kompa w pierwszej kolejności dla potrzeb starszej córki, żeby sobie mogła pograć w jakąś myszkę miki czy tam obejrzeć na yt jakąś bajkę. Przy okazji tatuś raz na jakiś czas odpaliłby sobie na pięterku jakąś grę :D Dla siebie komputer będę kupował dopiero marzec - kwiecień, bo robię w pracy większą wymianę sprzętu elektronicznego i przy okazji wezmę coś droższego z jakimś upustem. Jak widzę kompa za 3300 plus windows 400 to trochę sporo jak na 3 latke , myślałem, że w całości się zmieszczę w 3 tak żeby odpalić sobie wb czy tam romka czy inne strategie, w inne gry gram na konsolach więc nie chce sobie robić przerostu formy nad treścią. Ma ktoś więc jakieś propozycje ? ;) Rozumiem że mam z morele brać?

Ps. Na szybko sobie policzyłem ten zestaw co mi dał mój informatyk i cena na morele odbiega tylko 100 zł. Co sądzicie o tym zestawie z 1 posta za wyjątkiem oczywiście zasilacza

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 09, 2015, 09:26:10 »
    A ile by cie kosztowal ten z 1 posta?

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 09, 2015, 09:29:53 »
    3 brutto bez złotówki

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 09, 2015, 10:39:04 »
    To troche kiepski interes. Zestawy za ta cene z PcLab jak i ten Hubtusa ktory bylby tanszy po odjeciu SSD sa o wiele bardziej wydajne.

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 09, 2015, 10:49:58 »
    O ile kiepski?

Poza tym z windowsem wychodzi ponad 3,7-3,8
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2015, 11:11:03 wysłana przez Pifcio »

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    « Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 09, 2015, 15:30:44 »
    Sprecyzuje trochę. Chce złożyć kompa w pierwszej kolejności dla potrzeb starszej córki, żeby sobie mogła pograć w jakąś myszkę miki czy tam obejrzeć na yt jakąś bajkę. Przy okazji tatuś raz na jakiś czas odpaliłby sobie na pięterku jakąś grę :D Dla siebie komputer będę kupował dopiero marzec - kwiecień, bo robię w pracy większą wymianę sprzętu elektronicznego i przy okazji wezmę coś droższego z jakimś upustem.

Skoro chcesz sobie kupić za kilka miesięcy komputer pod siebie to nie widzę sensu, żeby teraz wydawać na komputer 3.5k. Za kilka miesięcy rynek pewnie się trochę zmieni i wyjdą nowe wydajniejsze podzespoły, więc nie ma sensu teraz kupować komputera pod kątem gier, jeśli za 3-4 miesiące pójdzie on w odstawkę na rzecz nowego. Proponuję wybrać komputer z tej strony http://techlipton.pl/polecane-zestawy-komputerowe/ za kwotę 2100zł lub 2600zł. Dla potrzeb córki na kilka lat spokojnie starczy, a sam będziesz mógł zagrać we wszystkie obecne tytuły na tym komputerze za 2,6k. Oczywiście w najnowszych tytułach takich jak Assasin creed: Syndictae, Wiedźmin 3, Fallout 4, czy Star Wars:Battlefront nie ma co oczekiwać od takiego sprzętu cudów, ale działać na przynajmniej minimalnych powinny. Wystarczy do tego dorzucić jeszcze jakikolwiek polecany najtańszy napęd, windows i gotowe.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 09, 2015, 15:39:08 »
    OK, w takim razie trochę zmieniamy budżet i podejście. Co powiesz na coś takiego?

http://www.morele.net/inventory/info/yzlx1Y/

Tamten twój wybrany zestaw jest słaby. Ktoś próbuje Cię wyr**ać na pieniążki trochę :c

EDIT:// Zestaw hubtusa też jest gicior. Cokolwiek weźmiesz - będziesz zadowolony. Polecam jednak branie z moreli, ponieważ masz darmowe złożenie kompa, jeśli wpiszesz kod promocyjny "O6A2MVKEK1".
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2015, 16:13:36 wysłana przez Arthasan »

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 10, 2015, 09:26:01 »
    Czy opłaca się dorzucić kilkaset zł do i5 ? I dlaczego  tak? :)

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 10, 2015, 11:48:56 »
    To już zależy od twojego podejścia do tego zakupu. Jeśli chcesz na nim ograć tylko parę gier przed zakupem swojego a później ten będzie służył córce do jak to mówisz "myszek miki" to nie warto. W takim wypadku celuj w i3 i karty graficzne w przedziale 500-600zł.
    Korzystanie z mocy 4 rdzeni to patrzenie w przyszłość i na najbardziej wymagające gry. Ciągle duża część silników gier, nawet tych obecnie najnowszych potrafi wykorzystywać jedynie dwa rdzenie.

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 10, 2015, 12:03:03 »
    Już machnąłem ręką, wziąłem ten i5 i kartę r 370

Mam nadzieje że przynajmniej w rome sobie pogram na spokojnie

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 10, 2015, 12:46:01 »
    No pograsz nawet bardziej niż spokojnie ale w takim wypadku to nie wiem za bardzo po co ci drugi komputer będzie :D radzę go odpuścić na rok/dwa lata.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 10, 2015, 13:02:24 »
    A kto bogatemu zabroni?
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"