Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [The Deluge] Puchar Deluga (eng. The Deluge Cup) - dyskusja  (Przeczytany 25142 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Patrykus

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    • 14pk_Darth_Patrykus
      • Forum 14pk
    Odp: [The Deluge] Puchar Deluga (eng. The Deluge Cup) - dyskusja
    « Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 29, 2015, 22:20:05 »
    Najlepiej by było zebrać się kiedyś na ts i uzgodnić wszystkie zasady itp. Najłatwiej (i najszybciej) byśmy załatwili wszystkie sprawy.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 29, 2015, 22:23:25 »
    Najlepiej by było zebrać się kiedyś na ts i uzgodnić wszystkie zasady itp. Najłatwiej (i najszybciej) byśmy załatwili wszystkie sprawy.

Z tego co mi się wydaje nt terminu turnieju, to nie ma jeszcze pośpiechu. A w takim wypadku dyskusja tutaj jest chyba lepszym rozwiązaniem, bo po pierwsze żadne argument nie ginie i jest zapisany, a po drugie jest to rozłożone w czasie oraz publicznie, więc nie ma ryzyka, że ktoś będzie nieobecny :)
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 29, 2015, 22:27:06 »
    Oczywiście dyskusje na  Tsie planuję, trochę mi popsułeś szyki no ale jak już jest okazja to napiszę oficjalnie termin pierwszej.. Świeżo po meczu z RW "O Kraków" zapraszam chętnych na TSa omówimy na gorąco sporo kwestii ;)

Offline SpajderChrum

• Morderca Macior z Moczar
    • Użytkownik
    • Piwa: 32
    « Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 29, 2015, 23:06:01 »
    @Kraków

Tunele, brak grywalności konnicy, ciasne uliczki, niezbalansowane mastery, dużo kamperskich miejsc, które dają nienaturalną przewagę.. to wystarczająco dużo powodów aby nie dopuścić aktualnej wersji Krakowa pod nawet głosowanie. Co innego jeśli chodzi o inne mapy które wymienił Oktawian czyli te stepy i a szczególnie Port, jest też parę dosyć dobrze zbalansowanych map miejskich. Niestety te mapy zmuszając do sieczki w ciągu minuty lub dwóch, według mnie niedopuszczalne. Wyłaczają też z gry konnicy lub robią z niej bezmyślne czołgi kamikadze wprowadzające chaos.  Klanom może się spodobać.. Na taki kompromis na głosowanie nad taką JEDNA mapą mógłbym przystać. Kraków odpada.... chyba, że ktoś przygotuję inną alternatywną grywalną wersję. Zresztą i dobrze, że go nie będzie niech to będzie wyraźny symbol zmian. Tak jak mówiłem, ja na łatwiznę nie idę. Jednak jak widzicie dużą dowolność i decydujący głos w większości istotnych sprawach daję klanom. Strażnikiem jednak pnia koncepcji i rozgrywki być muszę..

Nie no hejtuj co chcesz, ale Kraków to Ty szanuj.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 30, 2015, 10:50:52 »
    Kiedyś na Nativie grano wioskę gdzie można było latać po dachach czy Zrujnowany Fort. Gdy wprowadzano zmiany w tych wtedy miernych turniejach, też wznoszone były peany. Nic więc to nowego. Po meczu z RW zaproponuje zmiany, które muszą zostać wprowadzone jeśli mamy dopuścić mapkę do gry. Co do Olewska to sądzę, że jak się uda zmienić mastery to można spokojnie dopuścić mapkę do gry.

Podstawowa idea w turniejach a nie tylko moje widzimisie, nie może być miejsc gdzie można wchodzić tylko pojedyńczym człowiekiem z jednej strony. Nie może też być miejsc które przy flagach dają nienaturalną przewagę a jest kilka takich jak szopa przy fladze na lewo od respa tunelowców, balkony dla tunelowców, daszek przy fladze na prawo od tunelowców od drugiego spawna. Obejrzyjcie sobie ten filmik z meczu jakie tam jaja się dzieją na wspomnianych miejscówkach. I przestańcie w końcu egoistycznie podchodzić do tematu, tylko poważnie. Tu nie chodzi o to aby komuś robić na złość tylko aby szanse były jak najbardziej wyrównane. Jest też gro ważniejszych rzeczy do omówienia.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 30, 2015, 11:02:22 »
    Egoistycznie podchodzić do tematu? Tylko Tobie Kraków sie nie podoba...
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 30, 2015, 11:14:30 »
    https://www.youtube.com/watch?v=vgTuDqqkTMc

Jedziemy na podstawie tego filmiku:

Akcja 1:30-2:02 - Balkony,
    Akcja 2:50 - 3:42 - Balkony, i ucieczka na remis, na szczęście są już flagi,
    Akcja 5:52-7:00 - Bolvar z ChW wybija przy użyciu balkonów 4 przeciwników pada przy ostatnim, gdyby miał lepszego manuala i więcej pistoletów by tam siedział do końca świata

Do tego oczywiście to były tylko widoczne akcje na filmiku. Do tego nie wspomnę nawet o wypaczeniu dla mnie kompletnie idei moda bo właśnie to nie Nativ i wprowadzania elementu bezmyślnego clashu z konnicą kamikadze na czele. Proszę sobie przewinąc i zobaczyć wspomniane przeze mnie czołgi kamikadze. Gdzie tu miejsce na jakieś manerwy, zajmowanie punktów... Prosty schemat kampa/bezmyślny clash. No i w sumie jedną czy dwie takie mapy dla atrakcyjności turnieju można by rzeczywiście dopuścic ale nie Kraków.. który na dodatek ma jeszcze te tunele. Nie wspomnę jeszcze o drabince na jednej uliczce. Zacznijmy więc gadać konkretnie o mapie skoro naprawdę nie widzicie tego na pierwszy rzut oka.

Na Wiosce też każdy lubił sobie pokampić na dachach, fajna zabawa była jednak nijak to się miało do sprawiedliwości w turnieju. Do tego zabawny jest dla mnie upór w stosunku do jednej mapy gdzie tu jest dyskusja o całym turnieju. No naprawdę jestem zaskoczony. Jednak trudno, nie z takimi rzeczami już miałem do czynienia :P

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 30, 2015, 11:21:51 »
    Kraków jest bardzo słabą mapą jeśli chodzi o mecze klanowe. O ile Nativowska Village miała kilkanaście wejść do środka, i gdzie każde kąty dało się rozmontować, to tutaj nie ważne jak się postarasz to drużyna kampiąca wygra. Żeby mapa była grywalna, poleciłbym.
    1. Inny typ tego środkowego wejścia do tuneli. Aktualnie nadal da się łatwo tam bronić. Gdyby wszystkie trzy wejścia schodziły się w jedynm punkcie, najlepiej w jakiejś komnacie, taka jak obecne lochy, tylko bardziej przesunięta w stronę spawna z dzrzwiami.*
    2. Balkoniki dookoła rynku albo potrzebują takiego odpowiednika od strony spawna z dzwiami, albo ten balkon który jest po prawej stronie spawna bez dzrzwi powinien być bardziej odsłonięty.
    3. W tej chwili nie ma sensu poruszania się przez środek rynku, nie ważne jak bardzo się postarasz zostaniesz albo rozjechany przez szczątkową kawalerię, albo ostrzelany. Pozycja obrony rynku jest bardzo mocna, więc drużyna która pierwsza się tam pojawi, i której koniki w końcu się tam wtoczą, mogą bez problemu się bronić, o ile nie są na tyle głupi by dać się kątować.*
    4. Pomieszczenia takie jak kuźnia są raczej dość denerwujące dla samego meczu, ale mogą pomóc w małych mindgame'ach, kolejny duży plus dla spawna z drzwiami.

* Tutaj przychodzi kwestia flag. Nie wiem gdzie one w tej chwili są, ale proponowałbym dwa wyjścia, przedstawiając je na podstawie dwóch map z Native - Port Assalut oraz Village
    PA - flagi w dwóch zakrętach map dookoła rynku, tj. po prawej stronie od każdego spawna, oraz trzecia flaga "statkowa" czyli tunele. Opcja zdecydowanie dająca szanse na modlitwy do RNGesusa żeby dał flagi kiedy kampi się w środku
    Village - Flaga zaraz po wyjściu ze spawna bez drzwi a przed bramą na rynek, flaga na rynku tuż pod łukiem od strony spawna z dzrzwiami, oraz jedna flaga po stronie prawej, symetrycznie od strony dwóch spawnów. Daje to sytuację w której nigdy nie utrzymasz wszystkich trzech flag przed rushem, ale możesz walczyć o dwie. Prowokuje to do rotacji przed flagami, bo nikt nie chce zostać z tą magiczną 1/3, która jak wiemy zawsze sprzyja przeciwnikom : )
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 30, 2015, 11:32:46 wysłana przez Netoman »

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Sierpnia 30, 2015, 11:24:01 »
    No i to jest w końcu konkretna propozycja, a nie jakieś fochy i krzyki czy szantaże ba! Powiem więcej zgadzam się z tym co napisałeś w całości.

Offline SpajderChrum

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Sierpnia 30, 2015, 11:53:34 »
    Kraków jest bardzo słabą mapą jeśli chodzi o mecze klanowe.

Pewnie ani razu nie grałeś klanówki na Krakowie XD A co do tego filmiku to AK sobie jakoś ładnie z tymi kampami radziło i jak dobrze pamiętam to przegraliśmy mapę, więc w czym rzecz? Nikt z was nie grał na lidze a macie najwięcej do powiedzenia XDXDXD

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #40 dnia: Sierpnia 30, 2015, 11:58:50 »
    W Nameless i Fruits zbieraliśmy ekipę i graliśmy mecze na Delugw niemal codziennie, a było to mecze ludzi z topki WNLa, wątpię byś znalazł lepszych testerów do map niż my rofl

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #41 dnia: Sierpnia 30, 2015, 12:05:09 »
    Wybacz, Netoman ale pieprzysz od rzeczy. Pierwsze co cię dyskwalifikuje to właśnie skrzywienie z Nativa. Coś czego IvE chce uniknąć za wszelką cenę. A do głównego organizatora mam jedną prośbę, chcesz działać działaj, wiesz, że zawsze to chwaliłem ale bądź do ciężkiej cholery konsekwentny. Twierdzisz, że Deluge powinien być Delugem (chwała ci za to) ale cały czas chcesz przerabiać mapy pod Nativa...

Jest na to rozwiązanie, jedno i jedyne skuteczne, zaproś się na parę meczy i pograj na tych mapach. Tylko nie po swojemu ale jako szeregowy gracz, słuchając kapitana i podporządkowując się jego koncepcji. Zobaczysz co jest grane. Bo na razie wybacz ale autorytetu nikt ci nie udzieli na kredyt...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline SpajderChrum

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Sierpnia 30, 2015, 12:06:34 »
    Rozumiem, że sami jesteście stałymi bywalcami deluga od jego początkowych wersji, znacie wszystkie bugi na mapach, omawialiście wspólnie zasady na wielu spotkaniach, zgodnie z przekonaniami wszystkich klanów i na team często przypadało więcej niż 5 osób?

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Sierpnia 30, 2015, 12:10:30 »
    Owszem graliśmy, mamy też większe doświadczenie w organizacji turniejów i graniu w nich. Często kilkuletnie. Chce zrobić turniej uczciwy dla wszystkich z zachowaniem balansu a wyzywa się nas tutaj od "ludzi nie grających to się nie znamy" Co jest jest bzdurą i w ogóle nie ma wspólnego z zamysłami. Jest to postawa delikatnie mówiąc niepoważna szczególnie po tym gdy podane zostały konkretne argumenty i propozycje dla mapy. Ogarnijcie się proszę, nie z sympatii do mnie bo ja poklasku nie szukam ale dla dobra moda, w którego wszyscy z nas z chęcią by w rozsądny sposób pograli.

I skoro masz te kontrargumenty i zasady to proszę bardzo SpajderChrum - czekam. Nie zachowuj się jak ktoś komu lizaka zabrano.

@Luca

Ja sobie doskonale zdaje sprawę dlatego de facto sprowokowałem RW do zagrania meczu właśnie :P Bo inne klany unikały lub nie miały czasu. Tu nie chodzi o skrzywienie Nativa, tylko o wprowadzenie balansu tak jak to zrobiono na Nativie. Luca bądź poważny.

Grałem w AK szereg meczy, nawet dowodziłem i swoim klanie też do tego jako szeregowy też mi się zdarzało. Co Wy wymyślacie tutaj ^^

Offline SpajderChrum

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Sierpnia 30, 2015, 12:16:06 »
    Ja w odróżnieniu do niektórych nie chcę zmieniać czegoś co jest dobre, bo i po co? Może zamiast pitolić, to zagrajcie na starych zasadach i sprawdźcie co rzeczywiście jest na tyle uciążliwe by to zmienić. Nie dam zepsuć tego moda świeżej fali (zresztą nie pierwszej) z nejtiwa.