Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Viking Conquest - temat ogólny  (Przeczytany 23164 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Guzarow

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Master of Puppets
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Viking Conquest - temat ogólny
    « Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 19, 2015, 12:12:57 »
    W sumie taka kolekcja by się opłacała :D No nic, może jeszcze to jakoś oddzielnie wydadzą, chociaż po co się łudzę ;)
    Pierwsza zasada każdej wojny - zabij, albo zostań zabity.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #16 dnia: Lipca 17, 2015, 01:09:52 »
    Kupiłem z miesiąc temu tego DLC-ka, gra się nawet przyjemnie, mam jednak pewne pytanie:
    - w opisie jest informacja o wydaniu sporej aktualizacji do DLC, darmowej, zw. "Reforged Edition". Wedle opisu ma ona zostać wydana "very soon". Jednakże mamy już lipiec, a aktualki nie ma. Przeglądałem dzisiaj temat o RE na forum Talewords i znalazłem tam post informujący, że beta aktualki rzekomo już jest - ja jej jednak nie widzę. Moje pytanie brzmi: czy wie ktoś, czy beta RE jest rzeczywiście dostępna na Steam i jak ją pobrać? Temat na TW uznałbym za martwy, ostatnie posty są w końcu z połowy czerwca br.

Offline Guzarow

• Użytkownik
    • Master of Puppets
    « Odpowiedź #17 dnia: Lipca 17, 2015, 03:38:08 »
    A niby co ma być w tej aktualce?

Offline Rivet

• Użytkownik
    • Piwa: 128
    • Terror belli, decus pacis
    « Odpowiedź #18 dnia: Lipca 17, 2015, 10:28:36 »
    A niby co ma być w tej aktualce?

http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,332049.0.html

Kupiłem z miesiąc temu tego DLC-ka, gra się nawet przyjemnie, mam jednak pewne pytanie:
    - w opisie jest informacja o wydaniu sporej aktualizacji do DLC, darmowej, zw. "Reforged Edition". Wedle opisu ma ona zostać wydana "very soon". Jednakże mamy już lipiec, a aktualki nie ma. Przeglądałem dzisiaj temat o RE na forum Talewords i znalazłem tam post informujący, że beta aktualki rzekomo już jest - ja jej jednak nie widzę. Moje pytanie brzmi: czy wie ktoś, czy beta RE jest rzeczywiście dostępna na Steam i jak ją pobrać? Temat na TW uznałbym za martwy, ostatnie posty są w końcu z połowy czerwca br.

no kolego to szukać nie potrafisz

Instructions for opting into the beta on Steam:
    (You remember that you can also use your Warband Key in steam if you bought your game from Taleworlds webpage)

In the Steam Library, right click "Mount & Blade Warband" and select "Properties"
    In the window that opens, navigate to the "BETAS" tab
    In the "BETAS" tab, where it reads "Enter beta access code to unlock private betas:", enter the code reforgedbeta exactly as shown
    Click "CHECK CODE" and upon confirmation that the beta has been successfully opted into, select "reforged" from the dropdown menu on the same screen
    Close the window and allow the game to update
    The Reforged Edition beta should now be activated

http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,334273.0.html

Rivet uczy, Rivet bawi. Jeśli masz pytania odnośnie Epoki Napoleońskiej wal do Riveta

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Lipca 17, 2015, 10:54:24 »
    Nie zaprzeczę, a drugą moją wadą jest niecierpliwość. :P Dzięki za pomoc.

Offline Rivet

• Użytkownik
    • Piwa: 128
    • Terror belli, decus pacis
    « Odpowiedź #20 dnia: Lipca 24, 2015, 16:43:50 »

Rivet uczy, Rivet bawi. Jeśli masz pytania odnośnie Epoki Napoleońskiej wal do Riveta

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Lipca 25, 2015, 07:11:26 »
    Przechodził ktoś tą irlandzką część kampanii? Ja utknąłem na "uczcie" po załatwieniu sprawy z Morrigan. Zleceniodawca dał mi pieniądze, zaprosił na bankiet który okazał się pożarem. Nie wiem, jak się stąd wydostać, więc czy przeszedł ktoś tą misję i doradzi, gdzie znaleźć wyjście?
    EDIT:
    Już nieważne. Trzeba po prostu podejść do jednego z rogów ścian.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 25, 2015, 08:25:24 wysłana przez adriankowaty »

Offline kundzio51

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #22 dnia: Października 20, 2015, 12:36:29 »
    Co daje przejście kampanii ?

Offline Lejba Goldszmit

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    « Odpowiedź #23 dnia: Października 20, 2015, 12:40:30 »
    Satysfakcję.
    Ja osobiście jestem (Jarl) za ideą łączenia pułków Legia Nadwiślańska która była między 4pp a 5pp była dobra albo inne korpusy. Jak przedstawiciel polskich pułków są za proszą o komentarz.

Offline Dymitr

• Użytkownik
    • Piwa: 14
    • [NTS]Дмитрий™
    « Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 26, 2016, 15:13:07 »
    Pierwszy post lekko zaktualizowany, dodane changelogi do nowej wersji. Właściwie to zastanawiam się dlaczego jest tak mało postów w tym temacie czyżby gra nie przypadła wam do gustu? Od siebie dodam że jedyna rzecz jaką żałują to ta że Viking Conquest zostało wydane jako Dlc a nie osobna część serii jak Ogniem i Mieczem. Dodatek rozwija każdy aspekt podstawki dodaje wiele własnych nowości jak i korzysta z sprawdzonych rozwiązań z modów do Warbanda i tylko fakt że sam jest dalej "modem" uniemożliwia wydanie jakiegokolwiek projektu bazującego na nim.

Offline Guzarow

• Użytkownik
    • Master of Puppets
    « Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 26, 2016, 16:22:42 »
    Mnie tylko doskwiera to, że twórcy tego nie spolszczyli. Co prawda na Tawernie robi sie spolszczenie, ale idzie ono w bardzo zawrotnym tempie, o ile wogóle wyjdzie, bo pełno ludzi tam coś tłumaczyło, ale coś słabo to idzie. Jeszcze dodam, że jeśli chodzi o sam dodatek, to z mojej perspektywy, albo raczej ja sam nie potrafię się przekonać do tego dodatku, tzn. zagrałem w niego na free-weekendzie kiedyś, ale po 30min około po prostu wywaliłem to z dysku, jakoś nie czuje tam klimatu M&B. Oczywiście nie każdy musi sie z tym zgadzać, ale wielu pewnie powie, że to nie jest chyba "to" ;)

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • Piwa: 75
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 27, 2016, 15:59:58 »
    Mnie tylko doskwiera to, że twórcy tego nie spolszczyli. Co prawda na Tawernie robi sie spolszczenie, ale idzie ono w bardzo zawrotnym tempie, o ile wogóle wyjdzie, bo pełno ludzi tam coś tłumaczyło, ale coś słabo to idzie. Jeszcze dodam, że jeśli chodzi o sam dodatek, to z mojej perspektywy, albo raczej ja sam nie potrafię się przekonać do tego dodatku, tzn. zagrałem w niego na free-weekendzie kiedyś, ale po 30min około po prostu wywaliłem to z dysku, jakoś nie czuje tam klimatu M&B. Oczywiście nie każdy musi sie z tym zgadzać, ale wielu pewnie powie, że to nie jest chyba "to" ;)

DLC nie jest spolszczone, gdyż było robione przez grupę modderską Brytenwalda, a nie przez studio Taleworlds. Masz rację, że to nie jest "to". Całe DLC odchodzi trochę od głównej konwencji M&B wprowadzając różnego rodzaju poboczne kwestie jak praca na farmach, czy możliwość posiadania psa. Mimo tego nie zniechęciło mnie to do gry w niego, a wręcz przeciwnie - wciągnęło mnie. To chyba zasługa tego, że uwielbiam wszelkiego rodzaju RPG, a VC ma dużo zaimplementowanych rzeczy z tego typu gier, przez co z symulatora pseudo średniowiecza robi nam się mieszanka RPG i H&S.

"Szukaj po omacku ch*ja w cieście" ~Prußak
    "Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline Dymitr

• Użytkownik
    • [NTS]Дмитрий™
    « Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 27, 2016, 17:10:41 »
    Pamiętam że tłumaczyłem jakiś plik do spolszczenia ale to było jeszcze przed tym dużym patchem z nową kampanią, właściwie to może zajrzę tam do tematu jak to teraz wygląda a pewnie pojawiło się sporo nowych rzeczy do tłumaczenia(nowa kampania, nowe drzewka jednostek) jak by co to jestem chętny pomóc tylko nie przy tłumaczeniu dialogów bo nie chcę zdradzać sobie fabuły przed przejściem gry a prawdę mówiąc to gram od nowa z ustawionym poziomem trudności na normalny i z jakimiś tam utrudnieniami typu krwawienie i kondycja\wytrzymałość i w zasadzie jak zacząłem grać z 3 dni temu to dalej siedzę w Fryzji. Co do pracy w kopalniach, na farmie itd. mam wątpliwości żeby to był autorski pomysł ekipy Brytenwaldy bo takie same opcje daje nam mod Nova Aetas jedynie nie pamiętam czy były dostępne już w wersjach z przed wydania VC. Jeszcze nie miałem okazji dołączyć do swojej ekipy psa ale to też nie jest autorski pomysł bo taka opcja ukazała się na długo w modzie The Reckoning przed pojawieniem się jej w VC. Jak dla mnie Dlc o wikingach jest ciekawym dodatkiem z masą misji pobocznych i lokacji które możemy odwiedzić zarazem nie odbiega zbytnio przebiegiem rozgrywki od Warbanda(turnieje, rekrutacja w wioskach, zdobywanie "zamków") a z uwagi na to że jest o płatny "mod" jest dopracowany pod względem technicznym i mimo iż już rok jak dlc ukazało się na rynku jest dalej nie odpłatnie rozwijane(cena na g2a to około 18zł a na steam podczas promocji 2.50 euro więc nie jest to znowu jakiś wielki wydatek). W VC jest też kilka autorskich pomysłów jak bitwy morskie(w którymś poście czytałem że bitwy morskie są w wielu modach ale autor nie dopisał w jakiej postaci się tam je odgrywa czy dowodząc flotą jak w VC czy jest to scena walki na paru nie ruchomych statkach tak jak rzeczywiście występuje w wielu modyfikacjach) czy no właściwie to nie jestem pewny pozostałych na pewno jest wiele sprawdzonych pomysłów z modyfikacji typu kryjówka, polowania itd ale autorskich pod względem znacznej poprawy graficznej wymienić nie umiem. Jeśli jesteśmy przy grafice to na nią też warto zwrócić uwagę bo została znacznie upiększona od tej w Warbandzie do takiego stopnia że np. podczas biegu falują nam włosy na głowie czy po miastach i wioskach przechadzają się zwierzęta i dla tego jedyną rzeczą jaką żałuję jest to iż Viking Conquest jest tylko Dlc a nie pełnoprawną odsłoną serii wydaną jako osobna gra gdyż mocno odmładza lekko starego już Warbanda odświeżając mu grafikę i choćby to że wprowadza w pełni realistyczne bitwy morskie w których możemy poruszać własnym okrętem a zmienienie takiej łajby wikingów w XVII galeon z armatami o trzech pokładach było by zaledwie kwestią kilku tygodni dla zahartowanych moderów warbandowskie sceny. Dodam tylko że jedyny największy minus modyfikacji to jej strasznie nie realistyczna mapa, możliwe że się czepiam i wiele osób nie zwraca na taki nieistotny szczegół ale jako zapalony wielbiciel historii i geografii po prostu szlak mnie trafia widząc tak zrobioną mapę w modzie który kładzie duży nacisk na aspekty historyczne a tym bardziej mnie smuci fakt iż zrobienie nowej prawdziwej mapy było by kwestią maksymalnie kilkudziesięciu godzin pracy...

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 27, 2016, 17:57:26 »
    Co do pracy w kopalniach, na farmie itd. mam wątpliwości żeby to był autorski pomysł ekipy Brytenwaldy bo takie same opcje daje nam mod Nova Aetas jedynie nie pamiętam czy były dostępne już w wersjach z przed wydania VC
    Były nawet w modach na M&B.

Pozytyw VC jest taki, że bez takiej oficjalnej drogi dystrybucji i kasy, to ekipa Brytenwaldy(+inni) nigdy by tak dobrego, a na pewno nie tak szybko, moda o wikingach nie wydała. Ogólnie to szkoda, że TaleWorlds nie opracowało jakiegoś planu dla modderów, żeby była możliwość zarabiania na tym. Wprawdzie obecnie byłby to zbyt duży zgrzyt, bo niektóre mody mają elementy stworzone przez ogromną rzeszę ludzi, ale fajnie jakby kiedyś coś takiego kiedyś powstało. Myślę, że dzięki jakiejś małej kasie dla grafika, wiele modów mogłoby wyglądać o wiele lepiej, np. PoP.
    A to że np. w ogóle nie wykorzystano potencjału cRPGa, każdy gość zajmujący się f2p mmo może wyśmiać. Przecież to byłaby tak dogodna platforma do trzepania kasy ze skinów na zbroje, boostów XP itp., że głowa mała. TaleWorlds jakby o WoT nie słyszało.

Offline Dymitr

• Użytkownik
    • [NTS]Дмитрий™
    « Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 27, 2016, 18:46:34 »
    Jak do tej pory omijałem mody multi a nie kryję że chętnie sam sprawdzę w końcu tego cRPG. Możliwe że chętniej bym grał w multi gdybym ściągnął kilku znajomych do gry bo jak zauważyłem zespół składający się z 2- 3 osób jest nie porównywalnie skuteczniejszy od pojedynczego gracza jednak odrzucają mnie takie "jałowe" bitki z których nie osiągamy żadnych profitów(mowa tu o np. lepszej zbroi czy wyższych skilach) nie mniej jednak z tego co kojarzę cRPG chyba właśnie wpływa na przebieg rozgrywki pod tym względem. Jeśli Warband w multi jest dobrą grą a na serwerach widać dość sporo graczy co może o tym świadczyć nie mam nic przeciwko temu aby go a właściwie to już Bannerlorda rozwijać pod tym względem a nawet czerpać z trybu multi  dodatkowe korzyści w postaci właśnie nowych skinów możliwych do zakupienia czy coś w ten deseń byle zbyt to nie ingerowało w rozgrywkę aby ta nie zmieniła się w p2w. Wydawanie modów jako płatne Dlc nie jest do końca złym pomysłem jednak musiały by to być projekty naprawdę wyciskające ostatnie poty Warbanda czy kolejnych części symbolizujące się jakimiś typowymi dla nich autorskimi cechami które nie pojawiają się w innych produkcjach. Oczywiście taki mod powinien zostać wydany w pełni grywalnej wersji i za nie wygórowaną cenę(tu pojawia się kwestia zarobków w naszym kraju bo obecnie VC kosztuje chyba 9 euro na steam co może wydać się dużo za "moda" jednak za zachodnią granicą w rzeczywistości jest to mniej niż bilet do kina) a także być później dalej rozwijany w celu eliminacji błędów i ewentualnych rozszerzeń. Praca nad modem na pewno zajmuje sporo czasu i w zależności od tematyki może być także potrzebna konsultacji historyczna czy np. jak to się teraz dzieje z nową częścią TotalWar konsultacja z twórcami uniwersum w którym będzie osadzona akcja. Jako kolejne dlc widziałbym nawet Nova Aetas bo jest właśnie takim modem z własnymi rozwiązaniami jednak brakuje mu historyczności a na ten moment wszystkie produkty TaleWorlds związane z M&B mimo iż oryginalnie gra jest osadzona w fikcyjnej krainie, odzwierciedlały jakiś rzeczywisty okres w dziejach świata z realnymi państwami. Jednak z drugiej strony mod 1257ad który kładzie sporą wagę na odzwierciedlanie realiów Europy z tego okresu(w założeniu twórców oczywiście bo za odwzorowanie mapy Polski i krajów Europy wschodniej kwalifikuje się dla mnie jako mod typu Carladia z Toruniem prawie na miejscu Białegostoku) nie wnosi do rozgrywki żadnych rewelacyjnych rozwiązań. Ok zgodzę się że zostało w niego stworzone wiele pracy, zawiera wiele nowych textur jednak brakuje mu czegoś czym by mógł zabłysnąć - czegoś takiego jak w NV jest stawianie budynków w kolonii, co wprawiło mnie wręcz w osłupienie co są w stanie wycisnąć zdolni ludzie z silnika warbanda. Ok to na razie tyle lecę do roboty.