Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Skład na DayZ  (Przeczytany 8390 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Solejók

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: Skład na DayZ
    « Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 31, 2014, 14:58:05 »
    Już przy tworzeniu postaci masz dwie biedne opcje wyglądu, reszta może być odblokowana przez GC. Irytuje mnie to, że za tą grę trzeba płacić i zawiera dodatkowo mikropłatności, jest to dla mnie taka sama pazerność jak wydawanie DLC miesiąc po premierze. Poza tym wciąż tłucze mi się po głowie fakt, że ta gra to szybka zżynka z DayZ. Nic nie poradzę, ale mnie to wkurza.

Co do tej całej walki ludzie kontra ludzie: Obie gry są nieprzyjazne dla samotnych newbie i szybko trzeba się łączyć w grupy, gdzie zaczyna się prawdziwy fun, ale jak dla mnie i tak rozgrywka powinna być ułatwiona dla początkujących albo utrudniona dla kamperów/bandytów. Teraz można wsadzić kulkę w łeb z głębokiej trawy, po czym zlootować wszystko i powybijać resztę zombie z dachu samochodu.

Nie podoba mi się też idea Global Inventory, po śmierci możesz przyjść ze snajpą, armorem, siekierą, lekami i prowiantem i ubić gościa który cię zabił albo kontynuować to, co się wcześniej zaczęło jak gdyby nigdy nic.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 31, 2014, 15:09:18 »
    Gdy ja tworzyłem postać miałem tylko jedną do wyboru, ale jakoś mi to nie przeszkadzało. O ile się nie mylę teraz są chyba wszystkie dostępne za darmo, ale nie jestem w stanie tego potwierdzić. Może jest to kopia DayZ, ale dla mnie i dla wielu innych osób, póki co lepsza.

Tak, gra jest nieprzyjazna i trudna dla nowych, ale co poradzić? Też zaczynałem, też byłem nowy, też umierałem cały czas zabijany bez powodu. Ale to szybko ukazuje, w jaki sposób się tu gra. Jeżeli nowy gracz jest cały czas zabijany, to chyba od razu potrafi załapać, że sam też musi zabijać. W tej grze albo Ty, albo przeciwnik. Strzelasz gdy tylko zobaczysz- zbierasz co bardziej wartościowe rzeczy i idziesz dalej. Taka gra. W dodatku, możesz być bardzo dobrym graczem I:SS, ale samemu ciężko coś tu ugrać. Warto dołączyć do klanu, lub grupy. Możesz być takim graczem jak Akam Ali, Dakotaz, ale nawet oni sami rzadko odnoszą sukces i są w stanie zapełnić plecak. A gdy szturmujesz miasto w 10-15 osób, zaczynasz walkę z innym klanem lub klanami, to o ile wygrasz i przeżyjesz, każdy z grupy może wracać z plecakiem pełnym sprzętu. Współpraca, teamplay to największa moc tej gry, tu nie ma miejsca dla samotnych wilków. W tej grze nie ma też zasad. Widzisz kogokolwiek, to go zabijasz. Nawet gdy nie ma broni- bo co jeżeli pusty gracz wraca zebrać swój ekwipunek? Za chwile będzie miał broń i on zabije Ciebie ;)

P.s. Polecam przenieść tę dyskusję do tematu I:SS, bo się robi offtop.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #17 dnia: Listopada 28, 2014, 23:45:02 »
    Odkopię i ponabijam się trochę, bo kilka dni temu twórcy gry (jeśli ktoś w ogóle nad tą grą jeszcze pracuje, bo za bardzo nie widać...) opublikowali swe plany na przyszłość. Między innymi jest tam informacja, że wersja beta jest zapowiadana na koniec 2015. Heh, niezłe jaja. Aż żal mi tych, którzy tę grę nabyli. Dayz SA powinno być książkowym przykładem na to, dlaczego nie powinno się kupować gier we wczesnym dostępie. Jednocześnie jest też wzorcowym przykładem tego, jak zrobić w ciula kilka milionów osób, żerując na sukcesie jakiejś marki. ;)

Inna sprawa, że to jest też pewnego rodzaju sztuka - mieć działający silnik z gotowymi wieloma fajnymi "ficzerami", ogołocić silnik z tych rzeczy i potem przez kilka lat próbować je dodać na nowo. Ot, istny majstersztyk. :D
    « Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2014, 23:56:58 wysłana przez Daedalus »

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #18 dnia: Listopada 29, 2014, 09:22:54 »
    Zacznijmy od tego, że DayZ bazuje na silniku z Take On Helicopters. Dostosowanie silniku z gry o helikopterach do gry o przeżycie jest niesamowicie trudne. To nie przekopiowanie kilku linijek kodu i najwyżej jego optymalizacja. Muszą pisać wszystko od nowa, bo silnik zastosowany w A2 jest inny. Tyle w temacie.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #19 dnia: Listopada 29, 2014, 11:16:24 »
    Dostosowanie silniku z gry o helikopterach do gry o przeżycie jest niesamowicie trudne. To nie przekopiowanie kilku linijek kodu i najwyżej jego optymalizacja. Muszą pisać wszystko od nowa, bo silnik zastosowany w A2 jest inny. Tyle w temacie.

Aha... Tak tylko zapytam - twórcy was takimi bajkami karmią, czy sam te bzdury wymyśliłeś? :P

Arma2 używa dokładnie tego samego silnika, co Take On Helicopters, czyli "Real Virtuality 3", i to na tym silniku (ogołoconym) jest* budowany DayZ SA. Twórcy mogli swobodnie dodawać do niego rzeczy z pozostałych gier bazujących na tej rodzinie silników, co też namiętnie wykorzystywali (czyt. skopiowane fragmenty kodu z Arma3). Wszelkie tłumaczenia tak powolnego postępu przy produkcji DayZ są po prostu niedorzeczne. Mam wrażenie, że nad grą siedzi góra jedna osoba, i to po godzinach pracy, zaś reszta zespołu bawi się za kasę naiwniaków gdzieś na Karaibach. Sorry, ale tak to właśnie wygląda. Gdy widzę zapowiedzi kolejnych "wielkich" patchy i patrzę jak ludzie jarają się kolejną dodaną bronią, nowym modelem czapki, kolejną wioską na mapie czy dodatkowymi kolorami do koszul, podczas gdy podstawowe elementy rozgrywki leżą i kwiczą, to śmiać mi się chce.

Nawet gdyby studio musiało na potrzeby DayZ SA napisać zupełnie nowy silnik od zera, to i tak nic ich nie tłumaczy. Gra już na początku wczesnego dostępu zarobiła grube miliony Euro. Należałoby się spodziewać, że studio mając taki zastrzyk do budżetu przydzieli grze dodatkowe osoby i prace ostro ruszą z kopyta. A tu wygląda to tak, jakby ktoś zwinął kasę i projekt najzwyczajniej w świecie porzucił.

Smutne to wszystko, bo sam bardzo kibicowałem DayZ. Z wszystkich wydanych ostatnio i powstających jeszcze gier o zombie ta wydawała się mieć najlepszy, bo najbliższy naszemu krajowi, klimat. Sukces wczesnego dostępu po prostu zabił tę grę i tyle. Z innym zapałem ludzie pracują, gdy ich wynagrodzenie zależy od efektów pracy, a z innym, gdy kasę już na "dzień dobry" dostaje się lekko do ręki, zanim cokolwiek się jeszcze zrobiło.

*- ponoć DayZ SA miał w tym roku zostać przeniesiony na jakiś inny silnik. Przenieśli się już, czy to też było takie czcze pieprzenie? :P
    edit: Dobra, doczytałem. Ten "nowy" silnik to tylko przerobiona wersja starego RV. Czyli po prostu nazwa się zmieniła i tyle.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 29, 2014, 13:32:34 wysłana przez Daedalus »

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #20 dnia: Listopada 29, 2014, 12:23:02 »
    Odpiszę Ci jak będę w domu, widać że potrzeba parę rzeczy wyjaśnić.