Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Karczemna debata polityczna. Ława główna.  (Przeczytany 162954 razy)

Opis tematu: W I poście linki do powydzielanych tematów

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Karczemna debata polityczna. Ława główna.
    « Odpowiedź #840 dnia: Grudnia 03, 2015, 14:14:55 »
    Przesadzać w drugą stronę też nie ma potrzeby...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    « Odpowiedź #841 dnia: Grudnia 03, 2015, 14:18:14 »
    Widzisz, ja mogę oczywiście dyskutować i tłumaczyć. Sam jednak przyznaj- ciężko byłoby ci dyskutować z kimś kto uważa, że mamy dowody na kreacjonizm, a ewolucja to spisek lewactwa chcącego obalić wiarę w Boga?

Edit@ I z ciekawości- które z moich zdań jest w twojej opinii przesadzone?
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #842 dnia: Grudnia 03, 2015, 14:21:58 »
    Czy ja wiem??? Z lewakami nie dyskutuję;-P
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #843 dnia: Grudnia 03, 2015, 14:35:48 »
      Globalne ocieplenie, to ciekawy temat. W skrócie, jak wszystkie tego typu sprawy, można podsumować je tak: na szczytnej idei, zarabiają bogaci.
    Filtry na kominy? Znajdźcie mi firmę w Polsce, która takie produkuje. Bodajże takiej nie ma. Ale jasne, wprowadźmy to, niech kupują od nas a wtedy zapanuje ordnung.
       Dlatego, społeczność międzynarodowa nie powinna brać się za tego typu tematy. Bo zawsze, choć idee niby są, to obok nich gdzieś jeszcze znajdują się interesy państw, zasiadających do negocjacji. Smutne, ale prawdziwe, że jesteśmy jedynym krajem którego obywatele zaakceptowaliby to gdyby premier wrócił i powiedział "W sumie, nam się to nie opłaca. Ale musimy być solidarni XDDDD"- ale i to, tylko dlatego, że mamy kompleksy wobec zachodu...

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #844 dnia: Grudnia 03, 2015, 15:11:56 »
    Filtry na kominy? Znajdźcie mi firmę w Polsce, która takie produkuje. Bodajże takiej nie ma. Ale jasne, wprowadźmy to, niech kupują od nas a wtedy zapanuje ordnung.
    To wina Zachodu, że nie mamy firm zajmujących się tym tematem czy nasza?
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #845 dnia: Grudnia 04, 2015, 02:04:36 »
    Ten proces trwać będzie setki lat, człowiek się przemieści i tyle. To nie będzie jakieś bum i nagle wszystko zatonie. To będzie postępować stopniowo. Z Grenlandii też człowiek się wyniósł. O co robienie afery? Jakieś kompletne demagogie. Singapur zatonie czy będą przysypywać to co woda będzie nanosić stopniowo (takie technologię są) to nie jest istotne. To będzie trwało tyle lat, że nie ma to żadnego znaczenia. Naprawdę przejmować się takimi mrzonkami to trzeba naprawdę nie mieć problemów. Istotą istnienia każdego gatunku jest przystosowywanie się do zmieniających warunków. A walczenie z tym nie ma żadnego sensu. Klimat i tak by się ocieplił.

Bezpośrednio po wojnie zimowej w 3 dni ewakuowano 500 tys. Finów wraz z dobytkiem. I znaleźli sobie miejsce w innych częściach Finlandii w parę chwil. To przez te setki lat człowiek będzie siedział na dupie i po prostu utonie? Litości. Co to jest w ogóle za myślenie XD

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #846 dnia: Grudnia 04, 2015, 14:06:06 »
    I ty to nazywasz argumentami? Beka.

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #847 dnia: Grudnia 04, 2015, 15:02:59 »
    Zbudujmy Arkę Noego. Ale czy jest jakaś polska firma działająca w tej dziedzinie?
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #848 dnia: Grudnia 04, 2015, 15:15:27 »
    Ja osobiście jestem chorym egoistą  i większość tych przemian nie nastąpi w ciągu mojego życia, więc przepraszam, że to mnie trochę nie obchodzi. Co najwyżej będzie dotyczyło moich dzieci bądź wnuków, ale jeszcze ich nie mam(ani dzieci ani wnuków :P ), więc się nie przejmuję. I faktem jest to, że większość osób będzie miała do tego taki stosunek. Czyli jeśli nie będzie dotyczyło to "ich kieszeni" ani zdrowia w tym momencie to nie będzie to ich obchodzić. Popatrzcie sobie na liczbę osób, które regularnie się badają, żeby wykryć wcześnie nowotwory czy też ofiarowują szpik czy są dawcami krwi. Takich osób jest mało, a często problemy (np. nowotwór) dotykają ich bezpośrednio i nadal to ich nie obchodzi dopóki rzeczywiście nie poczują jego skutków (np zachorują na nowotwór i później plują sobie w brodę), a walka z zmianami klimatycznymi jest sprawą o wiele mniej dotyczącą przeciętnego człowieka niż choroba.

Tak z innej beczki to jak ktoś chce zrobić sobie kurs egoizmu i chce usunąć z siebie empatię do innego człowieka to polecam pracę jako broker. Po tygodniu nie będziesz miał, żadnej empatii ani obiekcji przed wciskaniem kitu innym. A po trzech  będziesz uważał każdego który próbuje zainwestować pieniądze za idiotę, któremu można wcisnąć wszystko byleby tylko zainwestował.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #849 dnia: Grudnia 04, 2015, 16:07:10 »
    A co Leinnan przeczysz temu, że ludzie przemieszczali się całe wieki, lądy zmieniały swoją powierzchnie, klimat się zmieniał a gatunek trwał i się rozwijał?

No bardzo mi przykro. Takie życie.

Cholerne globalne ocieplenie związki zawodowe handlarzy na Tamizie, nie mają już gdzie protestować bo Tamiza nie zamarza. Pozamykali też związkowców co organizowali się przy karczmach na bałtyku. Biedna uciśniona mniejszość skandynawska została zmuszona do ucieczki z Grenlandii.. Jaka wielka szkoda tych migracjii ludności z Afryki do Europy.. a co dopiero wielka wędrówka ludów !! To ci dopiero niepoprawne polityczne !

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #850 dnia: Grudnia 04, 2015, 17:23:56 »
    Ależ ja kompletnie tym ruchom nie zaprzeczam. To ty po prostu nie rozumiesz sytuacji i:
    Ten proces trwać będzie setki lat
    Czemu setki, a nie tysiące albo dziesiątki?
    Klimat i tak by się ocieplił.
    Niepotrzebny czas przyszły. MInisterstwo Środowiska potwierdza, że "Dwa   ostatnie   10-lecia  XX  wieku  i  pierwsza  dekada  XXI  wieku  są  najcieplejszymi  w  historii instrumentalnych   obserwacji w   Polsce. We   wszystkich   porach   roku   obserwowany   jest   wzrost temperatury  powietrza, z tym że zdecydowanie silniejszy jest w  zimie, a słabszy w lecie. " Dalej piszą, że "Największy wpływ na warunki klimatyczne wywierają zjawiska ekstremalne, których obecne nasilanie się zauważalnie  zmienia  dynamikę cech  klimatu  w  Polsce. "
    A walczenie z tym nie ma żadnego sensu.
    Walczenie nie miałoby sensu gdyby nie antropogeniczność tych zmian.
    Co tam, że poza ociepleniem klimatu już teraz Polskę regularnie nawiedzają wiatry które wcześniej były rzadkością:
    "W okresie chłodnej pory roku (X-IV) wyróżnia się wzmożony udział prędkości wiatru w porywach do 17 m/s stanowiących znaczne zagrożenie, w okresie lata (VI-VII) pojawiają się natomiast huraganowe prędkości  wiatru.  Obserwuje  się  coraz  częstsze  pojawianie  się  bardzo  dużych  prędkości  wiatrów trwających wiele godzin lub nawet kilka dni. "

Oczywiście zmniejszy się okres grzewczy i wydłuży okres wegetacyjny. Jednak na zmianach wychodzimy na minus.

Tak samo z wodą: "Polska jest krajem o stosunkowo małych zasobach wodnych, a efektywnośd ich użytkowania jest niska. Co więcej, w niektórych częściach Polski występują okresowo trudności w zaopatrzeniu w wodę."
    "W przypadku okresów z niedoborem opadów poszczególne województwa mogą  byd  zagrożone  deficytem  wody dostępnej  dla  gospodarki, w  szczególności województwo mazowieckie."

Z energetyką też może być kiepsko: "W polskim systemie elektroenergetycznym dominują sieci napowietrzne, które w przeciwieostwie do sieci  kablowych  są  silnie  narażone  na  awarie  spowodowane silnymi   wiatrami i   nadmiernym oblodzeniem. Występowanie ekstremalnych zjawisk  pogodowych typu huragany, intensywne  burze itp. może doprowadzid do zwiększenia ryzyka uszkodzenia linii przesyłowych i dystrybucyjnych, a zatem ograniczenia  w  dostarczaniu  energii  do  odbiorców."
    "Dla produkcji energii kluczowe znaczenie ma dostępnośd wody dla potrzeb chłodzenia. Pobór wody dla tych celów stanowi 70 % całkowitych poborów wody w Polsce. W warunkach dużej zmienności opadów skrajne  sytuacje (powodzie i susze) i wzrost niestacjonarności przepływów mogą zakłócić dostępność niezbędnych  ilości  wody,  która  wykorzystywana  jest  na  cele  chłodzenia.
    Może to spowodować obniżenie sprawności tradycyjnych elektrowni z chłodzeniem w obiegu otwartym oraz obniżenie ilości energii produkowanych przez te instalacje."

W rolnictwie też kiepsko: "Z obliczeń prognostycznych wartości  niedoborów  wody  w  glebie  dla  wybranych  roślin  wynika,  że  następuje  ciągły  proces przesuszania się gleby i zwiększania zagrożenia suszą. Geograficznie problem ten może w największym stopniu dotknąd województwa Wielkopolskiego, Kujaw oraz Polski zachodniej i centralnej. "

Zmiany klimatyczne mają też wpływ na transport: "Silne  wiatry  powodujące m.in.  tarasowanie  dróg  i  zniszczenia  infrastruktury drogowej  i  pojazdów  mogą  się  w  przyszłych  latach  nasilad.  Analogiczne  zmiany  będzie  można zaobserwować w przypadku gwałtownych opadów zarówno deszczu, jak i śniegu, których występowanie zaburza  płynnośd  transportu.   Problemy związane z  nasilającym  się  występowaniem  wysokich temperatur  również  oddziałują  negatywnie  zarówno  na  pojazdy  jak  i  na  elementy  infrastruktury drogowej. "

I wiele więcej. Ja staram się wyszukiwać informacje, sprawdzać je a jak w odpowiedzi dostaję takie nic jak to co napisał ^IvE to ciężko to streścić inaczej niż "Beka". No i jeszcze stać go na zminusowanie mnie bo na merytoryczną dyskusję przygotowany nie jest.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #851 dnia: Grudnia 04, 2015, 20:09:18 »
    Primo to co piszesz to oczywiście brednie i stanowisko jednych naukowców. To co ja wstawiłem temu przeczy. I to pozostaję nadal tylko kwestią Twojej nawiności czy w to wierzysz. Najpierw był bełkot o ociepleniu teraz nagle powstały mityczne wiatry.

Secundo nawet gdyby uznać, że to te pseudo teorie to prawda to nadal jest to proces na długie setki lat podczas których ludzie się przystosują. W krajach azjatyckich są np. monsuny przez pewną część roku. są też okresy roku w których w ciągu dnia na pewien czas trzeba szukać schronienia w budynkach gdy zerwą się wiatry i deszcze. Ludzie żyją i nic się nie dzieje, ba!! rozwijają się i są bogatsi od nas. Nawet jeśli za pincet lat będą u nas monsuny to też damy sobie radę. A wodę się kupi lub zbuduję studię, które teraz się nie opłacają ale wtedy będą i tyle. Zasoby wodne są duże podziemne tylko teraz nie opłaca się tego robić.

Zwykły spisek który robi z naturalnych zmian klimatu narzędzie do wyciągania pięniedzy od całych nacji i firm a Ty to łykasz jak pelikan.

Mam Ci powstawiać o tych źródła o karczmach na Bałtyku, wędrówkach ludów monsunach itd? Nie ma problemu jeśli potrzebujesz takie elementarne rzeczy to mogę powstawiać ;) Doceniam Twój zapał i pracę. No ale bzdurnymi teoriami i zagłębianiem się w to, nie obalisz historii gatunku i logiki. Miło mi się jednak z Tobą dyskutuję bo masz swoje zdanie i tak trzymać !
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2015, 20:28:16 wysłana przez ^IvE »

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #852 dnia: Grudnia 04, 2015, 20:45:24 »
    Primo to co piszesz to oczywiście brednie i stanowisko jednych naukowców.
    Bo? Dowody. Na razie ja podałem dowód fundowania przez przemysł naukowców zaprzeczających globalnemu ociepleniu.
    To co ja wstawiłem temu przeczy.
    Co? FIlm do którego nie przyznają się osoby w nim występujące? Twoje gdybania poparte niczym? Skończ się pucować bo póki co szczekasz bez pokrycia.
    Najpierw był bełkot o ociepleniu teraz nagle powstały mityczne wiatry.
    Jedno jest skutkiem drugiego. Zaprzeczasz wzrostowi prędkości wiatrów w ostatnim czasie? Gdzie się uchowałeś? Trzymano ciebie w bunkrze bez dostępu do mediów?

Teraz w twoim poście mamy twój nowy zabieg- najpierw zaprzeczasz temu co piszę, a następnie stwierdzasz, że nawet jeżeli mam rację to twoje bajdurzenia udowadniają, że to jest super.
    SUPER DYSKUSJA

Secundo nawet gdyby uznać, że to te pseudo teorie to prawda to nadal jest to proces na długie setki lat podczas których ludzie się przystosują.
    To o czym piszę w ostatnim poście to najbliższe 20-35 lat i to opracowania MInisterstwa Środowiska a nie reżysera filmów z żółtymi napisami.

W krajach azjatyckich są np. monsuny przez pewną część roku. są też okresy roku w których w ciągu dnia na pewien czas trzeba szukać schronienia w budynkach gdy zerwą się wiatry i deszcze. Ludzie żyją i nic się nie dzieje, ba!! rozwijają się i są bogatsi od nas.
    No jasne, w ogóle nie ma to negatywnego wpływu na gospodarkę. Czekam na więcej.

Nawet jeśli za pincet lat będą u nas będą monsuny to też damy sobie radę.
    Cieszę się jednak, że świadomie bądź nie, rozumiesz, że w tej dyskusji przegrywasz i na zmianę bagatelizujesz(tak jak tutaj) bądź wyolbrzymiasz(jak z tymi wiatrami) moje słowa.

A wodę się kupi lub zbuduję studię, które teraz się nie opłacają ale wtedy będą i tyle. Zasoby wodne są duże podziemne tylko teraz nie opłaca się tego robić.
    Gdzie masz dowód na to, że mamy mityczne duże zapasy wodne? Przypominam, że na ¾ obszaru Polski pojawiają się okresowo deficyty wody(źródło- Katedra Hydrologii i Gospodarki Wodnej Uniwersytetu Łódzkiego).

Zwykły spisek który robi z naturalnych zmian klimatu narzędzie do wyciągania pięniedzy od całych nacji i firm a Ty to łykasz jak pelikan.
    Ale te zmiany się różnią od poprzednich ich antropogenicznością. To tak jakbyś chciał olać to, że ktoś morduje masowo ludzi bo i tak ludzie umierają.

Widać, że na żadną replikę z twojej strony nie ma co czekać, jedynie powtarzasz bzdury nieuków.

Skoro tak lubisz filmiki z politykami, ja też ci jeden podrzucę, z dedykacją:

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #853 dnia: Grudnia 04, 2015, 21:40:58 »
    lmao ludzie z Grenlandii się wynieśli...http://ancientstandard.com/2010/12/17/how-greenland-got-its-name/. Grenlandia nigdy nie była "green", więc nikt jej jakoś nie opuścił.

Naprawdę myślisz że ocieplenie się klimatu o 10 (!) stopni nic nie zmieni? To nie jest tak że po prostu na zimę nie będzie śniegu, a latem włączy się klimę. Naprawdę uważasz że w żaden sposób nie wpłynie to na rolnictwo, lub na kraję arabskie/afrykańskie/poludniowoamerykańskie? Przeniosą się wyżej na północ, a wtedy nawet debilne anegdoty o indianach (rly, z tym plemieniem uniowców przesadziłeś.) ich nie powstrzymają.

Zupełnie zaprzeczanie rzeczywistości nie ma sensu. Tak, temperatura planety spada i wznosi się, ale nidgy nie tak wysoko jak teraz. Nie trzeba robić z tego jakiejś paniki, tylko wziąść się do roboty i pomyśleć nad sposobem jak załatwić ten problem bez zrujnowania ekonomii całego świata (która i tak ledwo dźwiga niektóre pomysły socialne...)
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #854 dnia: Grudnia 05, 2015, 10:11:01 »
    Widzę, że emocje buzują. Nie ma jednak co się denerwować. Nie da się zaprzeczyć tak już wspomniałem temu, że człowiek przystosowuje się do zmieniających się warunków tym bardziej, że to setki lat zajmie. Teraz jednak do meritum padnie trochę danych.

@Temperatury

Średnia miesięczna temperatura powietrza w Polsce wynosi 7-9 °C
    Średnie miesięczne temperatury wahają się w Singapurze od 25°C w styczniu do 27
    źródło: wiki

Czyli nawet może się podnieść nie o te moje mityczne 10 °C tylko nawet 20 °C no to potrwa to pincet tysięcy lat pewnie. Oczywiście klimat się w międzyczasie ochłodzi tak jak to naturalnie bywało ponieważ globalne ocieplenie to brednie.

@Wiatry i warunki klimatyczne

W Singapurze są dwie pory monsunowe letni i zimowy
    źródło: wiki

@A teraz życie

Wieje (akurat w Singapurze nie tak bardzo, ale można od razu podać inny kraj jak będzie trza), pada, jest gorąco i ludzie jako żyją. Jak to jest w praktyce to opisują np. dwie jakieś tam dziewczyny:

http://singapore-asia.blogspot.com/2012/04/pogoda-w-niepogode-czyli-o-klimacie-sow.html
    http://azjatyckicukier.blogspot.com/2014/04/pogoda-w-singapurze-jakie-miesiace-sa.html

Bardzo ciekawy jest jeden fragment w tym blogu, który wpasuje nam się w dyskusje idealnie:

Czy klimat jest uciążliwy dla Europejczyka?
    Czy nie jest ci słabo od tak dużej wilgotności jaka tam panuje?
    Spocony jak szczur jest człowiek po chwili w takiej wilgotności? Czy z czasem idzie się przyzwyczaić?

Z moich doświadczeń mogę wam powiedzieć, że na początku zdarzało się, że było mi duszno. Ciężko mi się oddychało, czułam się jak w saunie. A to tylko dlatego, że nigdy nie byłam w takim klimacie i organizm tak właśnie zareagował. Z biegiem czasu przystosowałam się do wilgotności, wysokich temperatur i silnych deszczów. Po za tym nie zapominajmy, że tutaj wszędzie jest klimatyzacja, więc da się żyć w takim upale.

Czyli człowiek nawet wrzucony z dnia na dzień w klimat o 20 C wyższy, jest w stanie się przystosować !!! (To jest oczywiste, no ale trzeba tłumaczyć widocznie) A Wy biedni naiwniacy straszycie wzrostem temperatur o parę stopni, który dokona się na przestrzeni setek, tysięcy lat.

@Woda

Niektóre kraje mają mniej wody od nas i po prostu oczyszczają wody niezdatną do picia. Jest na to szereg sposobów a wody powierzchniowe też są opcją:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Uzdatnianie_wody

@Globalne brednie

Są to brednie a najprościej to można wytłumaczyć faktem istnienia prawa Coriolisa. Skoro nie da się przetransportować zawortości atmosfery pomiędzy półkulą północna a południowa poprzez równik. Półkula północna powinna się wtedy ocieplać kilkakrtonie szybciej ponieważ emisja CO2 na północnej jest 16krotnie większe niż na południowej. Tymczasem stężenie CO 2 zwiększa się w mniej więcej ten sam sposób na całej półkuli. Wniosek jest prosty te zmiany są naturalne a człowiek nie ma to żadnego wpływu.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Coriolisa

Jeśli nie rozumiesz to odpal sobie dowolne zdjęcie satelitarne ruchu cyklonów i zauważysz, że żaden nie był w stanie przekroczyć równika. To samo tyczy się z wybuchami jakiś gazów, emisją wulkanów, jakiś pyłów po meteorach whateva.

Myślisz Drogi panie, ale ślepo wierzysz w jakieś teorię, nie odnosisz tego do życia i jak by to realnie wyglądało no i ogólnie potem wychodzi to wszystko jak bezsilne tupanie. Jednak szanuję mimo wszystko.

@PS.

JE L. Miller jako idol? Cóż pogratulować ;D
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 05, 2015, 10:57:34 wysłana przez ^IvE »