Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: gra się "ścina" podczas obracania kamery  (Przeczytany 4119 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline harrison

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    gra się "ścina" podczas obracania kamery
    « dnia: Kwietnia 08, 2013, 22:05:48 »
    Witam!
    Mam bardzo dziwny problem. Otóż na razie odpaliłem samouczek i losową bitwę w w/w grze i za każdym razem jak chcę obrócić kamerę w dowolnym kierunku, gra ulega chwilowemu "zamrożeniu". Natomiast jak kamery nie ruszam, lub poruszam postacią przed siebie(bez poruszania kamery) gra działa ultrapłynnie:). Nie wiem co może stanowić problem. Próbowałem reinstalki gry, ustawiać jakość grafiki na najwyższą/na najniższą, odpaliłem grę w oknie, przestawiłem na directx7, czy wyłączyłem opcję: wczytaj tekstury na żądanie/wymuś jednowątkowość. Nic nie pomogło. Ktoś mógłby mi pomóc?
    mój sprzęt:
    Core 2 duo e7500 2.93 GHz
    2 GB RAM
    GeForce 9800 GT z najnowszym sterownikiem( nr 314.22)
    win xp:)
    P.S. Zainstalowałem także M&B ogniem i mieczem(obie gry z serii gamebook) i w tej grze występuje identyczny błąd. Póki poruszam myszką(w celu rozglądania się po okolicy), gra "zamarza", przestanę ruszać myszką(kamerą) - gra chodzi bardzo płynnie
    P.S.2 P.S. przed chwilą zauważyłem, że problem tkwi w gryzoniu( mam a4 tech x7) gdyż :wsiadłem na konia, przełączyłem się na widok z I osoby i podczas zakręcania na koniu w trakcie galopu, używając klawiatury, ekran płynnie się obracał. Natomiast już używając myszki do rozglądania się(czy wolno, czy szybko obracając myszkę, gra się "ścina"). Wie ktoś jak naprawić ten błąd? A może dałoby się kontrolować kamerę za pomocą klawiatury?
    P.S.3 Moderatora proszę o przeniesienie mojego problemu do odpowiedniego działu...nie wiem jakim cudem pomyliłem działy:(
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 09, 2013, 00:17:59 wysłana przez harrison »

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: gra się "ścina" podczas obracania kamery
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 09, 2013, 10:43:27 »
    I tak się dzieje tylko Warbandzie?
    Najpierw spróbuj usunąć folder warbandowy z ukrytego folderu "Dane aplikacji".
    Jak nie pomoże, to może jest to jakiś problem ze sterownikami grafiki?
    Spróbuj też ppm na pulpicie->ustawienia->zaawansowane->rozwiązywanie problemów, przesuń suwak przyspieszenia sprzętowego o jeden stopień w lewo.

Offline harrison

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 09, 2013, 12:42:54 »
    Tak, tylko w grach serii M&B. Niestety Twoje porady nie pomogły:(
    P.S. właśnie podłączyłem pada (microsoft xbox360) do komputera i obracanie kamery jest płynne, nie zacina się w ogóle...ale jak poruszam myszką, błąd ten występuje nadal.
    P.S.2 Chyba wyślę swój problem także do pomocy technicznej. Jak sądzicie, lepiej do cdp.pl(gdyż to seria gamebook) czy lepiej do pomocy tech taleworlds czy paradoxu?:)

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 09, 2013, 16:35:40 »
    Może to problem z myszką? Podłącz jakąś inną i sprawdź.

Offline awaw24

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 09, 2013, 16:41:16 »
    To problem z myszką, sam tak miałem :/
    Użyj defragmentatora dysków (jest domyślnie na kompie) mi to pomogło. Oraz spróbuj z inną myszką, albo prawdopodobnie masz startą podkładkę pod myszkę i nie działa dobrze laser...
    NAUCZCIE SIĘ GRAĆ DOPIERO DAWAJCIE RADY,
    NAUCZYCIEL MUSI WIELE LAT SIĘ UCZYĆ ABY MÓC NAUCZAĆ...

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 09, 2013, 18:35:10 »
    A nie ma jakichś sterowników do tej myszy? Nowszych albo... wywal te co teraz masz?

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 09, 2013, 18:49:35 »
    Hmm, sam właśnie napotkałem sam ten błąd!
    Warband jak i intro po chwili od ruszenia myszką do jej zatrzymania dosłownie się zamraża.
    Nawet w menu czy podczas ładowania się gry.
    @Edit
    Wygląda na to, że mój stary RTS(7 Kingdoms) instaluje przestarzałego Directa niezależnie od decyzji Użytkownika.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 10, 2013, 08:09:30 wysłana przez thebadman »

Offline harrison

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 09, 2013, 20:50:08 »
    defragmentacja nic nie dała.
    Co do myszki, niestety na razie nie jestem w stanie zdobyć innej(może jutro, pojutrze), na razie podpiąłem ją pod inne porty usb na kompie - system wykrywał ją jako nowe urządzenie, instalował tylko systemowe stery do podstawowej myszki i nie było żadnej poprawy. Dedykowane stery do myszki mam najnowsze, a i podkładki w to nie mieszajcie:P - świeżutka, ma najwyżej 5 m-cy(zresztą jak myszka):)

thebadman - ja mam tak tylko w trakcie gry - myszka w intro i menu nie powoduje takich zwiech.
    P.S. reinstalka directa i sterów nvidii nic nie pomogła
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 10, 2013, 12:19:06 wysłana przez harrison »

Offline awaw24

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 10, 2013, 18:28:37 »
    Pójdź na jakieś forum komputerowe może tam będą lepsi specjaliści od nas :/
    Napisz w dziale sprzęt i może pomogą :D
    NAUCZCIE SIĘ GRAĆ DOPIERO DAWAJCIE RADY,
    NAUCZYCIEL MUSI WIELE LAT SIĘ UCZYĆ ABY MÓC NAUCZAĆ...

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 10, 2013, 18:49:10 »
    A może masz zawalony komputer masą ścierwa z internetu?
    (click to show/hide)

Offline harrison

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 10, 2013, 20:03:38 »
    Dzięki thebadman!
    Taki mały program i pomógł mi! Nie wierzyłem że się uda, bo w miarę regularnie czyszczę dysk programami do czyszczenia rejestru czy coś podobnego do Twojej propozycji, lecz usuwającego zbędne pliki. A tu taka niespodzianka, wielkie dzięki:D