Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Total War - dyskusja ogólna  (Przeczytany 323439 razy)

Opis tematu: Jest to temat ogólny o serii

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Seria Total War
    « Odpowiedź #930 dnia: Kwietnia 12, 2012, 20:22:10 »
    Czasem piechocie nie chce się strzelać, nawet gdy mają zaznaczone ,,strzelaj bez rozkazu''.

Teren... Jeśli jednostka jest choćby częściowo zasłonięta przez nierówności pola walki, to nie będzie prowadziła ostrzału - pojawi się nad jej kartą symbol, że nie ma czystego strzału. Identycznie reaguje gdy inny oddział własny uniemożliwia prowadzenie ognia. Przegrałem podczas testów łącznie około 150 godzin w FoS'ie i nigdy, bez powodów, żołnierze sami z siebie nie przestawali strzelać gdy było to możliwe.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #931 dnia: Kwietnia 12, 2012, 21:25:13 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2015, 13:43:49 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #932 dnia: Kwietnia 13, 2012, 09:22:23 »
    Nie ma co porównywać Upadku Samurajów z Napoleonem, poza bronią palną, nie mają chyba nic wspólnego. Niby różnica czasu niewielka ale kultura prowadzenia wojny zupełnie inna. Brak czworoboków i bagnetów (nie licząc nielicznych jednostek najemnych) naprawdę daje się odczuć i znacząco zmienia pole bitwy.

Poza tym, mam wrażenie, że komputerowy przeciwnik w Napoleonie, przynajmniej na mapie kampanii, był dużo inteligentniejszy... Na najtrudniejszym (a czasem nawet na niższym) poziomie trudności potrafił czasem wykonać bardzo zmyślne ruchy i zaszachować cię nawet mniejszą ilością wojsk. A tu... Niestety tylko masówka i spamowanie kolejnymi armiami straceńców...

Właśnie z tego powodu jestem zawiedziony całą serią Szoguna 2 ale mam nadzieję, że doświadczenia zdobyte w Upadku przydadzą się w kolejnej odsłonie serii. Liczę na coś z XIX wieku.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #933 dnia: Kwietnia 14, 2012, 22:44:17 »
    a mi tego właśnie brakuje w całej serii praktycznie, masowości. Bo jak wygląda podbój? Robię jedną olbrzymią armię (lub nawet nie tak dużą, zależy co podbijam) i idę przez kolejne terytoria, uzupełniając tylko ewentualne straty. A gdzie te wojny na wyniszczenie, front? Dyplomacja też jest praktycznie nieodczuwalna, nawet gdy podbijemy komputerowi trzy z czterech prowincji to i tak nie zechce się poddać lub nawet nie prosi o pokój. Mało które państwo chce też przyjąć naszą wyższość (protektoriat), dotychczas tylko z jednym państwem w całej mojej historii Total War mi się to udało.

Dlatego tak bardzo cenię Rome. W późniejszej fazie gry, kiedy już dochodzi do tej "ostatecznej rozgrywki", gdzie pozostałe rody i senat rzucają się na siebie. Każda z tych dwóch frakcji ma bardzo dużo prowincji, może więc wystawić gigantyczne armie. Takich sznurów batalionów, kohort i legionów, sunących na moje ziemie nie widziałem nigdzie poza Rome. I tam już naprawdę trzeba było zmobilizować ogromne siły do odparcia takiej masy oddziałów. Posuwanie się do przodu też przychodziło ciężko z uwagi na bezustanne przybywanie kolejnych uzupełnień. Pamiętam, jak gromadziłem siły inwazyjne, do przemieszczenia których musiałem użyć aż trzech oddzielnych flot ( pięć samodzielnych armii w pełni operacyjnych, z machinami oblężniczymi i kawalerią). Zdobywałem przyczółek i starałem się oddzielić część zajmowanych ziem od reszty, by je wchłonąć podczas gdy desant tworzył zaporę dla kolejnych armii próbujących się przedrzeć.

Tylko w Rome, nigdzie indziej. W Empire zagrałem sobie raz Anglią i zdobyłem połowę świata. Dosłownie połowe, miałem praktycznie całą Amerykę poza jednym plemieniem, z którym utrzymuje dobre stosunki, do tego dwa szlaki handlowe opanowane i patrolowane. W Europie również połówka była moja, sojuszników i Polski nie ruszałem (ot taki kaprys). I co? Żadnego godnego przeciwnika. Żadne mocarstwo nie było dostatecznie potężne, bym chociaż trochę zastanowił się nad wypowiedzeniem wojny, lub też tworzył jakieś armie rezerwowe, gotowe wesprzeć te operujące bezpośrednio na granicy.

Powyższe rozmyślania stworzone są w oparciu o grę na Najtrudniejszym poziomie trudności (mapa świata) i normalnym poziomie trudności (bitwa). Nie zwiększałem tego drugiego, bo wtedy szlag trafia cały system morale i można dostać białej gorączki, kiedy zdziesiątkowany oddział milicji po stracie generała zdołał zmusić do ucieczki moje trzy standardowe oddziały liniowe (z generałem za plecami). Po tej akcji więcej poziomu trudności bitwy nie zwiększałem.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #934 dnia: Kwietnia 15, 2012, 12:26:41 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2015, 13:43:36 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Crims

• Użytkownik
    « Odpowiedź #935 dnia: Kwietnia 20, 2012, 07:54:25 »
    A ja mam pytanie do staruszków... Jak zmienić język w Shogun Total War na polski? Chodzi o 1 częśc Shoguna - w plikach gry, jest Polski, ale nie wiem jak go ustawić. W opcjach gry zmiana nic nie daje i nie ma do wyboru Polskiego...

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #936 dnia: Kwietnia 20, 2012, 18:04:56 »
    A wogóle się da? Z tego co pamiętam, to po pierwsze jest chyba brak polskiej czcionki. Jak będziesz chciał zmienić, to będziesz musiał pogrzebać w plikach, zmieniając kwestie polskie na angielski, czy coś w tym stylu.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #937 dnia: Maja 04, 2012, 09:30:47 »
    Przedwczoraj kupiłem Shoguna II Zmierzch Samurajów i ździwiłem się wielce, jak okazało się, że gra waży bagatela, 32 gb!! Patrząc na inne gry z serii to przeważnie to było 16 lub 20 gb. A tu nagle wyskoczyli z taką dużą pamięcią. Chore...

Sorry, za post pod postem.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #938 dnia: Maja 04, 2012, 09:33:55 »
    32GB to waży Szogun II i Szogun II Zmierzch Samurajów. Zmierzch to niby samodzielny dodatek ale do działania potrzebuje podstawki i instaluje ją choć jest ona dla gracza nieaktywna.

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #939 dnia: Maja 04, 2012, 09:39:42 »
    Jezuuuu
    To jak posiadam Shoguna II i ZS to gdy zainstaluje podstawkę a później dodatek to będe miał zajęte 32 gb?
    Pytam się dlatego, że nie mam jak sprawdzić, brak pamięci na kompie.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #940 dnia: Maja 04, 2012, 09:59:50 »
    Nie będziesz miał wyboru, tak naprawdę ZS to tylko dodatkowy klucz odblokowujący to DLC. Po najnowszym patchu Szoguna i tak masz już to na dysku. I chyba 32 GB to nie zajmuje, wydaje mi się, że odrobinę mniej. ale na pewno grubo ponad 20 GB.

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #941 dnia: Maja 04, 2012, 10:03:36 »
    Ok, dzięki za pomoc. Teraz tylko muszę dokupić pamięć do komputera :/

Offline pat25

• Użytkownik
    « Odpowiedź #942 dnia: Czerwca 15, 2012, 16:54:21 »
    Na Steam trwa weekendowa promocja na grę Napoleon: Total War (50% taniej). Promocja trwa do 17 czerwca do 22.00

http://store.steampowered.com/app/901162/
    Alea iacta est

Offline ggpaw

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #943 dnia: Czerwca 24, 2012, 14:14:25 »
    Mam problem z Shogun total war 2 otórz zainstalowałem grę według instrukcji i podczas włączania gry wyskakuje mi Shogun total war 2 ... i wywala mnie do pulpitu
    Pisze program Shogun total war 2 przestał działać trwa wyszukiwanie rozwiązań .
    A później jeżeli zostanie wyszukane rozwiązanie system widow powiadomi cię o tym coś takiego Mam windows 7

Offline matiflo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • O RLY?
    « Odpowiedź #944 dnia: Czerwca 24, 2012, 14:26:20 »
    Może podasz parametry swojego komputera? Możliwe, że nie spełnia wymagań.

A ty mi jaraj te baranki na Eli na grzanki.