Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Napoleonic Wars][1erEP] Le Battalion d'Elite Polonais  (Przeczytany 10628 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KomandorCzolo

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    [Napoleonic Wars][1erEP] Le Battalion d'Elite Polonais
    « dnia: Marca 04, 2013, 13:37:31 »

Niniejszym ogłaszam że Batalion Polskich Grenadierów Starej Gwardii oficjalnie powstaje. Powstaliśmy z gruzów starych idei 3 Pułku Piechoty i 1 Batalionu Grenadierów i niczym Napoleon wracający z Elby maszerujemy by odzyskać dawną chwałę. Już teraz jesteśmy w stanie pochwalić się kilkoma sukcesami i lepszym przygotowaniem bojowym niż wyżej wymienione pułki. Większość z nas to weterani którzy nie pierwszy raz trzymają musziet w rękach. Posiadamy rozbudowane kontakty z zagranicznymi pułkami oraz niektórymi polskimi (no dobra, jednym) dzięki czemu jestesmy zapraszani na zamknięte bitwy nie dostępne dla ogółu.

Bataillon de Grenadiers a Pied de la Garde Impériale (w części opracowań, a podobno i dokumentów, batalion występuje także pod nazwami "le Battailon d'Elite polonais" oraz "le Battaillon de Grenadiers polonais de la Garde Impériale"; pierwsza nazwa mogła zostać wzięta z rozkazu organizującego piechotę starej gwardii, druga wygląda mi raczej na opisową).
    Batalion Grenadierów Gwardii Cesarskiej został utworzony na mocy rozkazu Cesarza z 14 września 1813 r. W jego składzie mieli się znaleźć żołnierze VIII korpusu ks. Józefa Poniatowskiego, mający ponad 23 lata i co najmniej 2 lata służby. Batalion został zaliczony do średniej Gwardii - zrównano go pozycją z 2 pułkiem grenadierów pieszych Gwardii (ściślej rzecz biorąc do średniej gwardii zaliczono szeregowych i kaprali, natomiast do starej gwardii starszych podoficerów i oficerów. Natomiast w zdecydowanej większości opracowań pisze się o batalionie jako o formacji starej gwardii). Organizacją jednostki zajął się gen. Antoine Drouot. Żołnierzy, przede wszystkim z kompanii grenadierskich pułków VIII korpusu, wybierał sam dowódca starej gwardii marszałek Edouard Mortier. Kierował się przy tym, poza przyjętymi kryteriami, wyglądem i zdolnościami żołnierzy. Ważny był też wzrost, który w gwardii wynosić musiał powyżej 178 cm. Jest bardzo prawdopodobne, że pierwotnie planowano sformowanie pułku piechoty, który - według ówczesnych etatów - winien liczyć ok. 1600 ludzi. Rekrutacja przebiegała jednak z poważnymi oporami, m.in Poniatowski obawiając się nadmiernego uszczuplenia swojego korpusu, zaproponował uzupełnienie batalionu żołnierzami dywizji generała Dąbrowskiego. Jednak niski już wówczas stan liczbowy dywizji uniemożliwiał realizację i tego projektu. Zresztą utworzenie pułku gwardii niemal całkowicie pozbawiłby armię Księstwa grenadierów. Jeszcze we wrześniu miała zatem zapaść decyzja o ograniczeniu liczebności oddziału do batalionu.

W grze posiadamy własne skiny oraz sztandar co pozwala nam na lepszę wczucie się w klimat gry. Staramy się również wspólnie rozważać hostorię wojen napoleońskich.
    Organizujemy regularne bitwy w tygodniu oraz szczycimy się niebanalnym skillem oraz dyscypliną. Jeżeli chcesz dołączyć dodaj mnie na steam:

Nasz sztandar:

Na chwilę obecną kadra oficerska przentuje się następująco:
    • Pułkownik Czoło
    • Podpułkownik Simskil
    • Major Gvozdziu

Link do forum: http://www.1erep.aaf.pl/
    Link do facebooka: http://www.facebook.com/3PulkPiechoty Lajkujcie :)
    « Ostatnia zmiana: Marca 06, 2013, 17:10:37 wysłana przez Rome »

Offline KomandorCzolo

• Użytkownik
    Odp: [Napoleonic Wars][1erEP] Le Battalion d'Elite Polonais
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 04, 2013, 14:06:37 »
    Rezerwacja postu

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 04, 2013, 14:51:38 »
    szczycimy się niebanalnym skillem

:)

Życzę powodzenia.
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline Veinrus

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 04, 2013, 15:06:33 »
    Niniejszym ogłaszam że Batalion Polskich Grenadierów Starej Gwardii oficjalnie powstaje. Powstaliśmy z gruzów starych idei 3 Pułku Piechoty i 1 Batalionu Grenadierów i niczym Napoleon wracający z Elby maszerujemy by odzyskać dawną chwałę. Już teraz jesteśmy w stanie pochwalić się kilkoma sukcesami i lepszym przygotowaniem bojowym niż wyżej wymienione pułki. Większość z nas to weterani którzy nie pierwszy raz trzymają musziet w rękach. Posiadamy rozbudowane kontakty z zagranicznymi pułkami oraz niektórymi polskimi (no dobra, jednym) dzięki czemu jestesmy zapraszani na zamknięte bitwy nie dostępne dla ogółu. ... oraz szczycimy się niebanalnym skillem oraz dyscypliną.
    Skromność do bólu… -_-

Z poważaniem i wyrazami szacunku,
    Podpułkownik „Ogółu” VEINRUS

P.S. Może i pułk, ale nie biorąc innych regimentów za poważne pułki... pokazujecie mój niesmak.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 04, 2013, 15:09:40 »
    Skromność do bólu… -_-

Z poważaniem i wyrazami szacunku,
    Podpułkownik „Ogółu” VEINRUS

P.S. Może i pułk, ale nie biorąc innych regimentów za poważne pułki... pokazujecie mój niesmak.

+1

Jeszcze raz powodzenia, i szybkiego rozrostu !

Offline Gvozdziu

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #5 dnia: Marca 04, 2013, 15:29:01 »
    Chciałbym zauważyć,  że nikt tutaj nie bierze innych regimentów za niepoważne. Czoło może chciał zaszpanować, że mamy tzw. wejściówki na różne porządne bitwy, ale czy to jest objaw braku powagi wobec innych pułków? Uważam, że nie. I nie jest to powód to takiej spiny z Twojej strony Nikolaju i podpisywaniu się jako jeden z podpułkowników wspomnianego "Ogółu" bo nikt Cię takim nie nazwa, chyba, że źle zrozumiałem Twój post. ;)

"Armia baranów, dowodzonych przez lwa jest silniejsza od armii lwów dowodzonych przez barana."- Napoleon Bonaparte

"Dla moich Polaków nie ma rzeczy niemożliwych." - Napoleon Bonaparte

Offline Baldwin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 04, 2013, 15:47:02 »
    chyba, że źle zrozumiałem Twój post. ;)

Tu masz racje.

Offline Gvozdziu

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #7 dnia: Marca 04, 2013, 16:04:11 »
    Tu masz racje.
    Drogi Baldwinie. Podkreślam, że była to odpowiedź na post Veinrusa, nie na Twój .__.
    Więc po co ten komentarz? Żeby zwrócić na siebie uwagę?
    Może nie pałasz do mnie szacunkiem, ale z całą powagą - proszę nie wcinaj się komuś między post.

"Armia baranów, dowodzonych przez lwa jest silniejsza od armii lwów dowodzonych przez barana."- Napoleon Bonaparte

"Dla moich Polaków nie ma rzeczy niemożliwych." - Napoleon Bonaparte

Offline Veinrus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Marca 04, 2013, 16:18:52 »
    Chciałbym zauważyć,  że nikt tutaj nie bierze innych regimentów za niepoważne. Czoło może chciał zaszpanować, że mamy tzw. wejściówki na różne porządne bitwy, ale czy to jest objaw braku powagi wobec innych pułków? Uważam, że nie. I nie jest to powód to takiej spiny z Twojej strony Nikolaju i podpisywaniu się jako jeden z podpułkowników wspomnianego "Ogółu" bo nikt Cię takim nie nazwa, chyba, że źle zrozumiałem Twój post. ;)
    Przepraszam, ale nie jesteśmy na "TY". Mamy nick'i, aby ich używać. Jeżeli jesteś osobą kulturalną to to uszanujesz!

Jeżeli to jest Elita Polski... to jestem dumny z tego, iż jestem "ogółem".

Offline Zus_Tremo

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    • "Chciałem dobrze,a wyszło,jak zwykle"-Hubal
    « Odpowiedź #9 dnia: Marca 04, 2013, 16:29:28 »
     Powodzenia nasza ,, Polska Elito " !
    Życzę szybkiego rozrostu w ludzi , umiejętności oraz dyscyplinę .
    Co do Własnych mundurów , to może zaprezentujcie je tutaj - na tawernie , bo sądzę , iż nie tylko ja jestem ciekaw jak wyglądają .

Offline KomandorCzolo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Marca 04, 2013, 16:29:44 »
    Widzę że potrzebne jest drobne sprostowanie w związku z tym że nie wszyscy umieją czytać ze zrozumieniem. Wyżej wymienione pułki odnosi się do WYŻEJ WYMIENIONYCH 1bg oraz 3pp. Słowo ogół zostało przeze mnie użyte w celu podkreślenia powagi takowych [bitew] oraz pewnego szacunku innych pułków do nas a nie samego "uniżenia" ogółu. Jeżeli interpretujesz to jako jakikolwiek atak na Twoją osobę świadczy to tylko o Twojej płytkości i ignorancji.
    Z poważaniem,
    Czołownik :)

Offline Baldwin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Marca 04, 2013, 16:40:23 »
    Jeżeli interpretujesz to jako jakikolwiek atak na Twoją osobę świadczy to tylko o Twojej płytkości i ignorancji.

A więc Veinrus jest człowiekiem płytkim ? Może wstrzymaj się z takimi "osądami". Jeżeli już to może skup się na tym co ty napisałeś ? Podkreślenie powagi ? Pewnego szacunku do was ze strony innych regimentów ? To naprawdę można było ująć inaczej, tak się składa, że ja interpretuje to podobnie jak Veinrus. Z mojej strony, nie wygląda to na atak, wobec mojej osoby, tylko jak zwyczajny brak szacunku do innego regimentu. Nie musimy się lubić, nie musimy wspólnie grywać, ale powinniśmy się szanować.

Z poważaniem

Podpułkownik 7'ego Pułku Grenadierów
    Baldwin Hayes

Offline Veinrus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Marca 04, 2013, 16:42:01 »
    Widzę że potrzebne jest drobne sprostowanie w związku z tym że nie wszyscy umieją czytać ze zrozumieniem. Wyżej wymienione pułki odnosi się do WYŻEJ WYMIENIONYCH 1bg oraz 3pp. Słowo ogół zostało przeze mnie użyte w celu podkreślenia powagi takowych [bitew] oraz pewnego szacunku innych pułków do nas a nie samego "uniżenia" ogółu. Jeżeli interpretujesz to jako jakikolwiek atak na Twoją osobę świadczy to tylko o Twojej płytkości i ignorancji.
    Z poważaniem,
    Czołownik :)
    ... albo, iż widzę czyjeś wywyższanie się nad innymi. Mogę być "płytki", mi to nie przeszkadza. Przynajmniej nie muszę udawać "Naj..." i "Wszech..." "Pro..." człowieka. Człowiek "płytki" (czy się z tym zgadzasz, czy nie...) to też osoba myśląca i oceniająca.

Offline Garond_PL

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Garrrrond!
      • Mój profil na Steam
    « Odpowiedź #13 dnia: Marca 04, 2013, 16:42:33 »
    Nie odniosłem wrażenia, że ktokolwiek  tu został bezpośrednio lub nawet pośrednio nazwany "ogółem". No chyba, że tylko ja mam takie wrażenie...Jeśli uważacie, że to było do Was to musi oznaczyć, że w głębi duszy tak czujecie czy coś ;P   Jeśli już hejtować to jakoś przemyślanie jak Veinrus, a nie wpierdalać się bez sensu wciskając swoje 3 grosze... Mam tu na myśli Baldwina, proszę zajmij się swoim pułkiem, bo jesteście w podobnej pozycji co 1erEP ;) Zaczynacie, jeszcze bałaganik mały także kręćcie swoje lody, a oni niech kręcą swoje ;)
    Nie ma co hejtowac bez sensu, bo można się przejechać i ośmieszyć (wiem coś o tym, zaufacie mi), pzdr
    Jestem rozczarowany :oo ze nikt na mnie nie  głosuje :)
    Chociaż się przyznam nie zasługuję.

Offline KomandorCzolo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Marca 04, 2013, 16:44:44 »
    Posiadamy rozbudowane kontakty z zagranicznymi pułkami oraz niektórymi polskimi (no dobra, jednym) dzięki czemu jestesmy zapraszani na zamknięte bitwy nie dostępne dla ogółu.
    Więc zinterpretujmy to jeszcze raz: Bitwy nie dostępne do ogółu

co z tym jest nie tak bo nie łapię. Gdzie tu napisałem coś o ogóle jako takim. Bitwy nie są ogólnie dotępne więc to prawda. Gdzie tu masz brak szacunku?