Co do specjalnych misji, dostałem zadanie, żeby wypędzić Czarnoksiężnika z Dol Gundur. Gram elfami (Lothlorien), to zadanie dostałem od Galadriel. Po zaakceptowaniu pojawia się nowa lokacja, "Ancient Ruins", niedaleko Dol Gundur. Po dotarciu musimy poczekać do wieczora, a następnie wyruszamy na "łowy". Podczas tej misji będziemy sami. Musimy przejść przez 2 plansze, na każdej będą wrogowie. Musimy ich pokonać. Na 3 planszy po zabiciu wrogów pojawi się napis "The Sorcerer is scaried. Kill him!" Po zabiciu go, pojawia się napis "The battle is won". Wychodzimy, wracamy do osoby która dała nam tego questa i odbieramy nagrodę, i to nie małą: 60 rank points, 8 influence points, 1500 kasy i 3000 doświadczenia. A, i dostałem nowy tytuł (trait, do zobaczenia w raportach): "Elf Friend"
A oto profit płynący z posiadania tego tytułu: "You have become highly esteemed by the Elves and they now regard you as a trusted ally. The cost to recruit elves has been reduced and you may now attempt to give orders to elven armies."
I po polsku: "Stałeś wysoko cenionych przez elfów i teraz traktują cię jak zaufanego sojusznika.Koszt rekrutacji elfów został zmniejszony, a teraz możesz próbować dawać rozkazy armii elfów."