Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ekwipunek startowy  (Przeczytany 2619 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    Odp: Ekwipunek startowy
    « Odpowiedź #15 dnia: Października 13, 2012, 13:53:30 »
    To prawda, nie grałem na rzeczywistym. Różnica jest jednak taka, że niewłączenie tego trybu jest całkowicie "dozwolone" przez program. Powyższa rozmowa nie jest z gatunku tych, kto tu jest bardziej zajebisty i na jakim poziomie wymiata. Chodzi po prostu o nie przekraczanie pewnych granic, których gra nie przewiduje. Ot, nie ma najlepszej zbroi na początku (odp. #5), więc ma jej nie byc. Stąd taka reakcja, by nie odpowiadac na takie prośby, by pomóc w przekrętach.

A co do trybu rzeczywistego - fajny pomysł, ale jak zaczynałem mojego sejwa na wersji 1.1.13  czy jakoś tak(potem zaktualizowałem, ale sejw został), był on po prostu wnerwiający. M.in. był taki błąd, że podczas szturmu jeden z naszych żołnierzy zamiast wchodzic po drabinie do przodu chciał biec w poprzek tej drabiny, ale z niej nie spadał, tylko truchtał sobie w miejscu na jej środku. Efekt był taki, że blokował całe natarcie, a żołnierze gracza przechodzili pojedynczo w pewnych odstępach czasu. Nie muszę chyba tłumaczyc, że takie natarcie, gdy jednostki wbijają się w tłum obrońców, jest po prostu bezskuteczne. Jedyna możliwośc wyrównania szans, jaką widziałem nie chcąc wbijac i nie znając kodów, to mechanizm save&load i modlitwa, że tym razem ten debil nie zblokuje natarcia. Potem złapałem innego patcha i problem zniknął.

W każdym razie to jest przykład, w którym gra nie działa prawidłowo i nagięcie jest dopuszczalne. Brak najlepszej zbroi w ekwipunku startowym natomiast nie jest błędem, tylko celowym ustawieniem.

Chyba pora podsumowac temat, który rozwija się w kierunku off-topa:
    1. Ekwipunek startowy zależy od odpowiedzi na wstępne pytania przy kreowaniu postaci.
    2. Dokładne zależności opisane są w podanym przez Matigeo linku:
    Jak łapiesz podstawy angielskiego (lub masz pod ręką słowniczek) to http://mountandblade.wikia.com/wiki/Character_creation.
    Jeśli ktoś jest ciekawy, polecam zajrzec. Graczom początkującym odradzam: o wiele fajniej jest odpowiedziec na pytania szczerze i radzic sobie tym, co się dostanie; jeśli będziecie znali algorytm, ustawicie odpowiedzi pod sprzęt, a nie pod klimat. Wasza sprawa, ale że sam wolałbym nie wiedziec, jak to działa, ostrzegam.
    3. Gra nie oferuje żadnych możliwości ingerencji w ekwipunek startowy po odpowiedzi na te pytania. Nie podoba nam się sprzęt, idziemy zdobyc sobie taki, który nam pasuje.